Followers

Sunday, October 31, 2010

HuJaN membuatkan ku terleNa....

salam and hye all....


hujan membuatkan ak terlena menbuai mimpi cewah...hehhe....bukan pa dikala hujan+sejuk ni...ak terlebih lena plak huhuhu....rasa cam dh lambat nk gi kerja :P ya la selalu bangun dalam 5.30pg atau dekat2 pkul 6 pg,tp hari ni....per...6.20 ak bangun huhuhu....ak dh kunci jam tp apasal tak bunyi????ni menandakan ak duk syok tido dengan nyenyaknya kerana hujan miahahhaha....sejuk la wey...mengantok lagi...huhu...dh bekerja tugas tu penting....kena la buat kan tak leh malas2...huhu...nasib baik dh gosok baju...kalo tak...haiyak lagi lambat la ak...pas bangun ak terus gi mandi,solat,siap2...

gerak dari umah kul 7.20pg cmtu....hujan2 ni kan amalkumlah...kalau dah hujan orang mesti rmai bwak kereta kan????apa lagi jamm....sesak w0o....keta+moto ramai sangat....tambah2 lagi hari isnin...mmg selalu jamm....haish...ni akibat bgun lewat cikit dh jd cmni....jamm...sampaikan keta ak pnya cermin tepi tu berbunyi sampaikan ak terkejut menandakan......moto tu tersenderih cermin tepi ak tu....nasib baik tak jadi apa2....kalo tak hurm....jamm...sungguh hari ni tp smpai awal gak la 8.15 cmtu....hehhe...

tak pa ak masuk kerja kul 9 pg :P,mak ak ja la masuk kul8.10pg miahaha...nasib la...tp bkn selalu yea lewat2 ni :) rini ja kehkeh :) dah sampai opis....per sejuk luar sb hujan+aircon huish.....sejuk la....rasa nak gi tutup ja aircon tu...tp.....hurm....tak leh...sobsob....hurm sungguh dingin hari ni...membuat ak nak cri katil lagi miahahha....0o....no....tak bleh2...time to work not sleep ok...korang tido ka kalau sejuk hujan+aircon kt tempat kerja or tempat korang study????hurm.....hujan itu satu rahmat alhamdulilah syukran....ok tu ja nk cerita kt korang....heehe...nothing special ok :)

salam
ByE

Wedding My friend....31/10/10

salam and hye All

Tadi ak pergi kenduri member satu school ak....dah kawin pon dya...hehehehe...Me????hahaha....lambat  la lg...tak da calon lg kahkah... :) ramai juga orang datang wedding dya tu...wedding fariza tu wat kt dewan dekat dataran kulim....maklumlah anak first katakan :) apa2 pn ak harap fariza akan kekal hingga akhir hayat... :) ak tumpang member ak untuk gi wedding fariza ni....dya buat kat kedah :) ala penang ngn kedah( kulim) tu dekat ja....miahahha...tak jauh pon cm alor star hehehe :)kitaorang sampai agak awal la juga dalam kul 1 lebih cmtu....pas kami makan dah abis...tetiba lepa buat penguguman kata pengantin dah smpai....apa lagi bagun and pi snap2 pic la ;P hehehe....ni la pic time mereka sampai...


pengapit pengantin tu pon member ak gak :)

ni time makan

lepas kami duk snap pic...relax2 jap...pastu dengar lagu n tgk pengantin duk snap pic hehehe...pastu km gi kluar jap kt belakang dewan....tp pic tu kt ak tak da la kt member ak pnya kamera adess....sorry tak leh tgk plak yea :) pastu kitaorang masuk....minum2...pastu...km tunggu member kitaorang lg 1,and tunggu dya makan sambil sembang2....sambil makan paktongkol panas2 lagi 0o...masak kt stu....sodap :) pas ja abis makan kitaorang gi snap pic ngan fariza...ni antara picnya...



ni la fariza member ak yang kawin tu...hehehe....pas ja snap pic dya...km tunggu 1 lg member km tak datang lg.....pas ja dya smpai fariza pon gi salin baju untuk sesi potong kek...  :P ni la rupa pas tukar baju...


cantik kan fariza&khairul :)

tu ja dpt ak bg korang tengok pic wedding member ak tu.....korang bila pulak???
miahahaha ;)


Friday, October 29, 2010

terjelum sekali kena Tag ; )

salam and hye semua...

terjelum sekali kena tag :) hehehe tak sangka plak kena tag oleh bloG Ni kehkeh :) tq pada owner blog tu sb sudi tag ak :) tetiba teruja dengan tag tu...teringin plak nk join yea....apa lagi simple ja cara dya....jom trai it ok ;)

