Followers

Thursday, November 25, 2010

Penat la nak pakai...

salam and hye all..

seperti tajuk entry ni Penat la nak pakai apa yang penat tu erk???hahaha..sah korang ingat nak pakai apa la yang sampai penat tu yea kehkeh :) ok ini info untuk para wanita yang dh kahwin ok..yang tak kawin tu pon boleh juga la nengok ya....hahaha :)korang rasa apa yang susah nak pakai tu????taw tak???meh aku kaborkan ok.....
















bengkung or barut

hahaha...benda ni lah yang susah sangat nak pakai kekeke :P
ha bagi siapa rasa nak kurus lepas bersalin tu leh la pkai bengkung tradisional ni...ada berani???hahaha...tapi tak ramai yang  guna kaedah tradisional ni...bukan tu ja mereka kata buat apa nak bengkung-bengkung ni.....eeee menyusahkan...hahaha..ok meh ak kasi taw korang sebab apa korang perlu memakai barut or bengkung ni :

Mudah dipakai & mudah dicuci sebab diperbuat daripada kain belacu yang tebal tetapi lembut dan selesa dipakai.


merampingkan pinggang, punggung yg menggeleber lepas bersalin
 

sesuai utk lelaki & wanita .(lelaki pon boleh yerp :p)

Pemakaian bengkung membantu menjaga kedudukan organ dalaman wanita semasa melakukan pergerakan dan aktiviti berat.

  Menjaga postur tubuh, membetulkan tulang belakang, memulihkan pembentukkan pinggul dan tulang pelvik.
 
Sesuai dipakai bila-bila masa.
 
Ukur lilit bengkung telah direka untuk ukuran pinggang sehingga 40 inci.
 
Menegangkan kembali otot-otot perut.
 
Membantu mengawal selera makan.
 
meh tengok cara pemakainya pulak yerp :)

Kaedah penggunaan :
* Sapukan minyak barut ke bahagian perut, pinggang dan pinggul selepas urutan.
* Bengkung diletak mengelilingi kawasan perut dan diikat dengan kejap bermula dari bahagian bawah ke atas.
* Dinasihatkan memakai bengkung selama 44 hari sehingga 100 hari.
* Bagi yang menjalani pembedahan, bengkung digunakan hanya setelah sembuh dari kesan pembedahan.
* Cuci bengkung sebelum digunakan.
ok....leh la korang try erk hehehe :)0opss...bukan mak baby or papa baby ja kena pakai...hahaha...baby tu pon kena gak la pkai...ni aku tunjuk kat korang barut untuk baby yerp comey jer aku tengok hahaha :)

comel kan???hahaha :P


selamat try+try yerp hahaha :)

5 comments:

Mama Kembar 3 said...

mmg susah nak pakai bengkung tuh, mama time dlm pantang selalu tak sempat pakai sbb baru je nak lilit babies dah nangis, lepas sorang sorang, abihnya tak pakai terus.. itu pasal laa skarang ni perut still muncit huhuhu... tp bila nak start keja pi beli corset biasa je n pakai, at least better than tak pakai langsung kan hehehe.

aibaks said...

uih...mmg la payah nak pakai ni.. ni utk org lepas bersalin kan mek?

Anisa Hang Tuah said...

erk..
sangat menyeksa pakai bengkung kann

tp agak cool laa
:D

mie said...

ada lagi ke amalan pakai bengkung ni??
heheee

Aujinz said...

hahahhaha..
pernah gak pakai benda alah nie sebab konon konon nak kontrol makan..

seksa wooo..

Win Calendar 2017 Frame in Blogger Contest Giveaway

ANYONE like to join?  This Blogger Contest Giveaway? ora adzlin  Let join it guest 😎 Win Calendar 2017 Frame so awesome ...