Followers

Saturday, June 17, 2017

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyibuk pula di dapur. Okey dekat sini kak fa nak review sikit pakej photographer untuk korang yang mungkin akan menamatkan zaman bujang? Waahhh gitu kau..dan bila nak kahwin atau bertunang ni macam-macam persiapan yang akan dibuat bukan? Jangan pening-pening memikirkan benda yang remeh temeh okey? Relax be cool ecewah..


Pelbagai persiapan yang perlu difikirkan bermula dari catering,jemputan berapa orang,tema,make up,photographer? Ha part photographer ni kenal book awal? Kenapa kak Fa kata awal? Sebabnya takut mereka tak available,maklumlah kalau kahwin time cuti sekolah ka kan?mesti banyak perkahwinan berlangsung tak gitu? Jadinya korang kena cepat-cepat book kalau tak melopong nak shoot gambar perkahwinan untuk dijadikan kenangan buat tatapan anak-anak nanti..ecewahhh 


Baiklah di sini kak Fa nak suggestkan korang untuk book pakej photographer dari seorang photographer ni, ore kelate kito (bersepah ayat bahasa kelate daku) banyak pakej dia ada tau,so korang tak perlu risau dan gundah gulana gitu tau..semua pakej ada A-Z hok banyak tak? Nak tau pakej macam mana? Nah korang tengok la sendiri..



Boleh terus contact no diatas tu yea


Pakej bertunang


Pakej bertunang


Pakej Pre wedding


Pakej wedding



Pakej wedding



Pakej wedding





Tudia-tudia…macam-macam pakej ada kan? So apa tunggu lagi cepat-cepat contact dan book!!! Nanti melopong nak dapatkan pakej yang letop-letop ni kan? Yang pasti gambar yang nak dijadikan kenangan untuk hari tua?? Gitu kau!! Cantik dan berkualiti okey?? Yeahhh…jangan tunggu lelama tau..capai handphone terus direct whatshapp atau boleh view di page beliau Wan Sky Picture





Tuesday, May 30, 2017

Demam Fattzura vs Lofattah

Siapa di sini peminat Fattah amin? Atau pun Fazura? Ha…tengok tak cerita hero seorang Cinderella?sebelum ni demam Lofattah sekarang? Fattzura pula dah kan? Kak Fa pun tengok cerita ni..jom menonton gandingan Fattah Amin dan Fazura ni.




Drama terbaru Hero Seorang Cinderella dah mula ditayangkan pada 22 Mei baru-baru ni. Bersiaran setiap Isnin hingga Khamis jam 10.00 malam di saluran Astro Ria. Drama ini terbitan Cube Film Sdn Bhd dan hasil arahan Michael Ang dan Hadith Omar. Adaptasi dari novel popular karya Anjell. Bagi siapa yang suka baca novel ni mesti tahu kisah dari novel ni kan? novel dan diadaptasi sama tak? nak tahu kena la tengok ekkk





Para Pelakon

Fattah Amin sebagai (Tengku Ian Uzzam)
Nur Fazura sebagai (Nura Medina)
Uqasha Senrose sebagai (Puteri)
Zizie Izette sebagai (Datin Mawar)
Fikri Ibrahim sebagai (Noah Farizzam)
Aedy Ashraf sebagai (Darius)
Jasmine Suraya sebagai (Zuyyin)
Iswan Ismail sebagai (Luke)
Ahmad Fauzee sebagai (Tengku Ismadi)
Nina Juren sebagai (Tengku Shamiza)
Lisdawati sebagai (Ayana)

Sinopsis Hero Seorang Cinderella


Kisah seorang Cinderella bernama Nura Medina dan hero, Tengku Ian Uzzam.
Sekali pandang, orang mesti cakap dia sesuai untuk Cinderella versi thriller. Dia cantik tapi muka dia beku. Senyum ikhlasnya mahal. Jelingannya tajam mengalahkan pedang. Semuanya hanya untuk menutup kisah hidupnya. Itulah Nura Medina.

Seratus lapan puluh darjah pula dengan heronya. Heronya masih versi Prince Charming. Dia kacak membunuh. Senyumnya ikhlas versi pencair hati. Jelingannya mampu bikin anak dara penasaran. Dan kepulangannya ke Malaysia kali ini bersama satu amanah. Itulah Tengku Ian Uzzam.