" Once you have been tagged, you are supposed to write a note,
with 25 random things, fact, habits, or goal about you. at the end,
choose 25 people to be tagged. you have to tag the person who tagged you.
if i tag you, its because i want to know more about you.
your cooperation is highly appreciated. "
  1. Nama ak Nurul Aifaa binti Haji Manijas
  2. asal Pulau Pinang [tapi cakap penang tak bpa taw kahkah :) ] 
  3. lahir tahun 1989
  4. umur sekarang 21 tahun(dah tua kehkeh)
  5. anak kedua dari 2 orang adik beradik 
  6. ak sekolah rendah kt sekolah semua pmpn-convent butterworth
  7. sekolah menengah pon sama tp smpai form 4 saja
  8. pastu ak tukar sekolah ke sekolah menengah teknik sungai petani 2 kedah
  9. bekas student Kolej Komuniti Kepala Batas -bertam indah 
  10. Ambik jurusan multimedia kreatif (animasi) 
  11.  suka makan laksa fav tu
  12. suka air teh,milo,neslo,jus2,susu,nescafe,coffee 3 in 1,white coffee but not coffee 0 ok tak sedap pahit :)
  13. fav warna ak blue,white,black.
  14. tak bpa suka benda berbulu....sb suka bersin...jauhkan...dariku :)
  15. sekarang ak keja kt one company kt penang (swasta)tp duk ja ditmpt gov :)
  16. tak da lesen keta mahu pon moto :P (dlm proses hehe)
  17. suka gelak&senyum...kekadang gelak terlebih sampai tak berbunyi :P
  18. ak suka wat aktiviti sukan....jogging and fav sport ak....badminton...
  19. dulu masa ak kecik2 ak takut sangat bila nk tido kan selalu tutup lampu kan2....takut gelap huhu..sekarang aku makin berani leh dh tido dlm gelap :)
  20. suka tengok cerita2 anime jepun&animasi malaysia :)kalau korang nak tgk anime DISINI  bleh ok :)&DISINI tapi tu animasi ak selalu search...belambak 0o...da banyak lg...
  21. suka baca komik(ujang,gempak&utopia)
  22. ak suka sangat ngn pokok kaktus....byk dh kt rumah ak ni...spa nk mai ambik :P
  23. ak masih single....(tak da calon lg)miahahaha :P
  24. minat nak belajar photography...tengah belajar edit2 pic sendiri :)
  25.  ak suka sangat ngn kartun2 ni terutama carcaptor Sakura ni
 comey semua suka ;)

hurm penat wey....25 soalan tu...jenuh memikir kehkeh....akhirnya habis gak :)tu ja la yang mampu ak fikir nk tulis apa :)ak nak tag kepada kengkawan blog ak ni la



Anna Boleyn

qaseh


akma


putera akram



ajimgreen


aibaks


nasyieen(mimiey)


nur anis


hazwani


and pada sesiapa yang nk trai bleh la wat yea.... :) ak baru lg dlm blogging ni tak rmai yg bleh ak tag... :)tak kenal lg :p




 

 

MaKaN MaLaM Ak :)

salam n selamat malam semua :)

first time ak makan nasi pada malam hari....hehehehe...selalunya jarang ak makan malam :)ak makan td dlm pkul 9 cmtu....nak tahu apa santapan ak td???hurm....nasi goreng ngan air susu HL miahahaha...sedap 0o...tp tak da la rencah ayam or udang dalam nasi goreng ni...kosong ja...ada sayur ja la... ak leh makan sb ak tak leh makan  semua tu :)

kena pantang sb da resdung,,,,tak lama....nnti ak makan balik semua tu :) degil2 itu la ak dah kta suh pantang tp kekadang sedap ja..bila tengok ja ayam,udang,ikan bilis ak terkebil2 nk makan pastu mcm2..plak jadi...taw2 ja la resdung akan jd pa kan??sabar ja la...ni la rupa nasi goreng yang ak makan td...buat sendiri yea :)bukan beli yea....ak lebih suka masak dari makan luar....kekadang ja la makan luar...kalo dh mmg lmbat ak blik kerja tu.....ni la rupa nasi goreng tu... :)



sedap w0o... :)

malas nk wat entry panjang lebor....s0 resepi tak da la yea sb tak nk panjang2...nnti2 ak ada masa ak bagi resepi yea :)lenguh menaip dh ni + tetiba mengantok plak...hahaha.....sesiapa yang tak makan lg tu selamat menjamu selera :) good nite....ak letih sangat ni...yea la td gi beli barang pelbagi...sok cuti...kena siap2 la barang dpur n pelbagai hahaha :p hehehe...bubye..salam





Kengkawan ak kta Jangan!!!

salam n selamat petang semua....

hurm seperti entry ak sebelum ni tengok DISINI ,Kengkawan ak byk duk msg ak tnya eh btul ka?ko serius ka?ak tak reply msg  pon....diam...ja lelama tu ak reply balik dekat sahabat ak yang 1 ni...cuma dya pnya msg ja ak reply kata "hurm...kenapa korang tnya problem ka kalo ak tak blogging n type entry?"kwn ak pun reply balik...."ya la ko cm serius ja...bunyinya...ak terkejut plak...

ya la walau ak tak da blog...tp ak suka duk bca entry blog ko...ak pn teringin nk wat blog...tp tu la nnti2 la ak wat...wey....jgn la ko delete terus blogger ko erk?jangan cmtu.......ak taw ko sedih sb entry blog yang ak bagi kt ko  tu kan...abaikan dya tu....semak ja....biarkan...janji dya tak kacau hidup ko....mmg ayat dya tu ada la makna yang ang cm terasa kan?ak pn terasa wey dya ckp cmtu walau ak tak wat blog2 ni...


sekali2 ak dya tempias....apa pnya org....ayat dya tu ak taw dya saja ja....buat cmtu...abaikan ja dya tu yea :) senyum wey.....ak rindu senyum kambing ko tu...senyum yg tak berbunyi lawak la ko.....ada plak gelak tak bunyi lucu...s0 takmo sedih2 nk berhenti wat entry blog ni....ak sokong ko dri belakang ok ;) senyum sikit kwn :)" and ak reply blik ok kawan you best la...tq a lot....kta2 kau membuatkan ak rasa bahagia....

