Followers

Wednesday, May 11, 2011

Mari berkebun!!bertaman-taman!!

Assalammualikum dan selamat petang semua hehe yes akhirnya leh dah solve problem BT laptop aku ni ekeke alhamdulillah dah berjaya mendownload dan sudah berjaya mengsend ekeke fuh penat selesaikan masalah BT ni err haha.ok berbalik pasa tajuk entry aku tu Mari berkebun!!bertaman-taman!! haha tetiba sekarang duk syok makin seronok nak berkebun+memenuhkan ruang luar rumah dengan segala pokok wakaka :P


My mummy dan cheq sekarang tengah suka bercucuk tanam hehe :D antara yang ditanam di rumah baru aku amaklumlah dulu umah flat tak dak tanah nak tanam sekarang yeah sudah boleh tanam hehe,nak taw sekarang bercucuk tanam benda apa?hehe meh-meh tengok wakaka :D


Tanaman yang boleh dimakan

Ini pokok pucuk ubi [ abaikan rumah jiran yang tidak berpenghuni itu]


ini pokok ulam raja [abaikan yg seakan kekuningan itu dan tanah itu haha]


pokok bendi [posisi 1 biji yang tumbuh] meh tengok posisi yang belah lain pula


 posisi ini paling banyak bendi tumbuh haha



ini pula posisi yang macam ni hehe



Err ni aloe vera yang boleh dimakan dan dibuat ubat macam herba la orang kata nama spesis ni aku dah lupa apa tah jenis aloe vera yang ni  huhu nanti aku tanya mak aku balik ni ada orang bagi hehe



yeaah itu aja yang boleh dimakan ok!ada lagi iaitu kacang kelisa tapi tunggu nanti aku ambil pic err sebab belum tumbuh kacang tu ekeke :D best dapat makan hasil tanaman sendiri ok!!try la tanam eh free ja makan wakaka ok nak tunjuk tanaman yang untuk perhiasan saja dan tak leh makan :P


tanaman untuk perhiasan taman konon-kononnya



abaikan si aloe vera tu haha yeaah pokok kaktus rumah aku banyak hehe dan pokok lain-lain pon ada :) [ada banyak lagi tapi ini ja dapat bawak dulu dari rumah lama ]



meh tengok pokok kaktus dari posisi dekat :) tembon kaktus tu menjadi sungguh err nak tukar pasu la sapa nak kaktus? mai rumah aku  haha








hehe yehaak itu saja tanaman dari daku dan my mummy :) nanti aku tunjuk lagi tanaman yang lain err..nak tanam cili pula la ekeke :D 


P/S :mari kita bercucuk tanam tak kisah apa pun ok!!best wo0..dapat tanam dan makan hasil tanaman sendiri nikmat hehe berjasalah pada tanah ciptaan yang datang dariNYA

10 comments:

nora amila ghazali said...

waaaaaa.. nora duk umah flat.... payah nak bercucuk tanam.. tpi mak tanam gak kat bawah hahahaha

kiera'sakura said...

klu akak tanam pokok bunga, cnfirm mati.. mama akak ckp tangan akak panas,, akak kene rendam dalam ais la kowt baru sejuk tangan nie..hihihi

Anisa Hang Tuah said...

kaktus
:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh...akak pun suka.tp skrg ni summer.tgu pas raya akak tayang sayur2 akak lak ye?

fRaMe+LenSeS said...

sonoknya macam2 ada.. bendi tu besh efa.. wat sayur air pn besh, wat bendi grg pn besh.. wohhh.. lapo da ni. :D

ZWAN SABRI said...

babyajnya bendi.. nanti leyhla juai.. HEHE.. btw, banyak ek koleksi kaktus.. nak satu leyh? hehe

MySuaraBlog: Kumbang Bukan Seekor, Bunga Bukan Sekuntum

YUL said...

peh, cantik pokok nie tumbuh eh, tde binatang perosak langsung, lg2 tgok bendi tu tumbuh

zOeY zAu YaH said...

suka lah tanaman sayur tu..lama x bercucuk tanam hahaha..ulam raja sedap..!

Solihin Zubir said...

semua di atas sy makan..
kecuali kaktus dgn aloevera.. hehehe..

Solihin Zubir said...

semua di atas sy makan..
kecuali kaktus dgn aloevera.. hehehe..

PUTIH MELEPAK BAGAI SANG PUTERI

Ramai yang nak putih? mesti ramai kan? tetambah bagi yang banyak aktif dalam sukan luar ni..terutama budak sekolah dan pelajar universiti.....