Followers

Wednesday, January 5, 2011

apakah perasaannya?

perasaan apa?ok nak story tentang perasaan bagi seorang anak luar nikah...dan sampaikan aku  tersebak ketika menulis story ni hukhuk aku tumpang simpati kalau mereka yang jadi macam ni...

Si Anak : Mak...cikgu suruh minta kat mak surat beranak along...cikgu nak dah esok kan semalam cikgu minta sebab apa entah


Si Mak :Esok mak ikut along pergi sekolah mak bagi kat cikgu along yea


Si Anak :ok baiklah mak sambil tersenyum


keesokan harinya time dah siap-siap nak pergi  sekolah...


Si Mak : Along kenapa lambat sangat pakai kasut tu cepat nanti lambat pergi sekolah plak


Si Anak : Dah siap la mak...


ketika sudah sampai sekolah...Si Anak masuk kelas sambil lambai tangan anaknya itu...Si Mak pula pergi jumpa guru kelas Si Anak...


Si Mak : Assalammualikum cikgu....


Cikgu : wasalam...0o..puan..datang antar anak yea?


Si Mak :  yea cikgu...semalam cikgu nak kan surat beranak anak saya?


Cikgu : ha'ah sebab surat beranak tu kami nak kena ada rekod ya la pertama kali sekolah darjah 1 memang macam tu..


Si Mak : Ni dya surat beranak anak saya...[ sambil dalam hati ketakutan..takut-takut cikgu bertanya pasal surat beranak tu tapi eh takkan kot sebab bukannya cikgu ni tahu disebalik surat beranak tu.. ]


Cikgu : Ok terima kasih yea susah-susah datang bagi..napa tak bagi ja kat anak puan nanti leh bagi kat sya?


Si Mak : Tak pa...takut dya hilangkan ja surat beranak tu..[ sambil senyum pada cikgu ]


Cikgu : [tersenyum ] o0..macam tu..


Si Mak :Tak pa cikgu saya nak pulang dulu sebab ada kerja nak diselesaikan lagi...saya minta diri dulu yea Assalammualaikum


Cikgu : wasalam...


kemudian Cikgu yang memegang surat beranak si along tadi A.K.A si anak tu masuk ke kelas Si Anak untuk memberi surat beranak yang tertinggal di pejabatnya tadi oleh Si Mak...lalu cikgu itu memanggil pelajar itu R****dan memberikan surat beranak padanya...setelah habis semua kelas..si Anak pulang ke rumah...dan membuka beg dan mula menengok surat beranak dya....

Si Anak :Eh bukan ka nama ayah O******???pelik la...napa plak abdullah?ish pening pulak la..nak kena tanya mak kenapa cmtu.."mak.....0o..mak".


Si Mak : yea along mak ada belakang ni...
Si Anak : Mak....kenapa dalam surat beranak along kan nama ayah abdullah?bukan nama ayah O******ka?



Si Mak : Along yang sebenarnya sambil menitis air mata dengan mahu berterus terang pada anaknya lalu...berkata "along sebenarnya ada sebab kenapa nama ayah along diletakkan macam tu...makamah sudah putus macam tu..sebenarnya ayah along yang sekarang tu bukan ayah betul along...ayah along yang lain nak...[ sambil menangis sebak didada..]along-along sebenarnya......sambil titis air mata...



Si Anak : Along-along apa.......along anak haram ka atau anak angkat mak?cakap la mak..........
[ sambil menangis ]



Si Mak : baiklah along...along kan anak yang bijak dan cerdik pasti along faham apa mak katakan along-along memang anak haram hasil perbuatan mak yang dulu....tapi kini mak dah sedar nak......maafkan mak along......2X



Si Anak : Mak..............mengapa-mengapa along mak.....mak sanggup tipu along....mak kejam....sampai hati mak....along sedih mak.....walau along masih mentah tapi along dapat bezakan la mak...sanggup mak tipu along selama ni...[ sambil menangis teresak-esak ]



Si Mak : Maafkan mak along maafkan mak sekali lagi...kerana tak terus terang pada along mak tersepit dan malu along...maafkan mak along...



Si Anak : Mak memang kejam...............sampai hati rahsiakan benda macam ni....patut semua orang kata muka along tak macam ayah........rupanya ada sebalik wajah along ni yang along tak taw.....tapi tak mengapa mak along redha dengan ketentuan Allah S.W.T.tapi along terkilan dengan mak....



Si Mak : maafkan mak along...........tiada kata lain untuk mak katakan hanya itu yang mak mampu along...



Si Anak : Along redha mak....


story ni tiada kena mengena dengan sesiapa hanyalah rekaan aku semata-mata untuk anda....renung-renungkan lah disebalik story ni banyak moralnya....tenung-tenungkan yerp



15 comments:

gadisBunga said...

pengajarannya: elakkan zina

Anisa Hang Tuah said...

sedihnye
:(

Zulfahmi Abidin said...

alah.tapi dak kecik skola tadika mane paham bnde tuh semua.agak tak logik la jgk cerite nie.(kenape saye berkate begitu. kerana dulu saye pon tadika)

DiaUmaiNiNaz said...

alahai..kesiannya budak tu kalau tahu citer yg sebenarnya dari awal2 kan bagus...tp perkara sebegini mmg berlaku, mak malu nk kasi tahu pd anak.

Wanie Anina said...

nice~~ sedih bah....

sembil9n said...

kenapa mak dia tak cakap yang si along tu dulu cina...lepas dia lahir...dia masuk Islam...kira Mualaf lah... hehehe~

YUL said...

sedih gila, peh, mmg sedih kalau ia benar-benar berlaku.

efa said...

@gadisBunga yerp betul tu..seboleh2nya kena elak

efa said...

@Anisa Hang Tuah hukhuk sedih kan..

efa said...

@Zulfahmi Abidin erk ni kisah bukan utk budak kecik huhu..ini kisah remaja hahaha :P

efa said...

@DiaUmaiNiNaz tu la mmg kesian tp dh nk wat cmna kan...tp harus bagitahu..

efa said...

@Wanie Anina thanks :)sedih kan huhu

efa said...

@sembil9n bahahaha sebab mak dya tak reti kelentong la der hahaha

efa said...

@YUL
sedih kan..tak jgn kata tak da...mmg ada berlaku ok

aibaks said...

along tu baru 7 tahun.. camne leh faham perkara tu? hhmm... hehe

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...