windu ko gak....lama tak jmpa...asyik duk msg ja....ak akan berblogging la cmni :) tq sayang ko cik rama2 hahaha....pastu kwn ak tu pn reply balik kata "eh ko ni suka sgt panggil ak cik rama2...ak taw dulu ak mengila duk tngkap rama2...dri jdi ulat hingga dh besar baru ak lepaskan...huhu....zaman kanak2 la ktakan :) sayang ko jgak....bila mau jmpa ni....elok sorang selatan sorang utara...kihkih...kalo ak turun sana nnti ak bgtaw ko erk...takmo sedih2...abaikan kta2 orang cmtu....ignore ja....ok la ak nk out ni....ti apa2 roger ak ok :)jangan tak berblogging taw.... ;) salam
ak reply blik "tq ira...ko la sahabatku dari dulu hingga selamanya...cewah....tq2 a lot taw bg perangsang n pelbagai hehehe...okey...wasalam.Hurm....akanku igt kta2 mu itu selamanya.....my friends....hurm...dan jga kengkawan ak kt blog ni jga iaitu cewah promote blog mereka yang memberi semangat kt ak hehehe terimas ok YOUsoF & Deeyaudeen and kengkawan ak dlm blog yg anyone tu ya.....tq all....happy sesangat la.... 
Photobucket
akan ak teruskan berblogging....kembali takmo sedih2...yeppy :)




Thursday, October 28, 2010

MooD Tetiba bertukaR.....

salam 1 Malaysia semua :)



  hurm...hari ni mood ak tetiba bertukar rasa tak sedap hati+sedih entah la....ak pun tak taw la cmna nk kta dh...sedih2 sobsob dugaan2...ak pon tak taw la adoi la....rasa macam nak mengerit kuat2 Photobucket  semalam ak terbaca la bkn ter.....mmg baca pon wakakaka...some blog ni la kan tetiba ak rasa mcm hurm....tak taw nk explain  cmna....haish....tp   ak tak tinggal jejak pon kt blog tu....sedih wey....hukhuk Photobucket macam tu ka rupa ak time sedih hahaha...tak la smpai cmtu kot miahahha....setengah tu kata apa la ko ni asyik blogging ni.....bkn ko dpt pa.....hurm....tp2 ak2...tetiba tak terkeluar kta2 ak plak hurm....ak tak sangka bila jejalan blog tu tuptup....bca entry sedih sengsorang....malam2 sedih plak....apa da....pastu ak pon tido la terus....malas nk fikir dh sok nk gi kerja lewat plak....

logout dari blog FB n ym ak....tutup laptop ak....gi tido terus..dari ak duk sedih sengsorang kan....apa la nasib ni kan....korang pernah tak sedih?????tp ak sedih dalam hati ja ak simpan ja....tp ak tak gambarkan muka sedih bila dekat ngn  orang ramai ni la kan....ak jenis simpan dalam hati...merana sengsorang hahahaha...sadis ayat ak ni....hurm....kekadang tu ak pon tak leh tahan gak....ak sekarang rasa down2 wey..... Photobucketak sekarang tak da semangat.....hilang semua entah tercmpak mna tak taw huhuhu...kerja sekarang bosan la plak....duk cri keja len....tak dpt2....nk smbng study....tak dpt2 lagi...adess...mcm2...hal sekarang bermain dimindaku ni....lepas ni ak nk stop berblogging ni la....

p/s:Ak nak minta maaf kalau da salah silap selama ak duk blogwalking kt blog korang....or selama ak buat entry korang terasa....atau pn time ak komen ka apa ka korang tak suka ka DLL lah kan...ak minta maaf berbanyak ya...

SEKIAN WASALAM

Wednesday, October 27, 2010

JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHAARI

ASSALAMMUALIKUM SEMUA....


hehehe...tadi masa ak duk blogwalking byk la gak ak gi...termasuklah blog En.Ben Ashaari 

ni...selalu gak la ak gi kt blog tu...kekadang tinggal jejak&comment kekadang tak.....ikut 

mood :) dan ak memollow juga blog En Ben....ya la ak ni baru lagi dalam dunia blogger 

ni....ak tengok entry En Ben ni "Psst..jom promosi blog.." fuhh....memberi semangat pada 

semua blogger2 yang baru lagi dalam arena blogging ni....termasuklah ak...tabik la kt En Ben

:) dengan adanya En Ben buat cmni...ak pon mencuba nasib la erk...hukhuk...yea la bru 

merangka dlm dunia blog ni... :)tq a lot la En Ben sebab banyak membantu blogger yang 

baru ni erk :)So sesapa yang baru dalam blogging ni meh la join :) senang

ja nak tahu cmna?CLICK HERE  OK...

