Buang khurafat!!

Salam and hye semua...ok seperti tajuk entry aku buang khurafat tu kan ok mesti korang tertanya khurafat apa kan? tapi ni bukan cerita movie khurafat tu erk hahaha :) yeah ni buang khurafat  tentang tanam uri? tadi aku ada terbaca something pasal tanam uri ni kt on9 metro,benda ni pun dah lama aku duk fikir nak tanya mak aku tapi tak kesampaian hoho...musykil gak pasal benda camni...korang pernah terfikir tak pasal tanam uri ni? Aku kekadang tu pelik salah ka lambat tanam?kemusykilan aku terjawab sudah hehehe sebab ada orang tanya dekat metro on9 berbunyi lebih kurang macam ni: 
SAYA mempunyai kemusykilan berkenaan hukum menanam uri. Adakah ada kesan kesihatan kepada bayi sekiranya melambat-lambatkan proses menanam uri?


Jawapan: 

TIADA hukum khusus yang berkaitan dengan menanam uri bayi. Apa yang sebaik anda lakukan adalah uri itu hendaklah dibersihkan dan seterusnya ditanam. 

Secara umumnya, ia bertujuan bagi mengelak binatang dari memakannya atau mengelak dari ia berbau busuk. Ia tidak ada kena mengena dengan kemudaratan atau kesihatan bagi bayi anda.

Begitu juga dengan mengasapkan tempat uri ditanam, tiada alasan yang benar dan sandaran hukum untuk berbuat demikian.

9 comments:

gadisBunga said...

masih ada org yg percaya benda2 mcm ni zaman sekarang ni kan...

DiaUmaiNiNaz said...

Efa..info terbaik ni..kita pon tak tahu mana uri kita ditanam..dan bagaimana caranya..so nanti nak tau lagi...interesting!

::FAIZ FARISH:: said...

:)

aibaks said...

tapi kan.. teknologi terbaru para doktor ni.. katenye darah pada uri ni sangat bagus utk buang kanser.. wallahualam..

:: noremy anak rahmat :: said...

folow & BW...

kalo free meh la jenguk belog ai..

salam kenal!! (^_^)


p/s:suka cardcaptor sakura yer?

hasrul hassan said...

Salam ..
Kena belajar cara nak basuh uri baby yang baru lahir. :)

Solihin Zubir said...

ada jugak yg masih caya ngan benda khurafat..
mungkin terlalu berpegang kpd adat...

Melur Jelita said...

Bagus Efa jelita..dia tanya dia siap jawab...he he he.Terimakasih berkongsi info ni. sayang diaaaaaa

A'IM said...

URI TU LEPAS DIBERSIKAN TANAM LAH DI KAWASAN YANG BERSIH DAN BUKAN DIKAWASAN YANG BOLEH DIROSAKAN OLEH BINATANG...KAT BELAKANG RUMAH PUN BOLEH..DULU LAH KAT KAMPUNG...