Skip to main content

RESEPI KUIH BOOM

Huh ada tak peminat kuih boom?Mesti ramai kan?Terutama bila masa bulan puasa kan!eh ni persiapan nak atur masak pencuci mulut untuk buka puasa ka eh? oh tetiba pula la kan.Selalunya kalau nak makan sarapan atau masa bulan puasa sebelum makan nak juga makan kuih muih,salah satu menu pembuka selera yang Kak Fa suka adalah kuih boom.


Kuih tradisional la orang katakan,senang saja nak buat kuih ni mudah dan cepat ecewahh yang penting bahan-bahannya perlu la ada kan. Orite meh sini akak kasi resepi untuk kuih ni eh kot-kot ada yang kenan nak buat menu pembuka selera masa minum petang ka pagi ka atau nak buat jadual kuih muih mana nak buat masa bulan puasa nanti kan?Amboi awai pikir pasal puasa ahahaha,ikut la korang nak letak banyak mana tepung bergantung pada berapa orang nak makan okey


BAHAN-BAHAN
Tepung Gandum
Tepung Pulut
Kacang Hijau
Gula Merah
Gula Putih
Kelapa
Bijan
Daun Pandan



CARA-CARA MEMBUAT

1) Masukkan tepung pulut dan tepung gandum sekali dan gaulkan dengan air.Tepung gandum letak sikit ja jangan banyak,pastikan jangan sampai lembik sangat agak-agak boleh diuli dan digolek ketika mahu golekkan dengan intinya nanti

2) Untuk intinya pula,masakan gula putih dan gula merah dan masakkannya hingga gula hancur 

3)Rebus kacang hijau dan kemudian masukkan gula yang dimasak ke dalam kacang yang telah direbus itu tadi

3)letakkan daun pandan untuk wangikannya,kemudian letakkan kelapa yang diparut dan kacau

4)Kemudian letakkan sedikit tepung gandum kedalam inti itu tadi untuk menjadikan inti itu likat dan memudahkan proses untuk membentuk inti jadi bulat


Tepung gandum dan tepung pulut diuli dengan air


inti yang telah digolekan menjadi bulat


Golekkan inti dan tepung menjadi bulat seperti gambar diatas


Golekkan kuih boom yang telah siap itu tadi dengan bijan



Tara...Siap digoreng heeee




SELAMAT MENCUBA 

Comments

Popular posts from this blog

Segmen IQ ANDA

Assalammualikum dan selamat pagi semua...huh ingat tak hari tu aku ada bagi tau yang aku nak buat 1 contest or segmen kan? huh hari ni baru aku nak start buat segmen itu hehehe nak join tak ni? kiranya ini first segmen dari aku la huhu ok senang ja kalau nak sertainya ok syarat-syaratnya adalah: Letakkan tajuk : Segmen IQ ANDA Letakkan pic yang dibawah ni Jawab 3 soalan dibawah ini dan setiap satu soalan ni hadiahnya berlainan soalan 1:     Nombor apakah yang boleh mewakili A dan B di dalam kotak dibawah? soalan 2 :   yang mana satu ganjil? a) Clarinet b) Saxophone c) Bassoon d) Oboe  e) Dram soalan 3 : Huruf apa yang sesuai di petak kosong? ( perkataan Inggeris ) Lepas dah jawab semua soalan tag dua rakan blogger anda hadiah akan direview the next entry erk tak sempat nak snap pic hadiah la plak huhu tapi hadiahnya tak lah besar, kecik aja.. hadiahnya tu adalah barangan perhiasan di rumah rasa-rasa apa? huh nak tahu tunggu huhu :P tarikh...

1st time disebalik ikan haruan

assalammualikum dan selamat pagi semua hehe ok pagi ni nak share dengan semua pasal ikan haruan hehe ni 1st time aku tau ni hahaha selalu tau makan ja kan? ni meh nak share satu benda yang ada disebalik ikan haruan tu eh tau tak macam mana rupanya ikan haruan? hehe meh nak tunjuk sikit rupa ikan haruan kot tak tau hehe :) nah ni la rupa ikan haruan  ini la rupa ikan haruan :P [ pic dari mokcik google ] selain itu ikan haruan ni banyak sebenarnya khasiatnya diantaranya dapat membantu menambahkan daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan proses penuaan. Ikan haruan juga dapat mengesan 27,000 jenis bau dan sekali gus dikategorikan sebagai ikan yang mempunyai deria bau yang paling sensitif,fuh dahsyat kan?ingatkan lalat ja yang deria bau kuat tapi ikan haruan pon sama ahaha ok tu ja yang nak dikongsi untuk semua untuk pagi ni ^_^ thanks kerana sudi membaca :)

Daun Sekentut??

assalammualikum dan hye semua.. ha amacam hari ni sihat ka tak?kalo sihat alhamdulilah...kalo tak tu makan 2 la yea ubat...moga cepat sembuh..sebab sekarang kan musim hujan..jaga la kesihatan tu erk..hurm hari ni ak puasa....tak taw nk wat entry apa hari ni...tp tetiba ak rasa macam teringin sgt plak nk makan daun sekentut...hahahaha...Pelik kan nama tu...first time dlm hidup ak makan makanan yang namanya begitu pelik haish...bau dia...haiyak...agak bucuk...tp...berkhasiat...ala ak pn first time tu tak suka tp bila rasa buat kerabu or nasi ulam ...per...yumm..sedap tambah2 lg kehkeh... :)nama tempatanya sekentut,nama sainitifiknya plak Paederia Foetida,Akar sekentut, daun sekentut, akar kentut-kentut, skunk vine.Selain tu Paederia chinensis Hance, Paederia scandans (Lour.) Merr., Paederia tomentosa Blume.Ok bagi pengetahuan korang daun sekentut ni merupakan sejenis tumbuhan liar yang memanjat dan kadar pertumbuhannya amat cepat.Ia Biasa dijumpai tumbuh liar di kawasan semak sam...