Followers

Monday, February 28, 2011

Kelas Photoshop

Assalammualaikum dan pagi korang huh kan hari tu aku kata nak buat entry pasal kelas photoshop yang aku pi hari sabtu minggu lepas ingat tak? ka lupa hoho ok tak pa lah meh nak kongsi pasal kelas photoshop tu huh aku ni belajar ja sijil multimedia hoho tapi disebabkan aku punya komputer kat rumah tak boleh pakai sudah gara-gara malware dan macam-macam lagi langsung tak leh nak tekan button nak buka so aku pun tak leh la nak duk congok buka photoshop or edit apa-apa haish...berkat kesabaran lepas belajar aku kerja then aku beli la laptop so lepas tu tercongok duk depan laptop duk edit pic,ahaha ya la dah ada laptop dan leh download prisian yang aku memang minat photoshop tu huh tapi aku pakai adobe photoshop 7 saja sedih tak da full sofware adobe photoshop cs 2 or 3 huwargh..tapi agak berbaloi aku pi kelas tu sebab aku dapat full sofware photoshop cs3 dan ahaks sofware yang aku cari juga selama ni nak tahu apa? huh lightroom 2 taw camna sofware tu?


huh ini rupa sofware lightroom 2, tu hehe teruja ok =)



ini pulak adobe cs3 huhu tak pa ti aku tukar pakai cs5 lagi lates kan? hehe


pergh aku minat HDR hehehe pencinta HDR kehkeh salah satu HDR yang aku buat masa kelas tu yang macam dekat pic sofware lightroom 2 tu huh tp tu dah edit pakai lightroom huhu yang real HDR yang dekat bawah ni



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 ok tak? HDR yang aku buat ka KO? ahahaha ni la budak baru nak belajar huhu so sapa pencinta HDR leh la aja aku hikhik ;)
sebab apa aku minat HDR? sebab bila edit pic tu nampak like a cartoon kahkah ya ka? ahahaha hurm ni antara pic yang dipijam dari FB sifu Encik Fuad dya la yang ajar huhu :)

Pic diatas ketika kelas berjalan, aku yang bertudung pink yang tengah khusyuk duk tengok cikgu mengajar ahaha yang belakang aku yang kiri sekali tu yang ada komputer tu,huh dia tu la salah satu blogger yang aku bagitaw tu jadi gak dya mai hikhik :)lepas habis kelas kita orang snap pic plak hikhik pic kenangan :)
 

aku yang bertudung pink ahahaha dan tukang ajar kelas tu yang belah kanan sekali yeah itu dya encik fuad kita si sifu =) yang belah kiri yang beakang aku baju merah sebelah dya tu  baju hitam kan huh yang sebelah baju hitam tu encik syam tukang ajar waktu kelas tu juga hehehe =) huh sebelah encik fuad tu adalah salah satu blogger yang aku bagi taw korang ritu huh itu dya shaufiq huhu

pic candid yang muka aku tak tercandid kahkah :P

 heh itu aja nak kongsi nanti nak kongsi lak pasal HDR huhu yeah tunggu...mood semangat tengok Kamera DSLR sekarang wehuhu nak beli-nak beli sapa nak sponsor aku beli ahahaha

Sunday, February 27, 2011

shout box tutorial

Assalammualikum dan hye korang huhu ok mood hari ni nak buat tutorial tentang shoutbox hehe ada gak yang tanya cmna nak buat shoutbox tu hide kat tepi tu huhu------------>
ok macam ni caranya aku pun ada belajar kat sorang blogger ni banyak tanya plak bab nak buat benda tu so hari ni aku nak kongsi dengan korang cara nak buatnya ok? hehe =)


step 1

buka adobe photoshop, klik pada file dan klik new size ikut yang macam dalam pic tu pn tak pa


step 2


 


klik pada toolbox yang bertanda anak panah ( merah )seperti di atas kalau nak tukar bentuk pon boleh dan akan jadi seperti pic dibawah

 

step 3

klik pada toolbox yang aku tanda dengan anak panah ( merah ) tu untuk bubuh ja text yang korang nak,macam pic dibawah

step 4

lepas tu kasi effect sikit macam mana nak buat effect pada text tu tengok macam pic yang dibawah


step 5


klik saja pada tanda anak panah merah tu dan kemudian akan kluar macam pic dibawah


step 6


klik pada blending options tu dan akan keluar macam pic dekat bawah
step 7

akan keluar macam tu dan klik ja pada style yang mana korang nak,macam aku,aku pilih stroke dan tukar warna merah pada biru hasilnya


step 8


lepas tu korang savekan saja contoh macam pic kat bawah

step 9

  save for web&devices klik ja yang tu lepas tu akan keluar macam contoh pic kat bawah


step ke 10



klik pada anak panah merah tu tukarkan format dari GIF pada PN ,lepas tu save saja
kemudian korang ada photobucket? tak da? sign up ja la erk, login dulu pastu upload pic yang dah save tadi tu ke dalam photobucket ok? lepas tu akan jadi macam pic dibawah


step 11


Klik pada ( Direct link) seperti ditunjuk pada anak panah tu copy direct link tu



step 12

copy code dekat blog ni sebab aku pun copy situ juga huhu KREDIT tu
QASEH =)thanks qaseh ^_^ copy dan paste dulu dalam notepad


step 13

copy direct link photobucket tadi then paste dekat code yang ditulis url direct link  pic


step 14

pergi bukak shoutmix korang log in dulu pastu copy link untuk shoutmix box tu yerp then paste pada code yg diberi yang tulis ( paste your shoutbox here ) tu erk.


