Followers

Thursday, April 7, 2011

berjam-jam cakap handphone?

Assalammualikum dan hye semua hurm nak cerita pasal berjam-jam cakap sebenarnya ni huhu sapa yang suka bercakap mengunakan handphone berjam-jam? handphone apa itu handphone? tak taw handphone? jangan duk nipu haha semua taw kot, Ramai yang aku tengok suka cakap mengunakan handphone lama-lama, aku pulak jenis yang tak suka cakap lelama dengan mengunakan handphone kenapa? huh bila cakap lelama pasti panas ja telinga aku sebab duk cakap lelama dan bateri handphone jadi panas ok!! Aku better like to buka loudspeaker miahaha :P yang sebenarnya aku lebih suka


*

*

*

*


bermessage-message aja,ok tak aku buat ni miahaha hp cikai :P 
[ mood tangan tengah gatai nak lukis-lukis ]


bagi pengetahuan semua Gelombang elektromagnetik yang dipancarkan hand-phone adalah sejenis gelombang microwave yang termasuk jenis radiasi non-ionisasi dan levelnya tergolong rendah / low level radiation. Dari puluhan kajian ilmiah yang telah dilakukan sampai sekarang ini, belum terdapat bukti ilmiah hasil olahan kajian yang skala cakupan dan secara komprehensif dapat meyakinkan bahawa efek radiasi non-ionisasi pada pemakaian hand-phone berakibat serupa dengan efek pancaran radiasi gelombang elektromagnetik jenis ionisasi yang telah dinyatakan positif sebagai salah satu penyebab tumor otak atau pun kerusakan DNA pada sel jaringan tubuh manusia.


Patut diketahui bahwa model hand-phone yang menentukan jauh dekatnya posisi relatif antenna terhadap kepala juga akan sangat menentukan besar kecilnya nilai SAR. Umumnya model hand-phone model lipat dengan antenna yang terpasang pada flip bagian bawah hingga membuat posisi antenna relatif jauh terhadap kepala pemakai akan memberikan efek SAR yang kecil.
 
Bagi para pemakai hand-phone di tanah air yang menaruh perhatian yang cukup atas masalah risiko kesihatannya ada baiknya menyimak pengumuman yang dikeluarkan FCC, Amerika Serikat dan UK,  mengenai indeks SAR beberapa produk hand-phone yang cukup popular di tanah air seperti berikut :


Motorola V3688/8088 --- 0.02
Motorola Startac --- 0.10
Nokia 8810 --- 0.22
Nokia 6110 --- 0.87
Nokia 6150 --- 0.98
Ericsson T18s --- 0.97
Nokia 8210 ------ 1.09
Nokia 3210 ------ 1.14
Nokia 3110 ------ 1.24
Siemens C25 ------ 1.33
Nokia 5110 ------ 1.45
Ericsson T28 ------ 1.49


info : kontroversi radiasi dan juga boleh tengok kesan masalah radiasi hp

p/s : better message ja yea =)

5 comments:

Farhana Jafri said...

yupp!! btul2.. sme la kite.. lau ad org call wt loudspeaker je.. snang.. xpyah pgang.. tlinge pon xskit.. hehehe.. ad stu sticker tuk halang radiasi hp.. kt kdai ad tp mahal la stu kping 50 rggit :)

jemput singgah ANASAURUS :)

Syafiq Rosli said...

huhu..tol2 penah dgr pasal ni..

CGG said...

good info nie..
thanks 4 sharing dik

p!q4h b@guss said...

kalau kita ckp pkai earphone tu cmna plak??

zOeY zAu YaH said...

mak aihh byknye bahasa sanitifik ha? haha..eh bahaya2 huhu

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...