Patutkah mereka ini

Salam and hye semua...sihat? kalau sihat alhamdulilah syukran :) dipagi hari jumaat penghulu segala hari ni hehehe ok baiklah topik hari ni yang aku nak  kongsi dengan korang adalah...Pernah tak korang pergi jejalan tak kisah la pasar malam ka jalan dekat tepi-tepi jalan ka, kat area-area rumah korang ka,kat area bank ka,kan dan lain-lain tempat lah kan.Korang ada tak nampak orang duk minta sedekah? ya mesti ada kan? aku nak tanya cikit korang ada bagi? yea aku memang akan kasi duit untuk mereka tapi kan yang aku paling tak suka yang meminta duit itu menipu ceh memang aku tak suka...aku kenal muka korang ok.Ingat aku ni tak kenal ka korang huh? haish..lepas dari seminggu tak salah aku ada nampak orang yang minta sedekah tu kan yang kononnya buta? hey ko buta betul ka sesaja huh? leh pulak ko naik moto dan mata ko elok la plak? Hari tu ko minta sedekah siap pakai kopiah+spec hitam dan pegang tongkat? Lepas dari hari tu ko leh pula naik motor erk? ish geram ja aku kalau orang yang berpura-pura macam tu? Kalau korang geram tak? tapi haish sabar ja la macam-macam lak sekarang haish dunia 0h dunia adoi la..Kalau buta betul-betul kang baru tau..janganlah buat kerja macam tu, dosa ja taw tak baik..banyak lagi kerja yang boleh korang wat ok? bukan dengan cara tipu macam tu.Kalau betul tak pa la juga kan? Ni tak menipu ja kerja ko erk haish sabar ja la kalau ada macam tu lagi. Time aku nampak dya tu kan nak ja aku sound dya tapi haish malas dah aku dan time dekat public ni malas aku nak kecoh-kecoh hanya aku+mak aku+ Allah S.W.T ja yang tahu pasal orang tu ketika itu...abaikan ja la dya tu. Ada gak aku pi balik tempat dya duk minta sedekah tu, sah dah tak da,ada orang lain ja dya dah tiada disitu tu dah berlambak duit kot entah la aku pun pelik ada gak erk macam tu kan? apa la orang macam tu kan?


p/s: Meminta dengan cara itu dan menipu orang korang tak kan tenang di Dunia ni. Bawa la Bertaubat Allah S.W.T tahu apa anda buat

6 comments:

YanaMIB said...

dorg tu bkn pk balasan Allah..tau dpt duit je..nk mamtik sok br ingt azab Allah kut..hehh tah la..kdg² kita nk bg sedekah pn jd was was kn..sbb xcaya...udahnye xikhlas bg sedekah..adeh =_=

ch!natsu said...

hmm mmg geram if org2 nie menipu..

tp xpe yg pntg kita ikhlas bg sedekah..
if dia tpu ke apa ke, tue urusan dia dgn Tuhan..
wallahualam..

Mr feckry said...

gua bagi kalau gua rasa nk bagi

Hanis MY said...

mg geram tau kadang2 tak pasti nak bagi ke tak sebab entah dot kat sape especially bebudak yg minta sedekah tu huhu...

EmanCloud said...

urm ok kot blog. klu pandai resize pic2 banner2 and award kat tepi tu resize lah bagi average size dorang same. =)

Solihin Zubir said...

ramai gak pemintak derma yg palsu skang ni.
kita nak bagi pn was-was..
kalau silap bagi kang, tersubahat plak.. huh..