Sunday, April 3, 2011

Pelukis Mural

Assalammualikum and morning all reader hehe orait pagi ni aku nak bagitaw pasal pelukis mural ok tengok tak hari sabtu lepas majalah tiga?huh ada cerita pasal pelukis mural Mohd. Jalaludin Ahmad Ramli yes aku suka bab-bab lukisan ni love art sebenarnya,aku kagum dengan bakat Mohd. Jalaludin Ahmad Ramli atau lebih dikenali dengan nama Lal ok.


ini dya encik Lal kita :)


Anak kelahiran Ipoh, Perak itu sudah 11 tahun melukis mural sepenuh masa walaupun pada awalnya dia lebih aktif sebagai kartunis, ilustrator dan pengajar seni. Lal juga pernah menimba pengalaman dan berkhidmat di beberapa buah syarikat penerbitan dan produksi.


“Melukis mural pada permukaan dinding tidak sama seperti melukis di atas kanvas kerana mural adalah lukisan berskala besar dan mencabar kemahiran seseorang pelukis.“Ia memerlukan ketekunan, kesabaran, ketelitian yang sangat tinggi kerana terpaksa mengejar masa dan ‘berperang’ dengan cuaca jika mural dilakukan di kawasan yang terbuka,” kata Mohd. Jalaludin Ahmad Ramli yang juga dikenali dengan nama Lal.


sungguh lawa lukisannya aku cukup suka la bab-bab art ni bukan senang kot nak buat mural ni sebab perlu banyak masa nak dapatkan idea nak lukis dan perlu sabar sebenarnya ya la nak lukis mural ni kawasan nak lukis tu bergantung gak kecik atau besar,kalau besar perlukan banyak bersabar,salut sama encik Lal ni la.


antara karyanya dalam lukisan mural



*

*

*

*

*

*

*

*














 cantik kan semua lukisan mural tu :) 100 kali like la aku T__T  aku tak mampu kot lagi lukis sebesar dan secantik tu hoho sikit-sikit dan kecik-kecik leh la



 ni bahan untuk melukis mural


7 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sis tak pandai melukis walau di atas kertas

::FAIZ FARISH:: said...

nice

YOUsoF said...

Brader Lal yang masuk majalah 3 sabtu lepas... memang ade jiwa la kerya² dia.




Like 101X.. ;)

baincardin said...

mmg artistik brother ni.

bunga said...

hehe..xpandai melukis..org lidi leh la lukis..hehe

hafiz hafizol said...

mmg minat gila lukis tapi kan tapi kan x pandai.. muahahaha... :P

CIK TOM said...

teringt plk zaman sekolah dulu siap ade pertandingan klas mana yg lukis mural terbaik n kelas cik tom yg menang..hehehe...

Jom sihat tanpa ubat !

Takut nak makan ubat? ada alahan? atau memang tak makan ubat hospital? jangan risau jom sihat tanpa pil..Lepas tu nak makan apa untuk sih...