step 15

pergi bukak blog korang then pergi ka design> add gadget>HTML/JavaScript>
copy code tadi dan paste dekat html dan preview dulu ok huhu



kalau ada masalah just bagi taw aku ok ^_^ selamat mencuba wehuhu thanks buat qaseh kerana memberi tahu pasal tutorial tu hehehe

Review Hadiah Segmen

assalammualikum dan selamat petang korang hehe oklah hari tu ada aku bagitau kan nak review hadiah segmen aku tu kan? ingat? segmen IQ ANDA tu lah ada join? kalau belum  moh la join klik ja nama segmen yang aku kasai taw tu na, kan ada janji nak review kan so hari ni aku nak review jom kita tengok hadiahnya erk,hurm juri untuk pilih pemenang tu kawan aku dan aku jadi juri untuk pilih pemenang bagaimana cara pemilihan dari kesahihan jawapan dan kecekapan minda dya buat segmen tu dan tepat ka tak jawapan tu huh siapa pemenang tunggu....siapa yang tak join lagi tu cepat-cepat join taw hehehe pasal kelas photoshop semalam esok aku cerita lain lah huhu tunggu next entry ok kuinkuin =) so meh tengok apa hadiah yang bakal korang terima ok =)

ini hadiah untuk soalan no 1

soalan no 2

soalan 3

huh tu semua review hadiah yang bakal dimenangi oleh para pemenang yang join segmen tu huh hadiahnya lain-lain bagi setiap satu soalan huhu huh join jangan tak join bagi yang dah join terima kasih =) yang belum moh la join yerp hehe..sorry yea pic hadiah tak berapa elok sebab pakai handphone ja snap pic tu huhu..dan hadiah untuk segmen ni tak la besar-besar yea huhu ini ja yang boleh bagi huhu =) ok itu aja untuk petang ni huhu



Friday, February 25, 2011

Tarikh tutup

tarikah tutup  segmen IQ ANDA yang aku buat tu akan ditutup pada 8 mac 2011 ni ok kepada siapa yang tak join lagi tu meh la join join dekat sini SEGMEN IQ ANDA Wokeh? jangan segan silu untuk join na, hurm ada gak orang nak join ingat tak da huhu thanks la pada yang join tu erk terima kasih sebab join segmen aku yang pertama kalinya itu huhu =) 

Dan hadiahnya akan aku review pada hari ahad ni hokey jangan risau akan daku review kannya nanti hikhik so apa lagi moh la join segmen tu oraite...hurm sedih plak baca entry ENCIK BEN ASHAARI yang ni tetiba sedih kejap aku wuwu dan terkejut dengan salah satu komen disitu tapi entah la tapi bagi aku persahabatan dalam alam maya boleh dicari tapi memang betul nak cari yang jujur dan ikhlas tu susah hurm..entah hari ni mood sentap+sedih ja kat office aku ni haish...sabar ja la emo jap wuwu

sedih

Thursday, February 24, 2011

Petua Mencuci Hati

Assalammualikum dan hye semua ehem dikala hari jumaat ini aku nak bagi tip yang aku sendiri nak praktik pada diri aku juga iaitu mencuci hati, huh bukan cuci hati dengan membasuh hati dengan sabun ka hapa taw ahaha tapi mencuci hati dengan cara yang lain,tip ini datangnya dari Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah, aku memang suka dengar tip motivasi dari Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah ni tambah-tambah masa waktu pagi kat TV ada ja tip kan? ok mari kita tengok apa tipnya ok? jangan lupa korang praktikkan juga taw hehehe =) Aku nak praktik yang no 8 tu hikhik ^_^   kalau boleh semua lah ngee :D

1.Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”


2.Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur – Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3.Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.


4. Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X.


5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.


6.Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)


7. Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.


8. Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.


9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).


10. Kekalkan wuduk.


11. Bersedekah.


12. Belanja orang makan.


13. Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat.


14. Berkawan dengan ulama.


15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).


16. Pesan pada orang, jadi baik.


17. Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut…dan lain-lain), jangan dengar orang mengumpat.

Walau hanya dalam alam' Maya'

orite walau hanya mengenali seseorang rakan di dalam alam 'Maya' tidak kira lelaki atau perempuan namun persahabatan yang terjalin jika baik di dalam alam maya pasti di alam nyata ia pasti terjalin persahabatan itu juga bukan? Namun persahabatan itu haruslah ikhlas di dalam sebuah persahabatan itu betul tak? 


