Followers

Monday, January 23, 2012

Anda Bosan?

Assalammualikum dan salam sejahtera semua :) dikesempatan ni aku nak ucap Happy Chinese New Year kepada semua yang menyambutnya ok Gong Xi Fa Cai!! and Happy Holiday ^__^ kepada yang bercuti ok, orite hari ni aku nak berkongsi cerita pasal anda sering merasa bosan? sudah semestinya ramai dikalangan kita akan merasa bosan apabila tidak membuat apa-apa pun kan?

pic pinjam pok cik google ;)


Anda semua jangan risau bila terasa bosan ok? sebabnya bosan yang dialami itu menunjukkan otak anda sedang berfungsi dengan aktif dan berinteraksi dengan baik terhadap persekitaran. The Cambridge Journal Of Education, penulisnya iaitu Teresa Belton dan Esther Priyadharsini, dari East Anglia University, United Kingdom.

Beliau menjelaskan kebosanan merupakan emosi manusia yang mampu bertindak sebagai pusat pembelajaran dan kreativiti individu. Jelas Teresa, rasa bosan muncul kerana otak tidak melihat sesuatu yang baru dan berguna di persekitaran sama ada dari suasana, orang, peristiwa, atau bahan bacaan. Namun jika keadaan sekeliling berinteraksi dengan diri individu kebosanan boleh mendorong seseorang untuk menjadi lebih kreatif dan aktif.

Sekarang anda semua tak perlu risau jika bosan kerana bila kita bosan itu petandanya otak kita sedang aktif ok?


sumber : majalah Harmoni

7 comments:

Syazwani Mazlan said...

bosan nk balik perlis..kuikukkui :P

Sunah Sakura said...

ooo..macam tu eks~

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

tak pernah terfikir nak tulis entry pasal 'bosan'! good work :D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

tak pernah terfikir nak tulis entry pasal 'bosan'! good work :D

Hanis MY said...

bosan jugak namun hakikatnya banyak kerja tapi idea tak datang wuwuwu...

CikWan said...

bosan..jalan2 follow blog kamu. =)

kay_are said...

pulak dah? bosan tu bagus r? camtu ari2 kne rase bosan pasni

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...