Wednesday, April 20, 2011

Jangan Selalu Amal Masa Kecik

Assalammualikum dan pagi semua hehe ok pagi ni nak gitaw pasal Jangan selalu amal masa kecik!!apakah? hahaha ni huh tadi kawan mak aku da cerita ppasal anak dya huhu pastu katanya yang anak dya ni suka sangat makan 1 benda ni, bila dilarang lagi dya nak dan si ayah pulak kata tak pa-tak pa kan bila dah sakit sapa yang susah? dua-dua susah haish (-_- ) tau makan apa? huh ni salah satu fav aku haha tapi tak la selalu aku makan,kalau hari-hari makan leh gemok aku da haha



owh coklat bertapa kau sedapnya lahai :)


nak makan coklat ni boleh tapi jangan amalkan memakannya tiap-tiap hari untuk kanak-kanak lah yea yang masih kecik, sebab karang jadi macam kawan mak aku punya anak huh kan dah sakit gigi dan berlobang nak kena tampal pulak. Hurm selalu yang aku taw la kalau tampal gigi kalau berlubang selalu masa darjah-darjah dari apa yang aku tengok ni terbbalik pula,kecik-kecik umur lingkungan 3 tahun dah kena tampal gigi? 


Hurm sebab tu la jangan amalkan memberi kanak-kanak ni makan coklat hari-hari kekadang sudah. Kalau hari-hari nanti susah kan dah masalah. Bagi aku la kan aku memang tak suka gigi ditampal kenapa? haha sebab nampak pelik gigi ditampal dan nampak bekas gigi ditampal adess tak berapa gemar la huhu. So far gigi aku tak pernah ditampal alhamdulilah. Kalau nak makan coklat tu boleh tapi jangan hari-hari dan bila makan coklat tu sila-sila la berus gigi jangan bagi sisa coklat itu tinggal di celah-celah gigi huhu.


Orang tanya betul ka hang tak pernah kena tampal? haiyok betul la,Doktor pon ada tanya sebelum nak check gigi masa kat sekolah dan tahun lepas aku ada appoinment doktor gigi nak pi pakai braces. Doktor tanya gigi ada ditampal tak sebelum ni? Aku jawablah ' tak da la doktor' haha doktor tu terkejut apakah la doktor ni duk tanya ulang kali? tak caya ka huh? haha lepas check baru caya apakah la doktor ni haha


Masa kecik-kecik dulu aku ingat lagi arwah ayah aku pernah memaksa aku dan akak aku suruh gosok gigi dan dia akan check sama ada gosok atau tak lepas makan dan sebelum tidur hehe ingat lagi aku kisah pada ketika itu best pula kenangkan kisah dulu wuwu T__T kalau tak gosok gigi arwah ayah aku akan paksa pi bawa kami adik beradik pi gosok gigi hehehe kenangan tak leh aku lupa wuwu


Dan kenangan yang lagi aku tak leh lupa masa sekolah rendah ni mesti semua excited kan? haha aku lah paling excited time itu tau apa? haha time bila cikgu kata ' murid-murid esok ada doktor gigi  nak mai check gigi, esok jangan lupa bawa berus gigi,bekas buh air dan nak bawa ubat gigi pun boleh'. Huh bab tu yang ku excited sangat hehe :) ya la nak mengosok gigi di sekolah beramai-ramai owh excited sangat kau haha



Aku balik dengan semangat cari bekas air yang comel-comel haha sampai mak aku kata ' nak buat apa cawan comel tu? aku jawab ' tadi cikgu suruh bawa bekas buh air untuk gosok gigi esok', mak aku kata ' la awat nak bawa yang tu? 'aku jawab ' yang tu comel nak hat tu la bawa esok' mak aku jawab ' [sambil gelak-gelak ] baiklah ambik-ambik bawa yang tu.'