Namun walau apa pun keadaan,berkawan biarlah beribu,musuh jangan dicari haruslah ingat lagi sekali musuh jangan dicari ok,best kalau kenal dalam dunia Maya dan kemudian berjumpa di luar alam maya ia amat la bagus dapat menambah kenalan  dan mengeratkan silaturahim diantara kenalan kita itu tapi huh bagi yang kenalan yang lelaki itu pandai-pandai la korang jaga batas-batasnya antara perempuan dan lelaki tau kan benda tu? hikhik yeah hari sabtu nanti ada kelas photoshop huh...

Ada ajak sorang blogger ni pi huhu baru ja kenal semalam lawak betul kan hikhik dya ni masih baru lagi dalam dunia blogging ni nak taw siapa? tunggu..nanti aku kasi taw huh jangan wisau sapa mau pi juga kelas photoshop tapi kat penang la huihui =) jom la leh jumpa cewah :) walau dah taw guna tapi nak pi lagi bagi refresh balik photoshop hehehe tak pro la lagi katakan eceh huh ingat pesanan aku Musuh Jangan Dicari ok biar ramai kawan-kawan kan best happy-happy berblogging yea kawan-kawan huhu jom layan lirik lagu ni dulu masa sekolah rajin duk nanyi lagu nasyid ni huhu sebenarnya windu member-member masa duk sekolah asrama wuwu T_T semua duk jauh huhu awat jadi sedih plak ni huhu



TEMAN SEJATI-BROTHERS

Selama ini kumencari - cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini pada-Mu Ilahi
Teman yang dicari selama ini
Telah kutemui

Dengannya disisi
Perjuangan ini
Tenang di harungi
Bertambah murni kasih Illahi

Kepada Mu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan kasih sayang kita

Kepada Mu Teman
Kupohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian

Telah kuungkapkan segala - galanya

Kepada Mu Alloh
Kupohon restu-Mu
Agar kita kekal bersatu

Kepada Mu Teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan Kesetiaan

Telah kuungkapkan segala - galanya

Itulah tandanya
Kejujuran kita
a.. a.. a.....
Kumencari - cari teman yang sejati
Buat menemani perjuangan suci
o.. o... a.. a....




Wednesday, February 23, 2011

"KAMI BLOGGER UTAGHA"

yeah..tudia aku nak join "KAMI BLOGGER UTAGHA" yang dibuat oleh CIK GKSB huhu aku taw pasal benda ni masa bw kat blog solihinzubir tu huh dan semalam ada yang invite masuk group KAMI BLOGGER UTAGHA huhu bestnya ada gak geng erk =) so aku nak join la benda tu so pada korang yang rasa dya blogger UTAGHA meh la join klik nama CIK GKSB

jom pakat-pakat join nuh hikhik semangat sikit cewah =)


aku blogger PENANG yeah siapa blogger penang? buat macam ni  (~_ ~) ok? lalalala

Yeah Malaysia menang!!

assalammualikum dan selamat pagi korang...huh semalam tengok tak perlawanan bola sepak MALAYSIA lawan PAKISTAN? hoyeah aku tengok semalam punya la best kalau bab-bab bola ni tak hinggat kat jiran dah bila time dah gol atau hampir-hampir nak masuk gol huhu best wo0..terjerit-jerit bukan aku ja jiran-jiran aku pun sama da..

Kalau duk umah kauters tu lagi la dengar kuat tapi semalam duk kedah ja huhu..tak la kuat sebab jauh sikit, best ja perlawanan bola semalam tapi yang tok hok bestnya si Khairul Fahmi dan salah sorang pasukan Pakistan tu huh taw kan? sebab apa? bagi yang tengok la kan, Hurm last-last kena kad merah kuang-kuang huhu apa-apa pun tahniah buat skuad pasukan MALAYSIA kerana berjaya menewaskan PAKISTAN 2-0 yeah memang terbaik la pasukan MALAYSIA kita kagum aku huhu =) Buat pasukan MALAYSIA sekali lagi tahniah yeah happy sebab menang suka =) walau apa pun orang cakap aku tetap sokong MALAYSIA huhu

nak taw lebih lanjut perlawanan MALAYSIA

p/s: MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA HIKHIK =)

Tuesday, February 22, 2011

Usia Tak penting

huh tentang usia ramai yang mempersoal tentang usia dalam percintaan ahaha..ada yang kata eee bercinta dengan orang muda? eee bercinta dengan orang tua? huh bab-bab usia ni jangan dipersoal sebab bercinta ni tak kira usia sama ada pasangan mereka itu contoh si lelaki muda bercinta dengan si wanita berusia atau si wanita muda bercinta dengan si lelaki yang berusia hurm benda macam tu tak yah dipersoalkan yea sebab usia atas dasar no sahaja ok? jangan korang rasa malu plak dengan pasangan korang kalau orang mengata ok? abaikan mereka-mereka itu yang penting korang ikhlas menerima pasangan korang tu kan?


