tutorial light effect text

Assalammualikum dan selamat tengahari semua oraite hari ni nak ajar macam mana nak buat tutorial light effect yang ditanya oleh member aku dia tengok dekat friendster aku haha punya lama dah kot aku tak bukak entah mengapa tetiba member aku pi jeguk pic design aku kat situ ekeke lawak betoi hehe pasword FS pon aku dah lupa miahaha siap copy pic tu suh aku ajar ekeke so moh la tengok cara-cara membuatnya ok entry panjang ke lantai haha


step 1

File+new atau terus tekan Ctrl+ N dan ikut la size apa yg korang nak ok!nak ikut yang macam aku macam pic kat bawah tu pun boleh hehe


step 2

pilih tool type tool macam yang bertanda merah dekat pic dibawah



step 3

type apa saja perkataan yang nak ditype yea huhu


step 4

right click pada layer text pastu pilih rasterize type yang macam pic dibawah


lepas tu ikut macam pic dibawah,lepas dah buat tu akan ada line putus-putus sedang bernari-nari dikeliling text korang tu,lepas tu select > Save selection dan klik ok!nak hilangkan line bernari-nari tu sila Ctrl+D untuk Deselect.


step 5

Pi dekat menu bar klik Layer > Merge visable


step 6

ikut macam dalam pic dibawah ok sila zoom untuk tumbesaran pic




step 7

Image > adjustments > Auto levels,pastu akan jadi macam pic dibawah ni

*
*
*
*
*
                                                  


step 8

ikut seperti pic dibawah




step 9

pergi ke menu ambil Filter > Stylize > wind pastu ikut macam pic dibawah pastu klik ok!



step 10

tekan Ctrl+F, Ctrl+i ,Ctrl+F ,Ctrl+i 


step 11

pergi ke menu bar ambil Image > Rotate canvas > 90 CCW lepas tu klik menu bar Filter > Distort > Polar Coordinates pastu pilih macam pic dibawah



step 12

buat layer baru Ctrl+Shift+N lepas tu setkan blend mode to color burn


step 13
ambil gradient tool macam pic dibawah yang bertanda merah



 step 14

pilih gradient macam mana yang nak ok macam pic dibawah


boleh klik dekat errow kebawah sebelah warna gradient tu kalau nak tukar warna,lepas tu pandai-pandailah set nak gradient tu duk macam mana yea



step 15

buat layer baru Ctrl+Shift+N lepas tu select > Load selection dan tukar channel macam pic kat bawah jadikan nama text tu apa-apa ja pun boleh
lepas tu pergi ke menu bar Edit > Fill dan tukar blend mode to Overlay


step 16

right clik pada layer text pastu ikut macam pic dibawah

ini untuk effect bevel and emboss

ini untuk effect outer glow


lepas dah buat ikut effect tu just klik ok! korang boleh tukar warna text tu aku hentam pilih warna hijau haha :) huh done the result like this


dah macam bendera Malaysia aku tengok warna effect text aku ni ekeke


p/s: ada problem nak buat tutorial ni sila inform yea huhu ok done penat entry panjang lebarr ekeke :D SELAMAT MENCUBA OK!


8 comments:

apezs shah said...

Hahaha agak sukar bila dah bersangkut dengan photoshop ni.. xreti guna hehe.. cantik Efa..


Apezs back. dah sebulan xaktiv..:)

man yusoef said...

bole tak buat tutorial camne nak guna pen tools kat PS tu...serius tak reti guna...HAHA

Zulhelmy Mohd.Isa said...

Gratz for such effects.Tambah ilmu sikit ni:)

✿....rossa alina....✿ said...

alamak..xpandai gak nak buat..hmm..thanks for the tutorial.. :)

aqmalazmi said...

untung le ade PS..heeeeee
saye tadew pon kalau ade pon mesti tak reti gile nak pakai
sob sob sob

YOUsoF said...

Sangat rajin la Cik Efa kita ni!! Kipidap.


Mekaseh sudi kongsi ngan kami.. ;)

~eZmALiZa~ said...

mak oiii....ptotla lame nak siapkan entry niee....btol2 pjg cecah lantai...hahahaha :D ezma dah bookmark entry ni utk simpanan mase depan...ezma xpndai photoshop...nanti nak suh aifaa yg buatkan..ekekeke... :P

SpEak But No vOiCe said...

huhu..pnjgnyer...
btw thanks..=)