Followers

Wednesday, March 9, 2011

jangan biar ia membiak!

assalammualikum dan morning korang hurm pemenang segmen aku dah pun ada nak tahu siapa? klik [ pemenang ni ] hurm tahniah buat korang yang menang jangan lupa emailkan semua detail yang aku minta tu erk nama penuh, alamat sekali ok just email dekat gmail aku lebih ok efaaeofa@gmail.com ok? huhu baiklah pagi ni mood tak berapa stabil sikit tapi dah terasa macam dah stabilk kot ah..abaikan perasaan itu hoho ok baiklah seperti tajuk aku dekat atas tu meh nak kasi taw benda ni selalu orang tak ambil peduli,tapi aku memang-menang lah peduli bab itu kenapa? sebab benda tu bahaya that why perlu dijaga benda apa? meh nak bagi taw tentang pembiakkan Nyamuk Aedes!!


ok tip untuk hindari dari pembiakkan ini boleh diatasi, benda ni yang first ni aku memang akan buat apa dya?



Ni huh alas pasu bunga,ia mesti dijaga dan dicuci serta membuangkan air yang bertakung dalam alas itu, rumah aku memang banyak alas macam tu so pada korang yang ada tanam pokok tak kisah la apa make sure korang jaga dan teliti pasal takungan air yang ada dalam alas tu sebab bila adanya air bertakung senang-senang la jentik-jentik tu nak bertelur dan membiak kan? so korang kena menjaga dengan betul,nak tanam boleh tapi kalau ada alas macam tu perlu dijaga la ok.




 

bekas jambangan bunga dekat dalam rumah yang macam gambar disebelah ni pun perlu dijaga ok sebab airnya bertakung dan jangan biarkan hingga air tu dah naik kotor,tukar air tu kalau boleh hari-hari buang air dan cuci bekas tu erk sebab tempat macam tu pun senang jentik-jentik nak membiak dan bubuh la gel yang warna warni tu yang bulat-bulat tu pun boleh huhu







kolah air dekat rumah korang kalau lah ada yang macam ni...kalau ada kena selalu cuci dan bersihkan jangan sampai airnya kotor taw dan kalau boleh bubuh bahan pembunuh jentik-jentik. Kalau ada kolam macam ni kena la rajin sikit jaga jangan biar ia membiak.






erk ada lagi tipnya tapi nanti-nanti la aku kasi taw lagi erk tak da mood hari ni :( ok selamat membunuh nyamuk dari membiak hingga berleluasa!! hindari dari pembiakkan Nyamuk Aedes ok? selamat mencuba yea huhu

4 comments:

Mr feckry said...

saranan yang bagus..pasal orang selalu lupe

Anisa Hang Tuah said...

mari membunuh nyamuk..

apezs shah said...

salam

wah efa bagus laa info ni..
bagus betol mencari dan memberi
manfaat kepada rakyat Malaysia..:) TQ

Arenyss said...

die u nyamuk!hehee..nice header!;)

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...