tak salah kalau korang bercinta dengan yang muda atau yang tua yang penting korang saling suka sama suka dan ikhlas dalam perhubungan itu tapi bukan sebab usia, usia itu no yang boleh kita bilang ok. Huh no tu makin hari makin menigkat  juga kan tak yah duk terasa ka apa kalau orang tanya korang taw? Apa yang penting disini niat korang tu masa bercinta,bercinta sebab usia ka sebab suka sama suka huh jangan membanding-bandingkan usia dalam perhubungan korang tu erk. Tak bagus tu hurm =)

AL QURAN Braille

assalammualikum dan morning semua huh pagi ni aku nak nak bagitahu korang tentang Braille AL QURAN  ni huh taw kan apa tu Braille? Braille tu adalah untuk orang yang buta atau lebih sedap didengar orang yang tak celik penglihatannya. Semalam aku tengok cerita Hani kat TV3 tu huh baru aku tahu yang AL QURAN braille ni hanya ada 1 kat malaysia pada masa dulu nak tahu lebih lajut klik sini BRAILLE, bagi memberi peluang kepada yang cacat penglihatan untuk membaca AL QURAN braille PERTIS ( Persatuan Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia ) memperkenalkan AL QURAN itu kepada ahli krususnya dan juga bukan ahli amnya. 

Korang kenal Louis Braille? 


huh meh aku cerita pasal dya,sejarah hidup dya ni pun agak sedih la dan dya jugalah yang memperkenalkan braille tu taw. 


Biografi Louis Braille (1809-1852)

Louis Braille dilahirkan pada 4 Januari 1809 di Coupvray, sebuah kota kecil di dekat Paris, Prancis. Ia tinggal bersama ayahnya, Simon Rene Braille dan ibunya, Monique, di sebuah rumah sederhana. Louis Braille mengalami kerosakan pada salah satu matanya ketika berusia 3 tahun. Waktu itu secara tidak sengaja dia menikam matanya sendiri dengan alat pembuat lubang dari perkakas kerja ayahnya. Kemudian mata yang satunya terkena sympathetic ophthalmia, kesan yang terjadi karena kerosakan mata yang lainnya. Kebutaan tidak membuatnya putus asa, ia menciptakan abjad Braille yang membantu orang buta membaca.

Infeksi di sebelah matanya yang terluka segera menjalar ke sebelah mata lainnya dan mengakibatkan kebutaan total pada kedua matanya.

Meskipun tidak boleh melihat, Louis  berhasil menunjukkan kemahuan yang kuat untuk belajar. Orang tua Louis bersama guru sekolah setempat melihat potensi yang besar pada dirinya. Oleh kerana itu, ketika memasuki usia sekolah, ia diizinkan mengikuti pelajaran di kelas  bersama teman-temannya yang berpenglihatan normal –dengan mengandalkan indra pendengaran. Ternyata, ia dapat mengikuti pelajaran dengan baik. Satu-satunya kendala, ia tidak dapat membaca dan menulis pelajaran kecuali sebatas mendengarkan apa yang disampaikan gurunya secara lisan.

Pada usia 10 tahun, ia memperoleh biasiswa untuk belajar pada Royal Institution for Blind Youth di Paris, sebuah lembaga pendidikan khusus untuk anak-anak tunanetra. Di sana, ia belajar membaca huruf-huruf yang dicetak timbul pada kertas dengan cara merabanya. Pada sekolah ini juga terdapat beberapa buku dengan sistem cetak timbul yang disediakan oleh pendiri sekolah, Valentin Hauy. Buku-buku ini memuat huruf-huruf berukuran besar yang dicetak timbul pada setiap halamannya. Kerana ukuran huruf-hurufnya yang besar, ukuran bukunya pun terbilang besar sehingga harganya sangat mahal. Sekolahnya hanya memiliki 14 buku seperti ini.

Louis  dengan penuh kesabaran berhasil ”melahap” semua buku itu di perpustakaan sekolahnya. Louis Braille dapat merasakan setiap huruf yang dicetak timbul pada buku-buku itu, tetapi cukup menyita waktu untuk dapat membaca dan memahami setiap kalimatnya. Dibutuhkan waktu beberapa detik untuk mengidentifikasi satu kata dan ketika telah sampai pada akhir kalimat, ia sering lupa tentang apa yang telah dibacanya pada awal kalimat. Louis yakin pasti ada cara yang lebih mudah sehingga kaum tunanetra dapat membaca secepat dan semudah orang yang dapat melihat.

Suatu hari pada 1821, seorang kapten angkatan bersenjata Prancis, Charles Barbier, berkunjung ke sekolah Louis. Barbier mempresentasikan penemuannya yang dinamakan night writing (tulisan malam), sebuah kode yang memungkinkan pasukannya berbagi informasi rahasia di medan perang tanpa perlu berbicara atau menyalakan cahaya senter untuk membacanya. Kode ini terdiri atas 12 titik timbul yang dapat dikombinasikan untuk mewakili huruf-huruf dan dapat dirasakan oleh ujung-ujung jari.