Nura Medina hidup bersama ibu tiri, Datin Mawar dan kakak tiri, Puteri selepas perkahwinan kedua ayah Medina, Datuk Azizan. Hubungan Medina dengan ayahnya tak begitu rapat kerana selalu dihasut oleh Datin Mawar. Sehingga dia difitnah lalu dihalau keluar rumah oleh Datuk Azizan. Walau apa yang terjadi Tengku Ian selalu dalam hidupnya, muncul sebagai hero penyelamat.

Namun ada rahsia disebaliknya? Apakah rahsianya?

Untuk pengetahuan korang cerita ni macam Cinderella, Mak Tiri yang garang nak anak dia dijodohkan dengan anak orang kaya iaitu Tengku lan. Walau apa yang terjadi Tengku Ian selalu dalam hidupnya, muncul sebagai hero penyelamat. Namun bukan kisah cinta yang menjadi perhatian dalam drama dan novel ni. Kisah kekeluargaan juga best dengan kisah family Nura Medina yang sangat MISTERI. Misteri ini akan dirungkai sedikit demi sedikit dalam setiap bab dan episod.nak tahu lanjut haruslah menonton eh?


Lagu fazura and Fattah Amin ni best gak kehkeh layan..




Monday, May 29, 2017

Tip Untuk Praktikal Student

Assalammualikum dan selamat pagi Alhamdulillah sudah Ramadan ke 4 syukur. Ha…macam mana Ramadan ke 4 ni semua still semangat ? yeahh mesti la kena bersemangat setiap hari ya ka tidak? If lemau macam mana nak teruskan berpuasa tu kan?ecece tak apa bawakan banyak bersabar dan istighfar dan niat tu biar banyak kali okey? Supaya korang tak letih nak teruskan berpuasa 1 hari.


Kak Fa lagi la seronok,sebabnya? Mana taknya kak Fa dah last day esok untuk buat praktikal? Fuyooo…cepat betul masa berlalu kan?tup tup dah end of Mei 2017 alhamdulillah syukur, akhirnya!! Berjaya juga kak fa menghabiskan dengan jayanya untuk latihan industri kali ini. Fuhhh…lega,aippp-aippp belum lega sebab ada presentation pula la kan? Lepas tu kena buat laporan? Urmmm…urmmm belum selesai lagi yeahhh…kena selesaikan cepat..presentation dah..tinggal laporan saja perlu diperkemaskan,lepas tu yeahhh setel semuanya..




Baiklah kak Fa nak cerita cara atau pemilihan untuk membuat praktikal di mana? Hang nak pi mana?hang nak pi mana…kerja apa?hang pi mana? Tudia menyanyi lagu “Hang pi Mana “ dari khalifah pula aishhhh memain ja kan? Hahaha acah-acah macam pandai sangat menyanyi ceh..okey meh sini kak Fa bagi tip sikit yang tak seberapa ni? Yang bagi kak Fa praktikkan lah kan?




5 TIP-TIP UNTUK LATIHAN INDUSTRI




  • Memilih mana-mana syarikat lebih kurang dalam 10 atau 11 tempat (perlu backup lebih)
  • Memilih syarikat yang latar belakang kerja mereka itu, kita rasa mampu untuk melakukan kerja dengan skills yang kita ada. (memudahkan kita bekerja dan cepat)
  • Memastikan lokasi syarikat itu mudah untuk korang makan dan dekat dengan tempat korang tinggal (maklum lah student lagi kan) haruslah jimat cermat sikit kan? Dari segi kos kenderaan (minyak+tol)
  • Persekitaran kawasan tempat syarikat tersebut
  • Skop kerja di syarikat yang bersesuaian dengan skills yang kita ada.



Mesti ada yang tertanya kenapa perlu lihat latar belakang skop kerja syarikat tu? Yea tak salah untuk mencuba sesuatu yang baru..tapi perlu diingatkan praktikal ni adalah untuk membiasakan diri kita untuk alami erti realiti alam pekerjaan yang sebenar apabila sudah habis belajar kelak. Melakukan kerja dengan skills yang kita ada itu lebih memudahkan dan kita cepat memahami apa yang perlu dilakukan.Jika kita memilih syarikat yang kita rasa ingin mencuba sesuatu benda yang baru without no skills itu mungkin akan memakan diri kita? Maksudnya kemahiran tiada tapi kerja yang perlu dilakukan itu adalah yang utama kita perlu handle? Tak ka akan melambatkan kerja dan akan terkebil-kebil,terkial-kial diawangan? Tak gitu? 



