Sunday, June 12, 2011

Terowong Cu Chi menakjubkan

Assalammualikum dan selamat pagi semua ^_^ harap semua ceria saja dipagi isnin ni erk pada adik-adik yang bermula kembali sekolah rerajin belajar yea takmo memalas kehkeh ok tadi berkesempatan membuka email dan diterima satu email dari member aku, tetiba pertama kalinya aku tengok terowong Cu Chi ni sebenarnya nak tau rupa terowong tu?





A trap door on the jungle floor leads down into the Củ Chi tunnels. Closed and camouflaged, it is almost undetectable

The camouflaged trap door, now open


A Booby trap with bamboo spikes.


Part of the tunnel complex at Củ Chi, this tunnel has been made wider and taller to accommodate tourists.

A command center in the tunnels. Today, visitors to the complex can eat meals underground, sampling foods that the underground Viet Cong fighters had eaten, such as rice


Tour guide showing how the tunnel works


Terowong Cu Chi ni merupakan jaringan besar yang menghubungkan terowong bawah tanah yang terletak di daerah Cu Chi di Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam, dan merupakan sebahagian daripada rangkaian yang jauh lebih besar terowong yang mendasari banyak negara. Cu Chi terowong lokasi beberapa kempen tentera semasa Perang Vietnam, dan Viet Cong dasar tentang operasi untuk Serangan Tet pada tahun 1968.

Terowong yang digunakan oleh gerila Viet Cong sebagai tempat persembunyian semasa pertempuran, serta melayani sebagai pusat komunikasi dan tawaran, rumah sakit, cache makanan dan senjata dan tempat tinggal bagi para pejuang gerila banyak. Hebat sistem terowong tidak boleh dianggap remeh pentingnya terhadap Viet Cong dalam melawan Amerika dan protracting operasi perang, akhirnya memuncak dalam pengeluaran Amerika.


hurm itu la sejarah pasal terowong Cu Chi hehe baru tau ni :) have nice monday today hehe ^_^

20 comments:

ejulz said...

menarik.. :)

::FAIZ FARISH:: said...

nice picture

CouLeur de Chiqu3 said...

coming soooonnnn..ye ha...

JIJI YU said...

kalo yg boroi2 tak muat weyh

Al-Fikr said...

nice....
tp pkai google translator ke? ayat semacam jer. :P

Sunah Mohammad said...

wow! baru tau pasal ni! thanks efa! ;)

zOeY zAu YaH said...

huk aloh..tecik yg amat!

efa said...

@ejulz kan menarik ja tgk hehe

efa said...

@::FAIZ FARISH:: hehe kan

efa said...

@CouLeur de Chiqu3 hahaha

efa said...

@JIJI YU tak mampu menolong la kalau cmtu haha

efa said...

@Al-Fikr hehe halamak terkantoi kahkah malas nak translate jadi betoi jap lg la buat lain haha

efa said...

@Sunah Mohammad sama2 akak :)

efa said...

@zOeY zAu YaH Dah semula jd kecik la akak tak dpt nolong bg besar haha

gadisBunga said...

cool. kene pegi tempat ni dan rasa sendiri ni!

Hanis MY said...

sgt menari! tapi kalau g sendiri situ sure tak berani nak masuk, cm takut je...

Mrs.Yie said...

bila tengok tempat2 macam tu rasa seram sejuk la pulak..

mr.syazwan said...

Malaysia patut buat jugak mcm ni

senang nnt kan??

eB ezrin said...

cam semut jerk eh? ;p

saiazuan said...

da mcm crita pramlee..hehe

Jom sihat tanpa ubat !

Takut nak makan ubat? ada alahan? atau memang tak makan ubat hospital? jangan risau jom sihat tanpa pil..Lepas tu nak makan apa untuk sih...