Friday, December 10, 2010

HDR first time buat

hehehe...korang tahu tak maksud HDR tu apa??ala yang fotografi selalu guna untuk mengedit pic??ok-ok HDR tu bermaksud High Dynamic Range,bila kita edit pic dya akan nampak dengan lebih detail lg..tengok dari cara kita edit la kan..selain tu  proses Tone Mapping dari pic tu dapat kita lihat perbezaannya ok...aku taw pon cikit-cikit ja masih belajar lagi...tu pun belajar mengodek-godek kat tenet ni...tengok tutorial ja..tak da tok guru lagi buat masa sekarang miahahaha..korang boleh tengok la perbezaan bila korang edit mengunakan cara HDR ni sama ada di adobe photoshop mahupun photomatix pro..aku edit pkai HDR (photomatix)tapi yang trail ja la..hehehe...sesiapa yang taw bab-bab ni sila tunjuk ajar padaku...daku masih merangka-rangka dalam dunia HDR ni...ni antara pic yang aku edit pkai HDR...kalo ada komen sila berikan untuk daku mengubahnya hehehe...sya budak baru belajar sila tunjuk ajar ok...ok ka tak aku pon tak taw...yang tu kena tanya yang benar-benar pakar dalam HDR la :P


pic sebelum edit

pic lepas edit :)

ish kena tengok lagi cara-cara nak edit pakai HDR ni..aku tengok kengkawan aku wat cntik ja...jeluz plak hahaha...but tercabar plak rasa...tapi tak pa...yakin boleh...akan aku cuba lagi bg elok huhu :)

13 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

hdr ni kdg2 ok, tp kdg2 rosakkan gmbr

efa said...

hahaha ya ka?tp kwn sya buat tgk cntik la..tmbh2 pic waterfall...cntik ja

am said...

wow! hdr 2......hebat2...

Anisa Hang Tuah said...

i luv hdr
tapi kena kurangkan siket die punya contrast

:)

Hanisah Safian said...

coooooooollll! :)

Zulfahmi Abidin said...

fuyo.mcm lukisan jadinyer kan.coool^__^
Terkini: Lepak Mamak | Biar Aku Yang Ajar | Tutorial: Trace Anonymous

Kuronofu91 said...

saya ada buat komik...sila dtg baca yer....
http://kuronofu91.blogspot.com/2010/12/komik-blog-aku-my-little-can

YUL said...

wah, cantiknye, jadi macam lukisan pula tengok, hoho

efa said...

[am]haha mana hebat lg..ang la hebat dri aku la..

[anisa]anisa pon suka hdr..yeah..0o..thanks..akan sya ubahkan nnti..

[hanisah]thanks :)

[zulfahmi]hoho..yeah..thanks :)

[kurono]dah tengok..best la

[yul]thanks...yeah..

Hanisah Safian said...

same sameeee :)

♥ ~ Cik Ya~ ♥ said...

sgt cantik oke! thumb up..
btw, sy dtg visit kembali blog kamu :)

Sasa Al-Sharif said...

nak lebih instant. skg ni ada digital kamera benq model apa entah yg ada mode HDR. x payah susah2 edit.

DSLR Sony pun ada mode ni. tp DSLR mahal, baik edit ja

am said...

relex ar pelan2 kayuh...aku cm ang dulu la tera nk blh wat hdr cm la ni.....yg ptg x tau pa ty...usaha mau ada..

Jom sihat tanpa ubat !

Takut nak makan ubat? ada alahan? atau memang tak makan ubat hospital? jangan risau jom sihat tanpa pil..Lepas tu nak makan apa untuk sih...