Keesokan hari bila pi sekolah semua duk tayang kole [ bekas air ] memasing fuh macam-macam bentuk bekas dan bentuk berus gigi hehe excited habis ah tapi setengah kengkawan aku ni macam tak suka aja nak pi gosok gigi aku pun tanya la ' awat ampa semua sedih?' kawan aku jawab ' takut doktor gigi tengok gigi la gigi kami banyak rosak [ sambil buat muka sebek :( ] aku jawab 'ala takmo la sedih sabar la tak check kot [ ayat sedap hati ] hehe.' Mulalah semua beratur dan doktor suruh bukak  mula dan nak check gigi ,yang kawan aku sorang tu muka dah cuak tengok doktor huhu, so bila dicheck tapi tak semua la lepas tu mulalah agenda mengosok gigi dengan nyayian " bagun pagi, gosok gigi,cuci muka sila sambung hahaha

gosok gigi jangan tak gosok ^_^


Lepas sesi berus gigi mulalah pula sesi megecheck gigi haha kawan aku cuak lagi sekali tadi tak kena sekarang mesti kena, time aku masuk dengan excited entah mengapa duduk atas kerusi yang tak empuknya itu haha dan doktor suruh ngaga mula pastu dya check dan kata 'bagusnya adik gigi elok gosok gigi berapa kali sehari?' aku jawab ' 4 doktor [sambil senyum-senyum ] haha dan doktor kata bagus-bagus haha,lepas tu kawan aku pula punya turn huhu tetiba ketika tunggu kat luar dengar dya reyau [ nangis] uih dah kenapa plak kawan aku tu? lepas dya keluar aku pon tanya la kenapa hang reyau [nangis ] tadi? kawan aku jawab doktor tampal gigi aku sakit ah gigi aku berlobang la wuwu T__T aku jawab 'sabar la sat ja tu sakit nanti elok la '


Huh disini aku nak gitau kalau hari-hari makan coklat pun tak elok kalau nak makan haruslah anda mengosok gigi setelah makan coklat jangan lupa nak gosok gigi udah lah yea nanti gigi lobang nak tampal tak elok. Buat ibu bapa diluar sana jangan kerap bagi anak-anak makan coklat pantaulah mereka. Gigi tu harus dijaga biar ia tampak elok :) amalkan menyuruh anak-anak mengosok gigi setiap hari. Gigi tu penting kalau sakit gigi habis semua mood spoil dan sakit segala bagai huhu



moh gosok gigi sampai sinar-sinar ada ka? hahaha (^_ ^ )

8 comments:

CikTomyam said...

hahah masa kecik2 dlu memang gg rongakk kat depan..

dh besaq dh ok..hik3..~~

sedap taw cekelat tuu..

::FAIZ FARISH:: said...

gigi aku tak cantik... Pengakuan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

betul tu..dah mkn coklat bkn cukup sebijik kan?eiii nnt dah la gigi rosak.pastu obes la pulak

YOUsoF said...

Cara arwah ayah Efa tu betul² bagus la.. sekarang Efa jugak yang dapat benefitnya kan.. So terus sayangi gigi kita ok. ;D




*teringat masa sekolah dulu siap ade bapak kawan tak bagi doc chech gigi anak dia sebab budak tu takut....

dean said...

nseb bek..dlu time kcik..gg x gongak

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

ada gak tampal gigi, tak sakit apa pun..huhuh..

*aku pakai braces sekarang..hohooh

saya bukan tomato said...

hahahahah !
dolu paling takutt doc gg dtg skolah ..
penah g jumpe doc gg kt klinik then lari trun dri krusi tu..hhah

pape pon coklat mmg tak elok . bule mkn tp jgn sllu kan.. err sukak ceklat --'

Adi Suda said...

Kodomolion..yeiiii..sedappp..ahaa

Jom sihat tanpa ubat !

Takut nak makan ubat? ada alahan? atau memang tak makan ubat hospital? jangan risau jom sihat tanpa pil..Lepas tu nak makan apa untuk sih...