Kereta MyVi la.....


assalammualikum semua....pekabor sihat?moga sihat ja yea :)

hari ni masa ak nak mai keja....dekat ngan tol...tetiba ak terpandanglah some car ni....bentuk MyVi...tp ak terkebil2....seketika...apasal logo keta tu toyota???eh2...mata ak ka rabun ka hapa eh...ak tengok agak lma la gak....pastu tanyalah mak ak...mak....tengok myvi tu...logo toyota kan??mak ak kta blik...ha la logo toyota...0o...engin toyota kot....hadess....ak pun kta blik eh ya ka?tak pa relax2...smbil msih lg terfikir di kepala haku ni....pas ja masuk opis bukak laptop...n buat kerja cikit sebab td ada student...pas ja student tu pi...apa lg...hilangkan keliruan ak tentang myvi td....tu ha cari pnya cari...tentang myvi tu...tup2...dapat la some info tentang kereta myvi tu...nma kereta tu toyota passo (myvi ezi full spec 1.3 - 06) oyeyeye...hilang kekeliruan ak yang terkebil2 tengok myvi tu td...patut la kt keta myvi yang ak tengok tu td ada tulis passo...ak igtkan sja ja dya pi design tulis cmtu miahahahahaha...malu2...amaklumlah...ak mna taw bab2 keta ni kan2....huhu...malu2 wey...ak ni kuno tak taw hukhuk....biarkan abaikan...janji ada usaha untuk cari blik apa yang ak tak taw tu...apa ssh....tgk ja tenet miahahaha :) korang yang pakai kereta myvi perasan tak???ak yang tak naik myvi ni pon bru perasan tentang logo keja tu...hikhik...nak tahu bpa keta tu???ni ha.... 
Price: RM 48800 mampu????ak tak mampu la lg miahahaha....amaklumlah keja baru kan2 lg...kalo korang mampu beli la yea... :) ni ak bagi tahu satu tentang kereta ni apa dia....ni ha bca


.............................................................................

................................

..............

Engine Capacity:1300 cc
Accessories:
Make:Perodua
Mileage:60 000 - 64 999
Model:MyVi
Reg. year:2006
Transmission:Auto

Myvi 1.3EZI full spec 06year
convert Passo bodypart
Very good condition

Bodypart n Acc

-front n rear ori passo bodypart
-passo hi/lo head lamp
-ori passo 07 tail lamp
-flip chrome side mirro
-yrv black seat with black trim
-rim 17' SSR vienna japan


yang ak tak leh nk tengok tu tu ttg rim dya...17'SSR vienna japan....per...adess....hukhuk....nah korang tgk la sendiri kereta myvi ni...pada peminat myvi and yang sekarang yang pkai  kereta myvi yea :)




tengok betul2 logo tu yea :) jangan terkebil2 cam ak td hahaha

pandangan sisi

dalam kereta...cntik lapik kaki tu..












bonet keta...


engin kereta...


ok itu saja info yang nak kongsi ngan korang enjoy it :)

Tuesday, October 26, 2010

Penjagaan Kuku....


ASSALAMMUALAIKUM&SELAMAT PAGI SEMUA...

Hari ni ak nk cerita kat korang tentang penjagan kuku...ok baiklah sebagaimna korang tahu tentang kuku ni adalah struktur yang separa keras dan sedikit runcing yang terletak di hujung jari haiwan atau manusia. Bahan asas yang membentuk kuku ialah keratin, sejenis protein yang keras yang juga boleh dijumpai di dalam rambut dan kulit. Dalam bidang perubatan, kuku juga boleh mempamerkan tahap kesihatan seseorang.

Struktur kuku

Ketebalan kuku normal manusia ialah kira kira 0.017 inci atau 0.43 milimeter.
Kuku terdiri daripada beberapa bahagian iaitu:-
  • eponikium (bahasa Inggeris: eponychium) atau kutikel, ialah lapisan kulit lutcahaya yang berada di pangkal kuku.
  • paronikium (bahasa Inggeris: paronychium) ialah lapisan kulit di sisi kuku.
  • hiponikium (bahasa Inggeris: hyponychium) ialah kawasan pelekatan antara hujung kuku dengan hujung jari
  • bahagian atas kuku atau mudahnya kuku itu sendiri ialah lapisan yang keras dan lutcahaya, dibina daripada keratin.
  • isi kuku ialah tisu yang menyambungkan dan melekatkan kuku dengan kulit.
  • akar kuku ialah bahagian yang terbenam di bawah kulit di belakang kuku.
  • lunula ialah stuktur berwarna putih kemerahan berbentuk bulan sabit di pangkal kuku.
Setiap bahagian kuku ini mempunyai fungsinya tersendiri, dan boleh menyebabkan kecacatan pada kuku jika dirosakkan.

Fakta mengenai kuku

Fungsi kuku

Kuku mempunyai 2 fungsi utama. Fungsi pertama yang diketahui secara umum ialah sebagai pelindung kepada hujung jari. Fungsi keduanya yang juga penting ialah memberikan lebih sensitiviti terhadap deria sentuh. Hujung jari diliputi dengan reseptor yang banyak yang membenarkan kita menerima maklumat dengan lebih efektif apabila kita menyentuh sesuatu objek. Kuku bertindak sebagai penentang daya yang menambahkan lagi sensitiviti kulit, walaupun pada kuku itu sendiri tidak mempunyai saraf dan reseptor.

Pertumbuhan kuku

Kuku bertumbuh atau memanjang pada setiap masa, tetapi kadar pemanjangannya bergantung kepada faktor usia, jantina, musim, tahap latihan, suhu badan, diet, dan keturunan. Kuku jari tangan tumbuh dengan lebih cepat pada kadar 3mm sebulan berbanding kuku kaki yang memanjang pada kadar 1mm sebulan. Ini bermakna, kuku tangan mengambil masa kira-kira 3-6 bulan untuk tumbuh sepenuhnya menggantikan kuku yang lama, manakala kuku kaki memerlukan masa antara 12-18 bulan. Berbeza dengan kepercayaan umum, kuku (dan rambut) sebenarnya tumbuh selepas seseorang itu mati,iaitu apabila kulit menjadi kering dan mengecut. Rekod pertumbuhan ini boleh menunjukkan sejarah kesihatan dan ketidakseimbangan fisiologi seseorang, dan telah digunakan sebagai bahan diagnostik sejak zaman purba lagi.

