Followers

Monday, May 29, 2017

Tip Untuk Praktikal Student

Assalammualikum dan selamat pagi Alhamdulillah sudah Ramadan ke 4 syukur. Ha…macam mana Ramadan ke 4 ni semua still semangat ? yeahh mesti la kena bersemangat setiap hari ya ka tidak? If lemau macam mana nak teruskan berpuasa tu kan?ecece tak apa bawakan banyak bersabar dan istighfar dan niat tu biar banyak kali okey? Supaya korang tak letih nak teruskan berpuasa 1 hari.


Kak Fa lagi la seronok,sebabnya? Mana taknya kak Fa dah last day esok untuk buat praktikal? Fuyooo…cepat betul masa berlalu kan?tup tup dah end of Mei 2017 alhamdulillah syukur, akhirnya!! Berjaya juga kak fa menghabiskan dengan jayanya untuk latihan industri kali ini. Fuhhh…lega,aippp-aippp belum lega sebab ada presentation pula la kan? Lepas tu kena buat laporan? Urmmm…urmmm belum selesai lagi yeahhh…kena selesaikan cepat..presentation dah..tinggal laporan saja perlu diperkemaskan,lepas tu yeahhh setel semuanya..




Baiklah kak Fa nak cerita cara atau pemilihan untuk membuat praktikal di mana? Hang nak pi mana?hang nak pi mana…kerja apa?hang pi mana? Tudia menyanyi lagu “Hang pi Mana “ dari khalifah pula aishhhh memain ja kan? Hahaha acah-acah macam pandai sangat menyanyi ceh..okey meh sini kak Fa bagi tip sikit yang tak seberapa ni? Yang bagi kak Fa praktikkan lah kan?




5 TIP-TIP UNTUK LATIHAN INDUSTRI




  • Memilih mana-mana syarikat lebih kurang dalam 10 atau 11 tempat (perlu backup lebih)
  • Memilih syarikat yang latar belakang kerja mereka itu, kita rasa mampu untuk melakukan kerja dengan skills yang kita ada. (memudahkan kita bekerja dan cepat)
  • Memastikan lokasi syarikat itu mudah untuk korang makan dan dekat dengan tempat korang tinggal (maklum lah student lagi kan) haruslah jimat cermat sikit kan? Dari segi kos kenderaan (minyak+tol)
  • Persekitaran kawasan tempat syarikat tersebut
  • Skop kerja di syarikat yang bersesuaian dengan skills yang kita ada.



Mesti ada yang tertanya kenapa perlu lihat latar belakang skop kerja syarikat tu? Yea tak salah untuk mencuba sesuatu yang baru..tapi perlu diingatkan praktikal ni adalah untuk membiasakan diri kita untuk alami erti realiti alam pekerjaan yang sebenar apabila sudah habis belajar kelak. Melakukan kerja dengan skills yang kita ada itu lebih memudahkan dan kita cepat memahami apa yang perlu dilakukan.Jika kita memilih syarikat yang kita rasa ingin mencuba sesuatu benda yang baru without no skills itu mungkin akan memakan diri kita? Maksudnya kemahiran tiada tapi kerja yang perlu dilakukan itu adalah yang utama kita perlu handle? Tak ka akan melambatkan kerja dan akan terkebil-kebil,terkial-kial diawangan? Tak gitu? 



Hurmmm ini semua pendapat dari kak Fa sahaja. Sesetengah syarikat mungkin menganggap bahawa seorang pelajar praktikal yang hadir itu sudah bersedia dan boleh memikul tangggungjawab serta tugasan yang akan diberikan. Tidak semua syarikat akan melatih dan mengajar setiap saat kepada kita, dengan skills yang kita ada mereka menggangap anda boleh melakukan kerja dengan jayanya, namun kita sebagai seorang pelajar praktikal perlu kuat dari segi stamina,mental&fizikal dan emosi untuk mengalas setiap kerja dan tugasan yang diberikan kepada kita.



Tudia bebelan dari kak Fa..tu anda tip dan pendapat kak Fa dalam memilih dan tugasan kita sebagai seorang pelajar latihan industri. Walau dimana kita melakukan latihan industry sekalipun perlu diingatkan satu saja, kita bawa nama IPTA atau IPTS ketika menjalani latihan industri,jadi setiap tugasan yang diberi dan kita lakukan itu juga seperti kita membawa nama IPTA atau IPTS kita tersebut,hasil karya pelajar-pelajar dari sekian..sekian..ha gitu..so bawalah nama itu dengan sehabis baik waahhh2 ko dah nama Fa hehehe just keep remind untuk diri sendiri juga..



Alhamdulillah esok lastday praktikal dekat Bahagian Penerangan ni,I will gone miss all the moment semasa praktikal dekat sini..Insyaallah ada umur panjang kita jumpa lagi..terima kasih diatas segala tunjuk ajar ketika berada disana…akan daku gunakan segala ilmu yang diberi dan tersemat dihatiku ini ecewaaahhh 😍



P/S : Minum air banyak-banyak ketika waktu berbuka dan bersahur (air kosong) (air suam) jangan lupa atau skip minum air kosong



No comments:

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...