Hurmmm ini semua pendapat dari kak Fa sahaja. Sesetengah syarikat mungkin menganggap bahawa seorang pelajar praktikal yang hadir itu sudah bersedia dan boleh memikul tangggungjawab serta tugasan yang akan diberikan. Tidak semua syarikat akan melatih dan mengajar setiap saat kepada kita, dengan skills yang kita ada mereka menggangap anda boleh melakukan kerja dengan jayanya, namun kita sebagai seorang pelajar praktikal perlu kuat dari segi stamina,mental&fizikal dan emosi untuk mengalas setiap kerja dan tugasan yang diberikan kepada kita.



Tudia bebelan dari kak Fa..tu anda tip dan pendapat kak Fa dalam memilih dan tugasan kita sebagai seorang pelajar latihan industri. Walau dimana kita melakukan latihan industry sekalipun perlu diingatkan satu saja, kita bawa nama IPTA atau IPTS ketika menjalani latihan industri,jadi setiap tugasan yang diberi dan kita lakukan itu juga seperti kita membawa nama IPTA atau IPTS kita tersebut,hasil karya pelajar-pelajar dari sekian..sekian..ha gitu..so bawalah nama itu dengan sehabis baik waahhh2 ko dah nama Fa hehehe just keep remind untuk diri sendiri juga..



Alhamdulillah esok lastday praktikal dekat Bahagian Penerangan ni,I will gone miss all the moment semasa praktikal dekat sini..Insyaallah ada umur panjang kita jumpa lagi..terima kasih diatas segala tunjuk ajar ketika berada disana…akan daku gunakan segala ilmu yang diberi dan tersemat dihatiku ini ecewaaahhh 😍



P/S : Minum air banyak-banyak ketika waktu berbuka dan bersahur (air kosong) (air suam) jangan lupa atau skip minum air kosong



Sunday, May 28, 2017

Kenangan VS Pengalaman?

Assalammualikum dan selamat tengahari korang semua..Alhamdulillah dah masuk ramadan ke 3 kejap saja kan? alhamdulillah syukur amin..Ok alang-alang korang berpuasa tu meh sini dengar kak Fa nak cerita serba sikit kenangan dan pengalaman kak Fa pergi hiking tahun lepas, eh boleh pula nak cerita lagi? Benda yang dah lepas? Alahai kak Fa tak pernah lagi cerita ni huh tu nak bagi tahu korang yang tak pernah pergi hiking atau yang teruja bila tengok tempat menarik dan tertarik mata korang sikit tu kan? Hehehe



Siapa yang tak suka pemandangan yang cantik lagi indah kan? Semua orang suka..tak gitu?termasuklah kak Fa..Bagi korang yang tak pernah hiking dan baru pertama kali nak hiking kak Fa cadangkan korang kena buat benda ni sebelum nak pergi hiking contohnya seperti :

  •  Stretching exercises/ sit up (2 minggu atau 3 minggu turut-turut sebelum naik untuk pergi hiking) 20 minit atau 10 minit sehari cukup dah sekejap saja tak payah lelama, 5 minit pun boleh hahaha
  • Berbasikal (2 minggu atau 3 minggu turut-turut sebelum naik untuk pergi hiking) ni hari-hari pun tak pa kak Fa suka bab ni..kalau tak da basikal pun tak pa..korang boleh jalan keliling taman ka area rumah ka ? pelahan-lahan dah cukup
  • Sebelum nak mendaki bukit untuk hiking..kak Fa sarankan jangan makan okey ! (takut kang korang muntah ka apa kan) siapa susah? Diri sendiri susah tau..minum air ja okey?


Point-point kak Fa kasi tu perlu bagi sesiapa yang buat pertama kali nak mencuba menikmati keindahan sunset ka sunrise ka kan? Ya la nak tengok sunset atau sunrise atas puncak katanya kan? Sebelum nak naik pun harus stretching tau korang…takut kang jemmm atau penat lak nanti bila dah naik nanti..pancit korang atas nun tinggi sana hehehe..

Keperluan yang diperlukan ketika nak memula pendakian:

  •          Air botol mineral (lebihkan sikit) 2 atau 3 botol
  •          Biskut (takut lapar atas bukit )
  •          Tuala kecil (takut korang peluh boleh lap-lap)


Pengalaman dan kenangan kak Fa pergi hiking, ketika berada di Terengganu tak akan kak Fa lupakan sebabnya satu kepuasan bila dapat daki bukit tu tau..bila dah sampai atas sana nun bukit puncaknya tu rasa wow subahanallah so amazing tak dapat nak diungkapkan ha gitu tau korang..sebenarnya kak Fa kebetulan juga ja tu dapat pergi hiking tau? Sebabnya memula kak Fa nak pergi Pulau Perhentian Kecil sebenarnya..tup tup..tak dapat nak pergi sebabnya angin kuat..hujan sikit so memang bot tak jalan time tu so i is melopong nak pergi Pulau Perhentian kecil nuhh…sadisss okey !! tapi dak pa ecewahhh sebabnya banyak lagi tempat kita dapat pergi bila dekat Terengganu ni tau..




So disebabkan plan yang pertama tak jadi kak Fa berbincang dengan kawan kak Fa kita pergi hiking saja pun okey…Ya la bukit yang orang duk sebut-sebut sangat tu..bukit apa? Bukit Kluang !! best sangat-sangat tau bila dah sampai tau..sebelum naik kitaorang stretching dulu dah siap semua kitaorang pun melangkah pergerakan naik ke atas bukit..gambar non ado time tu…sebab semua exited nak naik atas so apa lagi..terus mula pergerakan…

Kak Fa jenis kalau dah naik tu akan terus menerus naik saja tau…tak boleh nak benti dah..akan terus berjuang untuk tengok keindahan di atas nun di puncak tau !!! terlebih exited sangat okey..sebab nak pergi Pulau Perhentian tak boleh so kita rebut peluang yang ada depan mata ini bukan? Wakakaka..So gerak demi gerak daku berjalan menuju ke puncak wahh gitu..akhirnya taraaaaaaa….Kak Fa sudah sampai di atas puncak yang ku idamkan itu ececece ko Fa mengada-gada..view yang paling hakak suka tau hehehe






Nak kemana? Bangkok?Seoul?Acheh? pusing pala mana nak pergi




Nak tahu bagaimana rasanya di atas itu puncak impianku itu? Korang kena la rasa naik dulu baru tahu!! Baru korang dapat rasa keseronokannya, bukan hehari naik pergi sana kan? Ajak reramai kawan pergi sana serius the best ever kak Fa habaq na..dah naik atas puncak penat? Minum air…jangan pernah sesekali korang duduk…jangan..jangan…sebab apa? Takut karang kaki korang tu koleppss..jemmmm kesudah susah pulak…kan heli lak nak angkut korang pula wakakaka (aippp i gurau ja) tip-tip tu kena ingat tau..jangan malas-malas okey?


Geng-geng yang mendaki sekali..yang belakang entah.. siap buat peace lagi haha


sebenarnya nak ke Pulau Perhentian dan jumpa cik zati kita yang kiri sekali tu..sebab lama tak jumpa kan? heee






Ramai yang tanya pasal ketinggian bukit keluang ni tapi jujurnya kak Fa tak tahu berapa ketinggiannya masa nak pergi tu!! dah sebab ramai tanya so kak Fa pun cuba la menggoogle tengok berapa la ketinggian bukit keluang ni? dari carian google kak Fa dapati ketinggian bukit keluang adalah 200 meter dpl,pekiraannya tak la tinggi ya tak? kalau salah maafkan daku..ni pun pok cik google yang kabo hahaha...salahkan pok cik google if tak betul kehkeh...


Hiking ni just untuk santai-santai boleh la..tak extreme sangat...so boleh la adik-adik yang cuti sekolah nak jejalan mencuba hiking disini...menarik tau view dia...alang-alang dekat nak raya and bulan ramadan ni...boleh la try hiking sambil sesantai berbuka di puncak sana!! awesome bukan?so lets try guy...



bawa sekali benda malaysia  eh nanti wahahaha...thanks pada zati dan keluarga semua..sungguh baik dan best ja dapat pergi ka rumah mereka ni..terima kasih bawa jalan-jalan terengganu ini kali yea huuu...




