Sunday, February 27, 2011

shout box tutorial

Assalammualikum dan hye korang huhu ok mood hari ni nak buat tutorial tentang shoutbox hehe ada gak yang tanya cmna nak buat shoutbox tu hide kat tepi tu huhu------------>
ok macam ni caranya aku pun ada belajar kat sorang blogger ni banyak tanya plak bab nak buat benda tu so hari ni aku nak kongsi dengan korang cara nak buatnya ok? hehe =)


step 1

buka adobe photoshop, klik pada file dan klik new size ikut yang macam dalam pic tu pn tak pa


step 2


 


klik pada toolbox yang bertanda anak panah ( merah )seperti di atas kalau nak tukar bentuk pon boleh dan akan jadi seperti pic dibawah

 

step 3

klik pada toolbox yang aku tanda dengan anak panah ( merah ) tu untuk bubuh ja text yang korang nak,macam pic dibawah

step 4

lepas tu kasi effect sikit macam mana nak buat effect pada text tu tengok macam pic yang dibawah


step 5


klik saja pada tanda anak panah merah tu dan kemudian akan kluar macam pic dibawah


step 6


klik pada blending options tu dan akan keluar macam pic dekat bawah
step 7

akan keluar macam tu dan klik ja pada style yang mana korang nak,macam aku,aku pilih stroke dan tukar warna merah pada biru hasilnya


step 8


lepas tu korang savekan saja contoh macam pic kat bawah

step 9

  save for web&devices klik ja yang tu lepas tu akan keluar macam contoh pic kat bawah


step ke 10



klik pada anak panah merah tu tukarkan format dari GIF pada PN ,lepas tu save saja
kemudian korang ada photobucket? tak da? sign up ja la erk, login dulu pastu upload pic yang dah save tadi tu ke dalam photobucket ok? lepas tu akan jadi macam pic dibawah


step 11


Klik pada ( Direct link) seperti ditunjuk pada anak panah tu copy direct link tu



step 12

copy code dekat blog ni sebab aku pun copy situ juga huhu KREDIT tu
QASEH =)thanks qaseh ^_^ copy dan paste dulu dalam notepad


step 13

copy direct link photobucket tadi then paste dekat code yang ditulis url direct link  pic


step 14

pergi bukak shoutmix korang log in dulu pastu copy link untuk shoutmix box tu yerp then paste pada code yg diberi yang tulis ( paste your shoutbox here ) tu erk.


step 15

pergi bukak blog korang then pergi ka design> add gadget>HTML/JavaScript>
copy code tadi dan paste dekat html dan preview dulu ok huhu



kalau ada masalah just bagi taw aku ok ^_^ selamat mencuba wehuhu thanks buat qaseh kerana memberi tahu pasal tutorial tu hehehe

7 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

nice info

apezs shah said...

wah bagusnya tutorial ni.. apezs nak buat la hehe..


*efa apezs dah masokkan yg lebih jelas pasal picture tu..

zOeY zAu YaH said...

pandai kamu ya..

A'IM said...

panjang2..malas amik tau..hehe

aleen aiden said...

uuu banyaknye step...alin takot klo alin buat kang die xmo keluar sampai sudah.hu3

mr.syazwan said...

sampai 14 step rasa mcm menggong je

apa kata awk buatkan utk sy

hehehehe

;p

adamzico said...

efa: erm NICE one!

sila tatap: http://adamzico.blogspot.com/2011/03/pening-punya-penangan-gugur-rambut-ke.html

Jom sihat tanpa ubat !

Takut nak makan ubat? ada alahan? atau memang tak makan ubat hospital? jangan risau jom sihat tanpa pil..Lepas tu nak makan apa untuk sih...