Sayangnya, kode ini terlalu rumit bagi sebagian besar pasukannya sehingga ditolak untuk digunakan secara resmi di kesatuannya, tetapi tidak bagi pelajar tunanetra berusia 12 tahun, Louis Braille. Louis muda segera menyadari betapa sistem titik timbul ini akan sangat berguna jika ia berhasil menyederhanakannya. Setelah kunjungan Barbier, ia serius bereksperimen dengan menghasilkan sistem-sistem titik timbul yang berbeda. Dalam tiga tahun, pada usia 15 tahun, akhirnya ia berhasil membangun satu sistem ideal yang sekarang dinamakan huruf braille, menggunakan satu sel 6 titik dan didasarkan ejaan normal.

kode braille





Setiap karakter atau sel braille tediri atas enam posisi titik yang disusun dalam dua kolom yang masing-masing mengandung tiga posisi titik sehingga membentuk persegi panjang. Satu titik atau lebih mungkin ditimbulkan pada salah satu atau beberapa dari keenam posisi titik itu untuk mewakili huruf alfabet, tanda baca, atau bilangan tertentu. Louis Braille menemukan 63 kombinasi susunan titik timbul yang mungkin. Apakah ia berhenti sampai di sini?

 
Tidak. Ia bahkan terus mengembangkan sistem ini pada tahun-tahun berikutnya dan berhasil menambahkan simbol-simbol untuk matematika dan musik. Pada 1829, Louis Braille menerbitkan Method of Writing Words, Music and Plain Song by Means of Dots, for Use by the Blind and Arranged by Them, buku braille pertama yang pernah terbit di dunia. Kaum tunanetra membaca tulisan braille dengan menggerakkan ujung-ujung jari mereka di atas titik-titik yang timbul itu. Mereka dapat menulis huruf braille pada suatu kertas di atas mesin 6 kunci yang dinamakan braillewriter (penulis braille) dengan menggunakan stytus, alat semacam bolpoin tanpa tinta yang ujungnya runcing.

Akhirnya, Louis Braille menjadi guru pada sekolah tempat ia pernah menjadi murid, Royal Institusion for Blind Youth. la menjadi guru yang disukai dan dihormati murid-muridnya. Tetapi sayang, ia tidak sempat melihat sistem baca-tulis temuannya digunakan secara luas di seluruh dunia. Pada 6 Januari 1852, di usia yang ke-43, ia meninggal karena serangan TBC.

Pada mulanya, orang tidak berpikir bahwa kode braille merupakan sesuatu yang berguna untuk kaum tunanetra. Banyak orang yang menduga sistem braille akan mati sebagaimana penemunya. Bersyukur ada sedikit orang yang menyadari pentingnya penemuan Louis Braille. Pada 1868, Dr. Thomas Armitage memimpin sekelompok orang tunanetra – yang terdiri atas empat orang  mendirikan lembaga untuk mengembangkan dan menyebarkan sistem temuan Louis Braille.

 
Kelompok kecil ini terus tumbuh dan berkembang menjadi Royal National Institute of the Blind (RNIB), yang sekarang dikenal sebagai penerbit terbesar buku-buku braille di Eropa. Penemuan brilian Louis Braille telah mengubah dunia membaca dan menulis kaum tunanetra untuk selamanya. Sekarang, kode braille telah diadaptasi hampir ke dalam semua bahasa tulis terkenal di dunia. Louis telah membuktikan bahwa dengan motivasi yang kuat, kita dapat melakukan hal yang sebelumnya tidak masuk akal.


sumber : PERTIS                         
             CORETAN
             SEJARAH LOUISE BRAILLE

P/S : Marilah kita memberi sokongan pada mereka kerana mereka pun mampu untuk melakukan apa yang orang celik mampu buat janganlah kita sisihkan mereka ini.

Susah nk explain

hurm apa yang susah sangat nak explain ni la kan huh ni pasal pakai tudung isunya begini dan ditanya oleh someone siapa jangan ditanya " napa ko pakai tudung tu?" " tak panas ka?" Berlilit-lilit lagi bagai pakai tudung tu?" eee...panas kot kalau pakai tengah rembang macam ni?

ish awat pakai macam tu asal trend tudung macam lain sikit tukar-tukar ja kerja hang. haiyok aku mampu senyum ja bila ditanya soalan macam tu, susah betul la kalau pakai salah tak pakai tudung salah kan hurm isu yang macam tu tak larat dah nak explain jika ditanya...


hurm tak pakai ditegur pakai pun ditegur juga haish macam-macam la sekarang kan? apa pendapat korang?