Wednesday, May 24, 2017

Win Calendar 2017 Frame in Blogger Contest Giveaway



ANYONE like to join?
 This Blogger Contest Giveaway?
 Let join it guest 😎



Win Calendar 2017 Frame so awesome !!! Love this canvas!! so nice ok!! i like it 😍


http://ora-adzlin.blogspot.my/2017/05/win-calendar-2017-frame-in-blogger.html
Contest start 
6 MAY  

End
6 JUN 2017


Good Luck All πŸ˜‰

Lebih Sporty

Assalammualikum dan selamat pagi..siapa disini pencinta kereta...tak boleh calar sikit ka,kotor sikit ka kan? selalu nak nampak kereta tu cantik dan berkilat-kilat meluncur di jalan tak gitu? baik laki ataupun perempuan ya dak? ka lain? hahaha πŸ˜„ hmmmm...untuk yang gemar makeup/makeover kereta ni ha...lagi la kan?


Bagi korang yang meminati kereta ni,kak Fa suggest korang gunakan kereta buatan Malaysia. Kenapa kereta Malaysia? ya la kita yang tinggal di Malaysia ni seharusnya bangga Malaysia juga ada membuat kenderaan yang boleh juga setanding dengan kereta import ! siapa lagi nak support kan? kalau kita yang warganegara Malaysia ni! hehehe tak gitu..


Proton sebahagian besarnya pengilang kenderaan kejuruteraan lencana daripada Mitsubishi Motors antara tahun 1985 dan awal 2000-an. Syarikat itu telah menghasilkan beberapa model rekabentuk asli dan beroperasi dalam sekurang-kurangnya 26 negara hari ini, majoriti yang mana adalah di Asia. Proton pernah dimiliki oleh Khazanah Nasional, cabang pelaburan kerajaan Malaysia. Pada bulan Januari 2012, ia telah diambil alih oleh DRB-HICOM, sebuah konglomerat Malaysia dalam transaksi berjumlah RM1.2 bilion.


Untuk pengetahuan korang, perusahaan Otomobil Nasional Berhad (Proton) telah memperkenalkan Proton Iriz yang baru dengan beberapa ciri yang dipertingkatkan untuk tampil lebih sporty dan bergaya wow syoknya lebih sporty tu 😎 Empat varian ditawarkan iaitu:

  • 1.3 Standard MT, 
  • 1.3 Standard CVT, 1.3
  •  Executive CVT 
  • 1.6 Premium CVT 

Pihak Proton telah mula mempertontonkan kepada orang ramai, ketika acara DRB-Hicom Autofest 2017. Antara elemen utama yang dipertingkatkan ialah:


  • Pengurangan bunyi bising
  • Getaran dan kasar (NVH) 
  • Enjin pemasangan tiga point untuk lebih kestabilan.


Varian 1.6 Premium CVT, Iriz ditambah baik dari segi:
  • warna luaran dwi tona dengan bumbung
  • cermin sisi
  • gril depan dan spoiler berwarna gelap. 
  • Bahagian dalaman pula dilengkapi tempat duduk dengan kombinasi kulit dan fabrik serta jahitan benang merah 
  • sistem audio dengan SmartLink
  • warna ruang kabin yang ditambah baik dan butang penghidup enjin.  

Varian 1.3 Executive CVT :

  • menawarkan butang penghidup enjin yang sebelum ini hanya didapati untuk varian 1.6 Premium CVT
  • lampu depan kabus dan kemasukan tanpa kunci.  
  • Bagi semua varian 1.3 liter, tempat duduk ditawarkan dengan fabrik baharu dan jahitan benang hitam.


Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Abdul Rashid Musa berkata, model Iriz baru akan memasuki pasaran Jun ini dan harga terkini diumumkan dalam masa terdekat.


