Skip to main content

CARA BUAT LAKSAM

Hi ampa semua lama sis tak celoteh dalam blog kan?Tapi Sis ada saja di fb or insta tu.Ok disebabkan ada yang bertanyakan cara nak layur nk buat laksam di FB dan bertanya macam mana nak buat layur?Awat selama ni cuba kejadian tak elok.Ok meh sini sis kongsikan pada korang semua cara nak layur buat macam mana kejadian gambar seperti dibawah, hidangan yang sis buat ni tak banyak cukup la dalam 3 ka 4 orang sahaja makan.hehehe sebab tak ramai.


BAHAN-BAHAN UNTUK LAYUR TEPUNG:


3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Air 4 cawan
Garam (secubit)


BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH LAKSAM :

4 ekor Ikan sardin
1 ekor ikan kayu -size kecil
1/2 inci halia
2 ulas bawang besar (sederhana)
2 ulas bawang putih
400ml santan (ikut korang nak sikit ka banyak)
2 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil lada hitam dikisar



Untuk ikan tak kisah pun ikan apa ikut kesukaan korang 


BAHAN-BAHAN UNTUK SAMBAL


Cili api 2 tangkai
Cili Merah 2 tangkai
Belacan sedikit

Semua bahan itu ditumbuk,kalau korang suka sambal banyak tambahkan saja cili tu ya hehee


CARA-CARA UNTUK BUAT KUAH :

Ikan direbus dahulu,kemudian dikisar (untuk tulang bergantung sama ada korang nak kisar sekali atau nak buang) kalau tak buang tulang tu pun tak apa nanti tapis hehe

Masukkan bawang dikisar serta ikan dikisar tadi dan asam keping biar mengelegak, kemudian masukkan gula,garam untuk penambah perisa.Dah rasa semua tutup dan boleh dihidang.




CARA-CARA UNTUK LAYURKAN TEPUNG :

bancuh tepung pakai air suam jangan terlalu pekat dan terlalu cair sangat,sedang-sedang sahaja.

lepas dari itu gunakan tin periuk nasi yg didap-dap dengan minyak,kemudian kasi letak kejap periuk tin itu dalam tempat kukus selama 5 minit gitu,then taruk tepung tadi di atas periuk tin dan kukuskan smpai jd mcm mengelembung kemudian boleh la angkat.




ini la kejadian setelah tepung dilayurkan





Tara...Siap untuk dihidang dan makan.






SELAMAT MENCUBA.


Comments

Popular posts from this blog

Segmen IQ ANDA

Assalammualikum dan selamat pagi semua...huh ingat tak hari tu aku ada bagi tau yang aku nak buat 1 contest or segmen kan? huh hari ni baru aku nak start buat segmen itu hehehe nak join tak ni? kiranya ini first segmen dari aku la huhu ok senang ja kalau nak sertainya ok syarat-syaratnya adalah: Letakkan tajuk : Segmen IQ ANDA Letakkan pic yang dibawah ni Jawab 3 soalan dibawah ini dan setiap satu soalan ni hadiahnya berlainan soalan 1:     Nombor apakah yang boleh mewakili A dan B di dalam kotak dibawah? soalan 2 :   yang mana satu ganjil? a) Clarinet b) Saxophone c) Bassoon d) Oboe  e) Dram soalan 3 : Huruf apa yang sesuai di petak kosong? ( perkataan Inggeris ) Lepas dah jawab semua soalan tag dua rakan blogger anda hadiah akan direview the next entry erk tak sempat nak snap pic hadiah la plak huhu tapi hadiahnya tak lah besar, kecik aja.. hadiahnya tu adalah barangan perhiasan di rumah rasa-rasa apa? huh nak tahu tunggu huhu :P tarikh...

1st time disebalik ikan haruan

assalammualikum dan selamat pagi semua hehe ok pagi ni nak share dengan semua pasal ikan haruan hehe ni 1st time aku tau ni hahaha selalu tau makan ja kan? ni meh nak share satu benda yang ada disebalik ikan haruan tu eh tau tak macam mana rupanya ikan haruan? hehe meh nak tunjuk sikit rupa ikan haruan kot tak tau hehe :) nah ni la rupa ikan haruan  ini la rupa ikan haruan :P [ pic dari mokcik google ] selain itu ikan haruan ni banyak sebenarnya khasiatnya diantaranya dapat membantu menambahkan daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan proses penuaan. Ikan haruan juga dapat mengesan 27,000 jenis bau dan sekali gus dikategorikan sebagai ikan yang mempunyai deria bau yang paling sensitif,fuh dahsyat kan?ingatkan lalat ja yang deria bau kuat tapi ikan haruan pon sama ahaha ok tu ja yang nak dikongsi untuk semua untuk pagi ni ^_^ thanks kerana sudi membaca :)

Daun Sekentut??

assalammualikum dan hye semua.. ha amacam hari ni sihat ka tak?kalo sihat alhamdulilah...kalo tak tu makan 2 la yea ubat...moga cepat sembuh..sebab sekarang kan musim hujan..jaga la kesihatan tu erk..hurm hari ni ak puasa....tak taw nk wat entry apa hari ni...tp tetiba ak rasa macam teringin sgt plak nk makan daun sekentut...hahahaha...Pelik kan nama tu...first time dlm hidup ak makan makanan yang namanya begitu pelik haish...bau dia...haiyak...agak bucuk...tp...berkhasiat...ala ak pn first time tu tak suka tp bila rasa buat kerabu or nasi ulam ...per...yumm..sedap tambah2 lg kehkeh... :)nama tempatanya sekentut,nama sainitifiknya plak Paederia Foetida,Akar sekentut, daun sekentut, akar kentut-kentut, skunk vine.Selain tu Paederia chinensis Hance, Paederia scandans (Lour.) Merr., Paederia tomentosa Blume.Ok bagi pengetahuan korang daun sekentut ni merupakan sejenis tumbuhan liar yang memanjat dan kadar pertumbuhannya amat cepat.Ia Biasa dijumpai tumbuh liar di kawasan semak sam...