tutorial pen tools?

Assalammualikum dan selamat petang semua ahaha ok ari ni aku nak buat 1 tutorial pasal pen tools kahkah :p sebab ada orang tanya aku macam mana nak guna pen tools dalam adobe photoshop huhu aku tak sure la pula dya saja buat tak tau ka apa ke kan? so aku nak share la cara guna pen tools dekat photoshop tu huhu sesetengah orang tau guna pen tools dekat adobe illustrator ja tapi dekat photoshop tak tahu ok meh sini aku share sikit ye ilmu yang aku ada yang tak seberapa ni jom kita tengok cmna nak guna ok?


1 step
bukak sofware adobe photoshop kemudian ikut pic dekat bawah pergi ke menu bar > file then klik > open.

step 2

bila korang dah klik macam step 1 tu then korang pilih la pic yang korang nk tres tu yea contoh aku pilih pic dibawah ni


step 3
pergi ke tools dan ikut macam pic di bawah yang beranak panah merah tu




step 4

tengok dekat menu bar macam pic dekat bawah,dan klik pada anak panah yang berwarna merah tu ya



step 5

korang klik ja guna pen tool macam yang bertanda merah tu


kemudian korang klik lagi ikut macam pic yang bertanda dibawah tapi jangan lepas kan ok?


step 6
korang buat ikut bentuk benda yang korang nak buang tu yea contoh aku buat macam pic dibawah korang ikut lekok macam aku buat tu tp jangan lepaskan mouse korang masa membuatnya yea :)



lepas dah ikut lekok tadi korang lepaskan mouse orite? then klik dekat tanda macam dekat bawah tu eh


sebab buat macam tu untuk hilangkan garis macam pic dekat bawah ni


kemudian korang tres sampai jadi macam ni

nampak garis-garis  diluar tu? hak orang tres hingga jadi macam tu ok! then korang right klik dan dya akan keluar macam pic dibawah ok


kemudian garisan putus-putus tu akan menari-nari  macam pic di bawah (hanya di photoshop ja akan menari-nari ya)
step 7
pergi ke layer ikut macam pic dibawah then double klik ok


bila dah double klik akan keluar macam ni


then korang perlu tekan button keyboard delete>tekan ctrl D lastly akan jadi macam ni

see dah hilang background tu kan? 

ok itu ja entry aku untuk hari ni yang tak seberapa and very the long-long ok!ada sebarang pertanyaan pasal tutorial ni kasi tau la yea

selamat mencuba!!

No comments: