Huh ada tak peminat kuih boom?Mesti ramai kan?Terutama bila masa bulan puasa kan!eh ni persiapan nak atur masak pencuci mulut untuk buka puasa ka eh? oh tetiba pula la kan.Selalunya kalau nak makan sarapan atau masa bulan puasa sebelum makan nak juga makan kuih muih,salah satu menu pembuka selera yang Kak Fa suka adalah kuih boom.
Kuih tradisional la orang katakan,senang saja nak buat kuih ni mudah dan cepat ecewahh yang penting bahan-bahannya perlu la ada kan. Orite meh sini akak kasi resepi untuk kuih ni eh kot-kot ada yang kenan nak buat menu pembuka selera masa minum petang ka pagi ka atau nak buat jadual kuih muih mana nak buat masa bulan puasa nanti kan?Amboi awai pikir pasal puasa ahahaha,ikut la korang nak letak banyak mana tepung bergantung pada berapa orang nak makan okey
BAHAN-BAHAN
Tepung Gandum
Tepung Pulut
Kacang Hijau
Gula Merah
Gula Putih
Kelapa
Bijan
Daun Pandan
CARA-CARA MEMBUAT
1) Masukkan tepung pulut dan tepung gandum sekali dan gaulkan dengan air.Tepung gandum letak sikit ja jangan banyak,pastikan jangan sampai lembik sangat agak-agak boleh diuli dan digolek ketika mahu golekkan dengan intinya nanti
2) Untuk intinya pula,masakan gula putih dan gula merah dan masakkannya hingga gula hancur
3)Rebus kacang hijau dan kemudian masukkan gula yang dimasak ke dalam kacang yang telah direbus itu tadi
3)letakkan daun pandan untuk wangikannya,kemudian letakkan kelapa yang diparut dan kacau
4)Kemudian letakkan sedikit tepung gandum kedalam inti itu tadi untuk menjadikan inti itu likat dan memudahkan proses untuk membentuk inti jadi bulat
Tepung gandum dan tepung pulut diuli dengan air
inti yang telah digolekan menjadi bulat
Golekkan inti dan tepung menjadi bulat seperti gambar diatas
Golekkan kuih boom yang telah siap itu tadi dengan bijan
Tara...Siap digoreng heeee
SELAMAT MENCUBA
Comments