1st time disebalik ikan haruan

assalammualikum dan selamat pagi semua hehe ok pagi ni nak share dengan semua pasal ikan haruan hehe ni 1st time aku tau ni hahaha selalu tau makan ja kan? ni meh nak share satu benda yang ada disebalik ikan haruan tu eh tau tak macam mana rupanya ikan haruan? hehe meh nak tunjuk sikit rupa ikan haruan kot tak tau hehe :) nah ni la rupa ikan haruan 




ini la rupa ikan haruan :P [ pic dari mokcik google ]


selain itu ikan haruan ni banyak sebenarnya khasiatnya diantaranya dapat membantu menambahkan daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan proses penuaan. Ikan haruan juga dapat mengesan 27,000 jenis bau dan sekali gus dikategorikan sebagai ikan yang mempunyai deria bau yang paling sensitif,fuh dahsyat kan?ingatkan lalat ja yang deria bau kuat tapi ikan haruan pon sama ahaha ok tu ja yang nak dikongsi untuk semua untuk pagi ni ^_^


thanks kerana sudi membaca :)

24 comments:

baincardin said...

Kasi HDR ikan itu! :)

shida anwar said...

baik tuk orang pompuan pas pantang..

fRaMe+LenSeS said...

waahhhh.. comeinya ikan ni.. lalalalalalla~~

aqmalazmi said...

ikan pakwan nie bukan org bela jew kew???niahahahahaha..
hee

halila Ibrahim said...

ooo... tp akak tak makan ikan haruan.. cuma makan pil ikan haruan.. tapi tiap kali lepas bersalin je la..

BTW... hai aifa akak fazz datang menyibuk kat sini hehhehe...

::FAIZ FARISH:: said...

aku geli ngan ikan ni

PCL said...

salam singgah, kalau org kampung mmg dah kenai ikan haruan ni...mmg bagus la khasiatnya..

skrg ni harganya dah mahal sbb susah nak dapat/bnyk khasiat..((±))Rm20/kilo.

Hanis MY said...

first time gak tgk ni, thanks share, ha ah mmg byk khasiat tapi tak tahu detail sgt... bersih nya gigi dia, bagus ikan tu gosok gigi hehe gurauan semata2

man yusoef said...

btol tu...baik utk pompuan lepas pantang...huhu..tp jarang jumpa..dulu time kecik2 aku selalu pncing ikan ni

YanaMIB said...

byk khasiat ikan haruan ghopenye..tau mkn je..khasiat² ni xpernah tau..haha~ nice info =)

Hanim Mahali said...

memang tak lalu makan kalau dah ternampak ikan haruan mentah ni....
tapi kalau orang lain masak, makan je... hehehe

IMANSHAH said...

masa sunat dulu selalu je amkan ikan haruan

erk, jangan jadi haruan makan anak

Isteri Encek Bard said...

khasiat nya terlalu banyak untuk ibu selepas bersalin

gadisBunga said...

gemuknye ikan haruan tu...haritu GB dapat kecik je!

Kuronofu91 said...

Ikan haruan no.1 dalam hati saya....yummy !!!!! tapi mahal laa.....

A'IM said...

cuba makan anak ikan haruan hidup2...wuu.. tu ubat...nak mengandung silalah makan..

MIMIE AIZA said...

pati ikan haruan :)

kiera'sakura said...

lg satu.. bagus tuk ibu2 yang baru lepas melahirkan melalui proses operate... =)

zazaw said...

ikan ni hanyirr
huhu tak berapa suka ikan ni

Nizam said...

suka sangat ikan haruan ni... hehe..
buat sup sedap...

aniswany said...

uish,mcm geli je tgk dr dekat =p

YOUsoF said...

Pati ikan haruan yang selalu pompuan minum lepas bersalin kan..


Suka adik haruan, keli.. goreng un sodapD

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

1st time mancing haruan mase darjah 5~!! mantap tak? harhar..

[sutera kasih] said...

comelnya ikan haruan tu bukak mulut hehe