Monday, February 21, 2011

Kerja Belah

pagi korang hurm mood hari ni semuanya spoil habis...ish..ya la kat tempat kerja aku ada ka patut kerja main belah ja datang jap pastu lesap entah pi mana tuptup tudia duk lepak-lepak suka suki dan yang paling best dah la datang lambat kerja pastu masuk jap office then terus keluar lepak menyembang ja kerja menci pon hado aku ya la mana taknya kerja lepas tangan..

walau aku ni bukannya pekerja tetap dekat bangunan tu aku just ditempatkan disitu dan lain company,kerja diorang pon aku kena buat ni yang tak syok bukan apa taw la kalau tak buat ada ja student nak complain, la ni biar pi korang buat sendiri kerja korang tu erk aku tak mau dah buat kerja korang,korang kena complain tu korang punya hal..

kerja aku pon bukan korang nak tolong hurm biarkan...korang pandai belah aku malas nak tolong dah penat kot...aku memang tak berapa gemar kalau orang yang suka belah dari buat kerja geram ja..kalau luncuh time tu tak pa la nak bersembang-sembang gelak-gelak terbahak-bahak tak pa la ni tak menyembang tak hingga orang kanan kiri dah haish...kerja tak tera mana time gaji tudia...laju ja na ahahaha macam-macam orang sekarang hurm nak buat macam mana la lagi kan diorang ni kan?

p/s : yang belum join segmen aku tu meh la join sini segmen IQ ANDA

Sunday, February 20, 2011

Segmen IQ ANDA

Assalammualikum dan selamat pagi semua...huh ingat tak hari tu aku ada bagi tau yang aku nak buat 1 contest or segmen kan? huh hari ni baru aku nak start buat segmen itu hehehe nak join tak ni? kiranya ini first segmen dari aku la huhu ok senang ja kalau nak sertainya ok syarat-syaratnya adalah:


  • Letakkan tajuk : Segmen IQ ANDA

  • Letakkan pic yang dibawah ni


  • Jawab 3 soalan dibawah ini dan setiap satu soalan ni hadiahnya berlainan


soalan 1:
  
Nombor apakah yang boleh mewakili A dan B di dalam kotak dibawah?




soalan 2 : 

yang mana satu ganjil?

a) Clarinet
b) Saxophone
c) Bassoon
d) Oboe
 e) Dram


soalan 3 :

Huruf apa yang sesuai di petak kosong? ( perkataan Inggeris )
  • Lepas dah jawab semua soalan tag dua rakan blogger anda


hadiah akan direview the next entry erk tak sempat nak snap pic hadiah la plak huhu tapi hadiahnya tak lah besar, kecik aja.. hadiahnya tu adalah barangan perhiasan di rumah rasa-rasa apa? huh nak tahu tunggu huhu :P tarikh  tutup segmen ni akan diberitahu nanti hehehe huh ada yang nak join tak? jom-jom join ada hadiah w0o..sapa yang pernah buat soalan yang kat atas tu? mesti taw buat kan senang ja soalannya tu huhu sila-sila join =)



opss lupa plak nak bgtaw link kan segmen yang dah buat kat comment entry ni erk =)
thanks




Friday, February 18, 2011

layan Trailers sat

woot-woot korang T_T aku ngah bosan ni jom tengok trailer cerita 'Thor' ni bakal ditayang bulan Mei ni macam best ja aku tengok huhu..jom tengok yeah..


Thursday, February 17, 2011

Business ON9

assalammualikum and morning semua nak tanya pendapat korang la Business ON9 ni ok tak? hurm tetiba aku terasa nak buat Business ON9 kat dalam blog aku ni ok tak? Rasa-rasa ada ka yang nak beli? ahahaha hurm..korang pernah beli barang dekat online punya? ok tak? suka? Aku nak buat Business kat online ni takut tak da sambutan la plak kan? hurm..nak trai dulu la kalau ada tu kira alhamdulilah la kan? hehehe nak dapat income sikit insyaallah harap-harap Business yang bakal aku rancang ni menjadilah erk =) korang doa-doakan lah yea =) tu saja nak cerita pon tak da apa lagi tunggu petang karang la kot next entry aku ahahaha huh sapa ada twitter? jom twit-twit nak? ish-ish tiba-tiba* ja kan ahahaha ni kerja budak bosan dikala hari jumaat ahahaha

P/s : jom-jom twit-twit efashi

Wednesday, February 16, 2011

Dya approve la =)

ahahaha suka...suka...si blogger lagi cun tu huh approve request aku dalam FB wo0..Teruja ok...dah lah akak tu comel lagi sweet hehehe nasib akak approve :)  memberanikan diri untuk add FB blogger femes amos ni akak nurulbadiah Lai kenal kan? =)huh ya la takut diaorang tak approve sebab tu tetiba memberanikan diri untuk add eceh :)



caya tak dya approve?
ahahaha syok+teruja sesangat ni huh macam dulu abang ben ashaari approve FB aku ehehehe =)sekarang akak nurulbadiah lai lak approve request aku hehe best.. caya tak?nah tengok siap printscreen lagi





jom pakat terjah blog akak Nurulbadiah Lai jom-jom banyak photoshoot yang aku minat kat blog dya huhu ya la aku kan minat duk nak shoot-shoot ni tapi belum dapat lagi beli kamera tu huh haish tak pa sabar-sabar na efa oit ahahaha