Penyakit yang berkaitan dengan kuku

Perubahan pada kuku seperti perubahan warna, pengecutan, penebalan, kerapuhan, rekahan, keadaan seakan-akan tergores, titik putih kecil, lunula yang merosot, bentuk yang melengkung(cekung), rata dan menggelembung boleh membuktikan tahap kesihatan seseorang termasuk sakit di bahagian badan yang lain, kekurangan nutrisi, kesan dadah atau racun, atau mungkin juga kecederaan pada kuku itu sendiri. Kuku juga boleh menebal (onikogriposis/onychogryposis), menjadi longgar (onikolisis/onycholysis), dijangkiti fungus (onikomikosis/onychomycosis) atau menjadi lebih buruk (onikodistrofi/onychodystrophy).

 Berikut merupakan beberapa perubahan pada kuku yang dapat membantu doktor mengesan sesuatu penyakit:

  • Warna kebiruan pada pangkal kuku menandakan kitaran darah yang tidak lengkap dan merupakan gejala penyakit jantung.
  • Apabila separuh bahagian di hujung kuku berwarna merah muda atau coklat sementara kutikel berwarna putih, itu merupakan gejala penyakit kerosakan ginjal yang kronik.
  • Apabila timbul kerutan melintang dan kuku kelihatan kusam, itu menandakan kekurangan nutrisi atau gejala sesuatu penyakit seperti demam campak, cacar air, masalah jantung serta keadaan seperti sindrom Reynaud (kejang pada urat jari tangan dan kaki akibat sangat sejuk).
  • Lapisan merah membujur pada kuku, menandakan pendarahan pada salur kapilari. Garisan-garisan berganda merupakan gejala penyakit darah tinggi.
  • Apabila pertumbuhan kuku kelihatan lambat, tebal dan mengeras serta kekuning-kuningan, ia menandakan masalah sistem pencernaan yang kronik.
  • Timbulnya bintik-bintik pada kuku, menandakan adanya penyakit psoriasis (penyakit kulit kronik).
  • Apabila terdapat lengkungan berlebihan pada pangkal kuku dan sekitar hujung kuku, itu menandakan gejala penyakit emfisema (gangguan pada paru-paru), penyakit kardiovaskular atau hati.
Walau bagaimanapun, peningkatan usia juga menyebabkan strutur kuku berubah dan hal ini biasanya tidak mempunyai kaitan dengan masalah kesihatan. Dalam masa yang sama, perubahan yang tidak ketara pada kuku juga tidak perlu dirisaukan, kerana diagnosis melalui kuku belum diisytiharkan sah sepenuhnya oleh semua doktor di seluruh dunia. Jika seseorang mengalami masalah kesihatan, digalakkan supaya berjumpa dengan pakar kesihatan berbanding menganalisis sendiri perubahan pada kukunya.

Penjagaan kuku

tentang penjagaan kuku pulak mesti korang tak nak kan kuku korang jd cmni

tkut?jadi cmni?

sesetengah orang tu suka sangat mewarnakan kuku kan....apa yg cntiknya??bagi ak tak cntik pon...sekadar warna cm pic kat bwah ni....?




 warnakan kuku cmni??design cmni??cntik ka?

Produk-produk penjagaan kuku sahaja tidak mencukupi untuk memelihara kesihatan kuku. Berikut adalah beberapa panduan mudah dalam penjagaan kuku:-
  1. Jangan salah gunakan kuku. Untuk mencegah kerosakan, jangan gunakan kuku sebagai alat untuk mencungkil, menebuk, atau mengumpil sesuatu.
  2. Jangan gigit kuku anda atau mengorek kutikel. Perbuatan ini boleh merosakkan isi kuku. Bahkan torehan yang kecil di hujung kuku akan membenarkan bakteria atau kulat masuk dan mengakibatkan jangkitan. Oleh sebab pertumbuhan kuku yang perlahan, kuku yang cedera meninggalkan kesan yang lama sehingga beberapa bulan.
  3. Lindungi kuku anda. Pakai sarung tangan yang selamat apabila menggunakan air sabun serta bahan kimia dalam jangka masa yang lama.
  4. Lakukan penyelenggaraan. Rapikan kuku dan bersihkan bahagian di bawah kuku selalu. Gunakan pengetip kuku yang tajam dan kertas emeri yang sesuai untuk melicinkan kuku. Jangan sesekali menarik kuku yang separa terpotong kerana melakukannya selalu boleh menyebabkan kulit terkoyak.
  5. Lembapkan kuku selalu kerana kuku juga perlu dilembapkan seperti kulit.


bagi ak tak cantik la design yang macan tu....tak elok pon :P tp sesetengah tu suka..kalo mewarnakan kuku ni tak sah kalau kita solat bg yg muslim la kan?kalau non muslim tu....tak kisah la sangat....bagi ak kuku yang tak berwarna tu lagi cntik...cmni...

camni elok...kuku tak panjang sangat kalo panjang tu potong la ya...

