Followers

Thursday, November 4, 2010

Kuih CaRa..

Asalammualaikum and selamat pagi semua.....

hello........dah bangun lum ni.... :) bangun cepat buat la apa yang patut....wuwuwu....korang makan ka blum lg....aku alhamdulilah dah makan....kenyang dah pon :) menu aku pagi ni adalah kuih cara....ni ak bagi resepi kat korang trai la wat lah yea....heehehe...sedap w0o...

BAHAN-BAHAN
  1. Tepung gandum
  2. garam
  3. gula
  4. daun pandan (11 helai)
  5. mentega
  6. 1 biji telur 
  7. air
  8. santan

CARA-CARANYA

  1. Masukan tepung gandum, sedikit demi sedikit dahulu.
  2. lepas dah masuk tepung,masukkan telur yang telah dipukul.
  3. Kemudian masukkan garam sedikit,selepas itu masukkan daun pandan yang telah diblend dengan air,sebelum dimasukkan dalam tepung,lepas itu tapis air pandan di atas penapis.
  4. kacau tepung hingga sebati,kalo tak cukup tepung gandum tu,tmbah lagi.
  5. kalau rasa macam tepung terlebih masukkan lagi air daun pandan tu yea.Jangan bagi keras sangat tepung tu.biar cair.
  6. lepas dh cair and rasa dulu.kalo tak rasa garam tu buh labagi terasa sikit.tp jangan banyak nnti masin ok.
  7. Sebelum buh tepung tu panaskan pelengat cara tu dulu.
  8. Dah panas pelengat tu,ambik daun pandan pedap2 kan dengan mentega,and pedapkan dalam pelengat tu yea.
  9. Kemudian buh tepung dalam pelengat tu dan tutup pelengat tu ok.
  10. pastu biar kejap,dan trai tengok cungkil kuih cara tu dengan pisau kecik,dari pelengat tu masak atau tidak lagi..kalau dh masak tu agak kuning/brown ok.
  11. Kalau dah masak angkat kuih itu.
  12. siap sudah.
ha macam tu ja buat dya...kalau da masalah nak buat kuih ni bagi taw ak blik :)acuan cara tu mcam ni rupa dya.setengah tak taw..meh ak tunjukan :)

ehsan google :)

ehsan google juga(tepung  yang dimasukkan dalam acuan)



 yang ni bukan ehsan google ok...snap sendiri di rumah ok :P




tu ja la resepinya ok trai it ok :)

4 comments:

Anna Boleyn said...

hye dear.. thanx tau sebab recommend kan blogshop cupcakes tu.

cantik nya kuey cara yang efa buat. mesti sedap ni. buat anna terliur jer. Suka tau kuey cara ni. tapi nak buat sendiri tak reti lerr. acuan nya pon tarak. hehe ;p

btw, boley tak efa bagi contact no. orang jual cupcakes/link facebook kat emel anna :

nh.hana0610@gmail.com

thanx tau. :)


p/s : ini ada tips sikit-


What is the time people will usually get online? | Tips waktu sesuai untuk publish entry

einaz shah rizal thomas said...

yo !
eh haiy owner belog..
jalan-jalan lagi.. (:

love: einaz (:

einaz shah rizal thomas said...

yo !
eh haiy owner belog..
jalan-jalan lagi.. (:

love: einaz (:

efa said...

anna-saya dh bg msg..tgk la yea

einaz shah rizal-hye2...jalan2 :)

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...