Pura-pura Solat Dan...

assalammualikum and hye semua

Pura-pura solat dan cilok beg huh? ada baca tak kes tu? tak baca lagi huh sila baca sampai habis entry ni,ish-ish tu apa kes? entah la aku pun dah tak taw la macam-macam perangai manusia sekarang ni haish patut ka buat macam tu dosa tak tau ka? kan mencuri tu 1 dosa tak gitu ? Biarkan  lah dya suatu hari nanti dya akan terima balasannya kan? ya la dah buat something yang dosa kan biar Allah S.W.T sahaja yang membalas segala perbuatannya itu erk hurm...curi apa? Meh baca sumber dari harian metro. Seram ja bila nak pi sembahyang kat R&R huh..janganlah korang mencuri..cuba fikir kalau korang berada ditempat diorang yang hilang beg tu huh..tak ka kesian..


Jemaah’ kebas beg dalam surau

SUNGAI BULOH: Dengan berpura-pura mendirikan solat, seorang wanita menjadikan surau perempuan di kawasan Rawat dan Rehat (R&R) Jejantas Sungai Buloh, di sini, sebagai sasaran menjalankan kegiatan mencuri beg tangan ketika mangsa mengambil wuduk atau bersolat.Dalam kejadian terbaru, seorang kakitangan kerajaan, Zalina Othman, 36, menjadi mangsa ketika dia berhenti di kawasan itu untuk menunaikan solat Maghrib, kira-kira jam 7.40 malam kelmarin.


Menurutnya, dia yang ditemani anak perempuannya berusia tujuh tahun masuk ke dalam surau bersebelahan tandas dan agak jauh dari kawasan tumpuan ramai.“Saya menyangka keadaan surau berkenaan selamat mengarahkan anak perempuan duduk seketika sementara saya mengambil wuduk di paip berhampiran. “Saya menyerahkan beg tangan kepada anak dan meminta menjaganya,” katanya.


Menurutnya, pada masa sama, dia menyedari seorang wanita yang tergesa-gesa membuka telekung sebelum membalingnya ke lantai surau.“Saya terpinga-pinga dengan tindakan wanita terbabit kerana dia tidak melipat atau meletakkan telekung di tempat disediakan sebaliknya tergesa-gesa keluar dari surau berkenaan.


“Namun, teki-teki berhubung tingkah laku aneh wanita terbabit terjawab apabila anak saya mendakwa dompet duit saya di dalam beg tangan diambil seorang wanita yang berada di dalam surau itu,” katanya.“Saya terpinga-pinga dengan tindakan wanita terbabit kerana dia tidak melipat atau meletakkan telekung di tempat disediakan sebaliknya tergesa-gesa keluar dari surau berkenaan.

“Namun, teki-teki berhubung tingkah laku aneh wanita terbabit terjawab apabila anak saya mendakwa dompet duit saya di dalam beg tangan diambil seorang wanita yang berada di dalam surau itu,” katanya.Katanya, kejadian itu berlaku pantas dan anaknya tidak sempat menjerit selain hanya kaku melihat wanita terbabit melarikan diri.

“Saya cuba bertanya kepada beberapa wanita lain yang di dalam surau berkenaan, namun tiada seorang pun menyedari apa yang berlaku. “Seingat saya wanita terbabit bertudung dan memakai baju putih. Lokasi kejadian tidak dipasang kamera litar tertutup (CCTV) menyebabkan individu terbabit gagal dikesan,” katanya.

 

Tuesday, February 15, 2011

SAYA PUNYAI 100 - 500 FOLLOWERS



Ok dikala kebosanan melanda jiwa + mengantuk yang amat sangat ni aku nak join segmen abang ben kita eceh segmen apa sila lah KLIK pada nama si blogger yang sudah pasti korang kenal [ BEN ASHAARI ] <-----------tu huh, sapa rasa follower dya banyak tu silakan join yerp,segmen ni sampai malam ni ja sampai pukul berapa? kena tanya abang ben sendiri erk huhu so aku mengjoinkan diriku dalam segmen ini ehehe =) so moh la join kengkawan ^_^  simple right..

Nak Untung Tak Bertempat

Assalammualikum and hye semua huh sempat tak nak ucap Salam Maal Hijrah ni? boleh la erk =) huhu huh hari ni start balik kerja setelah cuti semperna maal hijrah kan terasa malas nak mai kerja tapi kena gigihkan diri untuk datang kerana itu satu kewajiban sebagai seorang pekerja tak gitu? 

ok hari ni time aku mai kerja tadi huh berlambak motor tayar pancit ditepi-tepi jalan, dan masa nak naik brige Penang tadi ada plak pok cik tukang jaga kawasan brige tu tengah memegang satu alat macam magnet tu huh sebab apa pok cik tu pegang alat magnet tu? huh pok cik tu tolong buang segala paku-paku yang ada disetiap jalan sebelum masuk brige tu.