ok...bagi pengetahuan korang....kalau potong kuku pada hari jumaat ni elok so....


kepitlah kuku hari jumaat yea.. :)

~sekian~

Nak tukar header....

hye semua pembaca blog....

hurm....ak nk tnya la pendapat korang ttg header blog ak ni...yang kt atas tu ^ 
ELOK tak? kawan ak kta......tak meriah.....nk meriah cmna pon ak tak taw...tetiba ak pegi one blog ni tgk header blog dya.....per...cntik....ak suka sgt...la....eh2 jeloz melanda jiwa...kehkeh :) So....nmpknya ak kena tukar la header blog ak tu erk?bikin gempak gitu.....(syok sendiri)mcm blog ak ni gempak plak wakaakkaka...entah la jd taw tak....tak da idea nk buat bg cntik dh la...cmna?kasi ajar sya cmna???kebuntuan idea sudah...lost2...mcm2 ak edit nk buh kt header ak ni...dh edit cmni...cmtu...dh tak berkenan..buat len...last2...hurmmm...cmpak ke recyle bin kt sofware ak edit tu... :( dh tak elok huduh2...cmna nk bg cntik tak taw.....last2 itu ja dpt pon.....Anyone ada idea???kasi taw ak...kalo ada yg nk tolong wat pon bleh...kahkahkah :) tp jgn risau ada ganjarannya......kalo ak berkenan ngeh2....cepat2....kasi idea korang tu erk.....korang kasi idea kt komen blog entry yg ni... kalo nk bg cadangan or kalo nk tolong wat kalo ak kenan la kan...just email ak kt sini efaaeofa@gmail.com.Kalau nk cuba...ada ganjarannya...apakah ganjarannya????wait n see???next entry....cepat2 kasi idea korang....ak kebuntuan idea nk mengedit ni ha....uish ada ganjarannya....jeng2jeng...apa dia ganjaran....bg idea lu nnti ak kasi taw erk dont worry....

p/s:siapa cepat dya dpt...

Monday, October 25, 2010

Lari ikut pengkid...

assalammualikum dan selamat pagi semua....

Dah bangun belum ni....semua....kalau dh bangun,makan tu...bgus la erk...meh cini ak nk cerita ttg lari ikut pengkid....tahu apa tu pengkid?Pengkid ialah 'tomboy' atau lesbian,merupakan perbuatan perempuan membuat penampilan seperti lelaki..Penampilan mereka termasuk gerak laku, berpakaian, penampilan, percakapan dan rupa seolah-olah lelaki, malah mereka tidak berminat kepada lelaki tetapi berminat kepada kaum sejenis.Golongan ini cuba menonjolkan identiti gender berlawanan daripada norma-norma biologi, moral dan sosial yang mereka miliki.Itu la maksudnya pengkid bagi sesiapa yang tak tahu tu...ak kasi kabor kat u all ok :)ak on9 ja bkak metro tetiba nmpk cerita Lari ikut pengkid.....apa dh nk jadi ni yea...ish2....ni la rupa yang lari ikut cikgu pengkid tu...


nak tahu cerita lanjutnya???tengok DISINI
p/s:Jangan ikut perasaan sngat...nnti menyusahkan ibu bpa sb masih bawah umor n dibwah jagaan mereka...

menaikkan kemarahanku....

hye all....nk dijadikan ceta hari ni tak ada apa la sgt...no idea la nk type entry ni....sb mood agak tak brapa nk baik....sebab apa nk tahu....ada la sorang ni kt tmpt ak keja ni...dok wat hal plak....A.K.A student PHD plak tu....dh ak kta kalo salah send document tu mmg akan keluar....tapi duk kata dak2...ak tgk balik document tu tp mmg ada 2 ja...pastu ak tnya ada tak u tertekan document yg len dya kta tak...tp awal kluar 3???that mean you tertekan 3 la....pastu dya duk kta dak....ak hangin....duk dak.........bpa kali duk kta....ak hangin kali ke dua...tak pa kalo cmtu i refund kt u duit yg terprint yg kali ketiga tu sya bg blik...taw dya kta pa?u all pnya setting komp ni problem sb tu keluar tiga....tak payah refund blik dulu  jd cmtu gak...HUH???.....tak pa jgn risau...we all akan refund kt u blik....taw dya kta apa blik??tak pyah refund blik i selalu jd cmtu...tak pa we all akan refund jgn risau....tak payah...u all kena tengok blik setting komp u all.....itu bkn keja sya dalam hati....ak hangin tak kira...ak kalo dh angin terlebih...akan sampai menangis.... :( hari ni cukup malang.....knpa jd smpai cmtu....eeeee....geram ja....dh la semua duk tgk agenda ak ngn dya tu....buat malu ja....duk nk cri gaduh...haish....apa la nasib ak hari ni...geram+geram+geram.....dh bis pasal tu dtg plak tmpt ak kasi blik document tu yg terlebih print tu...u all kena check blik komp tu....itu bkn keja ak la....dlm hati ak berkata nk ja ak lepas tp hati ak dh kecai dengan keadaan td....so ak malas nk berkata2...ak kta blik tak pa len kali sebelum print bg taw i dulu senang cerita.....apa ssh....kalau malam pon....call bgtaw ada problem....susah bebonar la...tension ngn dya ni sorang.....kalo dh ta reti tu....mai la tnya lu jgn terus main bedal ja...pastu kalau terlebih print or tak leh nk print ka salah kita orang blik...apa hal....menyusahkan kitaorang saja.....

