Assalammualikum dan hi semua..Siapa
disini pernah makan nasi ulam? Sedap kan? Ka ada baru pertama kali dengar? Hahaha
tak apa hari ini kak fa nak share resepi nasi ulam,mana tahu korang berminat
atau nak mencuba resepi ni kan? Bahan-bahan kak fa banyak ambil di rumah sahaja sebab kak fa banyak tanam pucuk-pucuk
untuk buat ulam ni..Nasi ulam ni tradisi turun temurun..macam tradisional la
sikit kan? Jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan okey?
BAHAN-BAHAN
Bawang
besar
Halia
Lengkuas
Pucuk kari
Pucuk kaduk
Pucuk betik
Pucuk manga
Serai
Pucuk limau purut
Pucuk kunyit
Pucuk mengkudu
Pucuk lemuni
Pucuk beluntas
Pucuk jangus
Pucuk cekur
Lada hitam (ditumbuk)
Kerisik
Ikan masin (tenggiri)
Lengkuas
Pucuk kari
Pucuk kaduk
Pucuk betik
Pucuk manga
Serai
Pucuk limau purut
Pucuk kunyit
Pucuk mengkudu
Pucuk lemuni
Pucuk beluntas
Pucuk jangus
Pucuk cekur
Lada hitam (ditumbuk)
Kerisik
Ikan masin (tenggiri)
CARA-CARA
MEMBUATNYA :
- Masak nasi dahulu
- Potong kesemua bahan-bahan pucuk
itu tadi (dipotong halus)
- Goreng ikan masin (ikan
tenggiri)
- Setelah goreng ikan masin,
biarkan ia sejuk sekejap
- Setelah sejuk,masukkan
kesemua bahan pucuk ke dalam nasi yang telah dimasak(tunggu nasi sejuk
dulu) kemudian masukkan ikan masin dan kerisik
- Gaul kesemua bahan hingga
sebati dengan nasi
Dah
siap masak nasi ulam!! Nak lagi sedap korang kena makan dengan sambal ikan
bilis atau sambal udang atau sambal ayam (ayam masak merah) ka kan? Ikut minat
korang…macam kak fa buat sambal ikan bilis dan begedil sahaja..siap untuk
dihidang!!
Pucuk
mengkudu,Pucuk lemuni Pucuk beluntas, dan Pucuk jangus kak fa tak ada..nak lagi
sedap banyak ulam-ulam lagi sedap tau hehehe selamat mencuba you alls...tak sempat tangkap gambar nasi dengan sambalnya sebab terus ngapp kemulut tak menyempat wakaka..
Comments