Sekali dya cari paku tu ngan magnet tu pergh...banyak wo0..paku tu terkumpul atas magnet tu huh..ada plak manusia yang sengaja bubuh paku dekat situ erk ni kes nak untung lebih kalau ramai yang pancit motor mereka, boleh la lepa ambik untung dari situ hasil duit tukar tayar yang pancit tu huh ni nak untung yang tak bertempat apa kes ish-ish tak patut kan? 

Tak kesian ka dekat diorang yang naik motor tu ka? tak patut kan? janganlah amalkan macam tu..tak dapat apa dosa ada lah sebab penaya orang lain dengan cara yang sebegitu rupa henti-hentikan lah erk pada orang yang macam tu.


P/S: Nak dapat untung biarlah bertempat jangan membuat dengan cara sebegitu tak baik tau igat!jangan nak penaya orang saja erk.

Sunday, February 13, 2011

bahaya Shisha

Assalammualikum and hye all...hari ni topik yang memang aku tak taw uhuhu tapi semalam baru taw sebab keluar TV :) ok aku suka lepas flight kan ekeke tak pa janji semalam aku dapat taw yang hisap or hidu Shisha ni amatlah bahaya ia lebih 400 kali lebih bahaya dari rokok ok,tak caya? korang memang kena percaya. Huh korang semua ada tak yang hisap shisha? baik lupakan Shisha tu sebab bahaya tau. Kenapa shisha bahaya?



Ramai menyatakan Shisha itu lebih selamat daripada merokok, tetapi ia tidak wajar sama sekali kerana kandungan asas bagi rokok dan shisha adalah sama, iaitu tembakau. Tembakau yang digunakan untuk rokok diasapkan terlebih dulu sementara tembakau yang digunakan untuk shisha diperam.Air dalam shisha tidak dapat menapis banyak jenis toksin dalam asap shisha. Shisha juga mengandungi nikotin, karbon monoksida dan lain-lain bahan seperti rokok biasa. 


Bahkan arang yang digunakan mendap dalam salur pernafasan dan meningkatkan masalah paru-paru kepada lebih teruk berbanding rokok biasa yang juga berbahaya dari segi bahan pengawet digunakan untuk mengawet dan merawat tembakau dalam rokok.


Shisha ni kalau korang hisap boleh dapat penyakit taw. Bagi mereka yang menghisap shisha di kedai kopi, perkongsian paip shisha mendedahkan mereka kepada bahaya lain seperti penyakit yang merebak melalui air liur.Penyakit yang biasa kita dengar, berjangkit akibat berkongsi shisha adalah Tibi.Tidak hairanlah jika kes Tibi di Mesir menjadi satu kebiasaan di semua hospital.Jadi para sahabat dan peminat shisha yang selalu cakap shisha ni alternatif kepada rokok, sila tinggalkan aktiviti shisha anda atau anda terdedah kepada penyakit yang mara bahaya!


Dan kesemua jenis rokok dan shisha termasuk dalam perkara buruk yang memudaratkan manusia. Maka kesemua jenis rokok dan shisha adalah haram berdasar dengan dua ayat al-Quran di atas apabila diperhati maksud kedua-duanya. Kita memohon kepada Allah swt memberi petunjuk kepada orang Islam mengenai apa yang baik dan yang dapat menyelamatkan mereka. Juga memohon agar Allah melindungi mereka daripada perkara-perkara yang memudaratkan mereka di dunia dan akhirat. Sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik tempat memohon.

Sebagai kesimpulan, menghisap shisha adalah haram sepertimana haramnya menghisap rokok dan kesan mudarat menghisap shisha adalah sama atau lebih buruk daripada kesan menghisap rokok mengikut bahan perasa atau bahan tambahan yang digunakan.

Friday, February 11, 2011

perlukah bagi suatu pasangan

salam and hye semua topik untuk petang ni tak la panjang tapi pendek aja ok..ia mengenai perlukah bagi sesuatu pasangan? apakah? hehehe ok baiklah aku nak tanya korang romantik tak? huh...ia penting ka? perlu ka bagi setiap pasangan tak kira dah kahwin or Bercouple?Bagi aku sapa yang dapat pasangan yang romantik gitu eceh itu adalah 1 kredit pada diorang kan? Betul tak?

Kalau pasangan korang tak romantik tu huh..janganlah terasa ka,cemburu ka bila tengok pasangan yang lain yang romantik tu...itu tak penting...setengah kata romantik tu perlu bagi aku ish  tak perlu dah kalau bf or gf atau bagi yang dah berkahwin kalau diorang tak romantik gitu tak pa yang korang perlu terima mereka dengan seadanya betul tak? tak kisah la romantik ka tak kan?


p/s : kalau dapat yang romantik tu satu kredit buat korang!!! erk tak perlu bimbang ecece ^_^ pss...aku nak wat segmen lepas ni huhu :P

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...