P/S:Jangan bodoh sombong untuk bertanya orang ramai.....nnti sesat jalan....FAHAM...


Sunday, October 24, 2010

Penah Ada taK??


ASSALAMMUALIKUM SEMUA N SELAMAT TENGAHARI...to all READER...

Mesti korang tertanya apa maksud ak dalam tjuk entry ni....penah ada tak????ada apa?hahahaha....sb tak da kerja tetiba ak rasa teringin nk tnya la korang ada ka tak......


:::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::




secret admirer.....kahkahkah.... :) ADA???ak ada.....hahahaha...penah la masa skolah dulu ak da la secret admirer kt seseorang ni....hehehe sb pa?mcm2....hehehehe...smpai sekarang ak duk secret admirer kt dya....entah...kekadang cm gila plak duk secret admirer ka benda semua ni...huahua....sesaja kot...entah la....bkn gila thp moroyan yea....sesaja...fantastik...wakakaka.... :) bkn betul2 gila taw...hehehe...tp tu la....cmna tah nk lupa secret admirer tu erk....o0...tidak....Macam Mna???wakakaka.....korang penah tak secret admirer apa kebenda semua cmni....???Kalo ada kongsi rahsia....ececece :)emm.....rini no ceta pa2....yg best pon....just this one only ok :) 


p/s:Jaga2 mungkin anda juga di secret admirer :)hehehehe.....tp 1 credit kalau korang da secret admirer ni hehehe....teringat secret recipe :P

Friday, October 22, 2010

kucing yang panjang....

Hye all...nk kongsi sikit tentang kucing yang panjang....hehehe :) korang suka tak kucing?ak tak bpa minat sgt kucing2 ni...kucing2 ak alah cikit&tkut..sebab pa?sb masa ak kecik...sepupu ak ada kena riau ngn kucing kt umah arwah tok ak...cian sepupu ak kena riau ngn kucing tu smpai muka di tercalar n kena jahit...menakutkan...sebab tu still smpai la ak tak minat kucing terutama yg dh besar...kalo kecik tu leh gagah gak duk main2 ngn kucing tu...tkut...hehehe :) 

tkut kena riau ja....huhu...td masa duk nk cri tutorial utk edit pic...ak ternmpak stu link ttg kucing...kucing yang panjang bebenor...terkejut ak tengok...hehehe...jgn dtg dekat wahai kucing yg panjang...menakutkan ak aja....tidak......hehehehe....kucing ni asal dari RENO...nk thu ceta lanjut...gi kat link  http://news.yahoo.com/s/ap/20101020/ap_on_fe_st/us_odd_world_s_longest_cat kalau nk tengok video pergi kt link ni  http://news.yahoo.com/video/us-15749625/raw-video-meet-the-world-s-longest-cat-22536055

nak tgk ka rupa kucing yang panjang tu?ni ha rupanya....panjang bebenor la...jangan datang kat ak udah la yea :) tkut la....hahahaha...tu saja nk ceta...selamat menyaksikan kucing tu....maaf yea tak leh nk bwa msuk video tu... :)tgk dekat link tu ja erk :) sorry...

ni la rupa kucing tu :)


Thursday, October 21, 2010

Teruja,Happy&Im So Lucky..... :)


Hye ALL....seperti entry saya yg sya bru post td...ehem2...nk tukar plak sb orang kt saya skema???ahhaha...tak pa saya tukar la...ssh tul...kehkeh :)dah2 ak melalut pasal entry yang dh lepas....plak huhu...sepatutnya entry ni lu msuk dulu tp ubah fikiran plak :) hehehe

PhotobucketOyeyeye...teruja.happy&im so lucky gurl...today ececece :) ya la bila ak bkak ja blog ni...tetiba tgk ada orang follow blog ak ni la kan..yang tak seberapa ni....agak bru nk merangka2 dlm dunia blogging ni...tuptup jeng...jeng.....nk tahu spa yg follow sya ckp tu???hehehehe....MR.BEN ASHAARI yeppy....tak sangka plak nk mai jejak&follow blog ak yg masih fresh ni hehehe....TQ So much to MR.BEN ASHAARI

Im so lucky gurl today...tetiba teringat kt jason mraz tu....lagu dya yg LUCKY tu...hehehe...best 0o...jom layan jap lagu tu...LUCKY...sebab im lucky today...kahkahkah.....and ak nk ucap berbanyak terima kasih kat blog ni... http://najwaqaseh.blogspot.com/sebab cik qaseh ni lah yg perkenalkan or leh kta dya la ynag suh ak join kelab blogger MR.BEN ASHAARI ni.... dan banyak membantu ak dlm nk mencantikan blog ak ni...eh2...perasan sekejap....hahaha...bukan tu saja malah kt blog ni juga http://forevermore-mizsakma.blogspot.com/ this blog belong tu my sepupu yg sorang ni kak kemal or akma ni...dya juga byk membantu ak untuk menjadikan blog ak len cikit :) thank to U all....sayang korang... :) jom LAYAN lagu jason mraz ni...sorry tak da video or lagu dya only Lyrics ok...
Photobucket

Jason Mraz - Lucky Lyrics

jason mraz lyric

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh



 ok itu saja untuk kali :)

Photobucket

Kenapa SKEMA sangat????

Assalammualaikum&Selamat pagi Semua....


Seperti tajuk entry saya kt atas tu (Kenapa SKEMA sangat????) hahahaha....tu soalan yang diajukan kepada saya oleh my friend....Agak terkejut dya ckap skema???Apa yg skema?pelik dh bunyi...saya dengar...dia msg sya masa kt fb...saya nmakan my friend tu (K) lah yea....antara yg dimsgkan.....

K:salam aifaa....wat pa tu?

saya:duk keja sambil berfecbook...ang?

K:ak hahahaha....sama la...

saya:emm...bosan la....keja on9 ja ak...
K:bosan??ha....nk ilang bosan meh la buat business kat blog....ang buat la create la blog 1...

saya:blog???0wh...ak dah ada blog la....duk fikir gak la nk wat business tp tak taw apa lg...ko dh da ka?

K:ak buat business kecil2 lan ja pon....apa url blog ko?
saya:ko ada ka?blog?emm...ni url blog ak http://efashi.blogspot.com

K:jap....ak nk tengok blog ko...

saya:orait....

dalam bapa minit bru my friend blas msg...

K:aifaa.....hahahahaha...ko ni skema la.....

saya:SKEMA???apa yang ak skemanya tak fhm la...

K:ni la...penulisan dlm blog ko ni npa skema....saya2 la...apa da....

saya:ala....biar la kt ak...sibuk ja ang kalut pasal pa....?

K:ala ubah la ayat tu sikit....nnti rmai orang msuk blog ko...x follow pon...msuk shoutbox tu pon jd la...or komen....ni penulisan skema ja....hehehe....jangan marah na...ak bg pandangan ja la..

saya:adess...ang ni....haish....ala...bru2 lg nnti ak ubah la...aduss...hahaha..

K:ok...up to U...

saya:orait...

dan byk lg la km berbual.....tu la sebab pa tjuk entry saya tu Kenapa SKEMA sangat????hehehehe....ok2....tak pa relax la...mula2 mmg mcm tu...skema sikit...nnti akan ada perubahan....tak sabar2 plak kwn saya sorang ni...tunggu the next entry erk my friends....hehehehe...




bersabar ya kwnku...tunggu erk...dont worry....pasti akan ku ubah nnti....




~SEKIAN~




Wednesday, October 20, 2010

mencari benda len.... jumpa benda len....

Assalamualikum&Selamat sejahtera Semua...

Mencari benda lain  Tp benda lain yang dpat...???tahu x apa??benda tu???eemmm...semalam masa sya gi satu kedai mini market ni..nk pi la beli sikit barang untuk memasak kan...opss...sorry kedai mini market tu ja dekat sb nk balik cepat pnya pasal...hehehe...tak gi hypermarket kt mall pon :) tuptup....ternampak lak one of the chocolate dalam balang kedai mini tu Photobucket....toing2....blink2 mata saya tgh nk tahu npa???hahahaha....lma sungguh saya tak tengok coklat tu...per...sodap tu...apa lg beli la...ambik coklat tu punya la byk...(tamak haloba)miahahaha :) ....bukan pa sja simpan buat spare..kalo lapor coklat tak yah dh kluar...bkak ja peti ais...dh ada :)sebab antara saya suka sangat coklat tu....sb bentuk coklat tu aduss....comel sgt kehkeh :)ni la rupa coklat tu...

sorry...smua pic ni snap gna hp sja harap maklum... :P

Tu la antara coklat yg saya kta comel tu..bagi saya la kn...bg org lain entah...tp coklat lg stu xda yg bentuk mcam duit syiling yg besar tu....tak da jual pon...stok abis dh kot....mybe...apa2 pon korang rsa comel x?ahhaha....hurm.....tinggal yang ni ja saya snap sb selebihnya dh bg kt adik spupu yg dtg rumah....dya bkak peti ais...nmpk ja coklat tu...ngap terus dalam mulut....kta mak saya....hangin sekejap...antara perbualan....

saya:'Mak'....awat coklat adik tinggal 6 ja...mna pi yg len?

My mum:Dengan tersenyum :) hurm....tadi najihah&najwa dh makan...

saya:Awat yg mak bagi lepa ambik semua....tinggal 6 ja...eeee.....pasal pa tah mai2 bukak peti ais main  ja tak taw....dalam keadaan tegang...and agak marah....apa lg....Najwa.......................Najihah............

Najihah:Ada apa kak?

Najwa:Awat kak?

saya:awat ama makan coklat tak bgi taw...duk memandai bukak ja peti ais...awat??

Najwa:bukan wawa bukak peti ais...ni adik jiha yg ambik&makan...

Najihah:kak Wawa yang bukak....

saya:adoi la ampa dua ni.....haish.....

bagi pengetahuan korang mereka dua ni...terlebih hyberactive...tak taw nk wat cmna dh....smpaikan...lepa bwak sorok kasut pok cik sebelah umah saya tu....buh tmpt len....pi bwaknya pok cik tu round 1 pdang...ada ka ptut...uish...pa nk jd kat lepa dua x taw....nakal sungguh....bukan tu ja mcam2...terlebih hyperactive sgt ssh nk kawal....mood....dimaafkan...sebab ampa masih kecik...erk...huhu...sorry melalut pulak :P



Win Calendar 2017 Frame in Blogger Contest Giveaway

ANYONE like to join?  This Blogger Contest Giveaway? ora adzlin  Let join it guest 😎 Win Calendar 2017 Frame so awesome ...