Iriz diberi penarafan πŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸbintang 😍😲 serius banyaknya keterujaan kak Fa dengarnya huuu,pengiktirafan ini diberi ketika  Program Penilaian Kereta Baharu Asia Tenggara (NCAP) juga ditawarkan dalam lima pilihan warna termasuk dua yang baru iaitu merah Ruby serta coklat Carnelian NANTIKAN!!! tak lama dah tau..so mari kita gi tengok-tengok dan cuba test power iriz yang baru ni Jun nanti!! sabar..












Monday, May 15, 2017

Jom Hangout

Hye...morning korang semua huh...jom kita hangout mau? hangout apa la ni kan? mesti terkebil-kebil bila cakap ajak hangout? macam ni nak kabokan ka korang selain facebook messenger,whatshapp ni ada lagi huh messenger lain yang boleh korang guna..malah ini lebih senang bagi yang selalu gunakan email sebagai rutin harian untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan menggunakan rangkaian email google.




  • Google Hangouts adalah sebuah platform komunikasi yang dikembangkan oleh Google yang mempunyai :
  •  instant messaging, video chat, SMS dan fitur VOIP.

  • Ia menggantikan tiga produk messaging yang dilaksanakan oleh Google bersamaan dalam layanannya, termasuk Google Talk, Google+ Messenger yang sebelumnya: Huddle, dan Hangouts, sebuah video chat sistem hadir dalam Google+. 

  • Google Hangouts dirancang untuk menjadi sebahagian "masa depan" dari produk telefon, Google Voice, dan terintegrasi beberapa kemampuan dari Google Voice ke Hangouts. 


Dengan adanya aplikasi Chat Hangout ini memperkuat langkah Google untuk memperkuat platformnya dengan aplikasi chatting. Apa yang dilakukan Google ini untuk mengekori para pesaingnya yang lebih dulu telah melancarkan aplikasi yang serupa seperti Apple dengan iMessage dan juga BlackBerry yang lebih unggul dari pada yang lain iaitu BBM (BlackBerry Messenger).


Ini hangout kak Fa πŸ˜‹



Huh tudia korang kena mencuba tau guna chat hangout by google ni..menarik sangat..malah masa kak Fa belek-belek surat khabar tadi huh rangkaian hangout ni digunakan disekolah juga..wow keterujaan akak tau bila dekat sekolah cikgu mengajar menggunakan rangkaian hangout ni hurmmm menarik bukan? nak tau lanjut kena beli surat khabar..hahaha πŸ˜„ eh-eh kesian lak siapa yang tak beli surat khabar tu? tak pa hakak kasi snap gambar ka korang alo-alo kesian eh...nah tengok keratan akhbar ni..bagus cikgu ni πŸ˜ŽπŸ’— pengajaran yang baru untuk tingkatkan prestasi pelajar...i like it πŸ˜‰ nak tahu lanjut boleh baca eh..Benda-benda baru dan yang mudah difahami untuk generasi akan datang perlu diterapkan..untuk memudahkan pelajar memahami dengan cepat segala pembelajaran yang diajar oleh guru.







SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA GURU-GURU DI SELURUH DUNIA ECEH 😎😍

TERIMA KASIH CIKGU!!


JASAMU MENDIDIK SELAMA INI AKANKU KENANG SELAMANYA







Friday, May 12, 2017

Tema Raya Part 2

Selamat petang...masih ingatkah anda part pertama kak Fa cerita pasal tema raya part 1? tak ingin ? πŸ˜’ meh sini meh baca siri Part 1 dulu kalau dah lupa tu kan? baiklah untuk part 2 pula kak Fa nak story pasal cara nak match bagi baju yang kosong? selalu orang suka pakai baju yang kosong ni dengan tudung yang plain juga tak gitu? urmmmm...


Apa kata mari kita mencuba memakai tudung yang bercorak? yang tak banyak pun tak apa?sikit-sikit pun jadi,bagi yang baru-baru nak mencuba memakai tudung corak dengan baju yang kosong jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru untuk digayakan malah anda perlu yakin dengan setiap pakaian dan tudung yang anda gayakan..Perlu tampak yakin dan bergaya macam model wah gitu kau πŸ˜‰ 


Macam kak Fa serba serbi jenis dah mencuba..dari yang jenis kosong, corak-corak bunga dan pucci. Tak salah kita mencuba sesuatu yang baru untuk digayakan tau? siapa nak marah? ada ka yang marah? pedulikan kata-kata yang tak memberi kesan dan faedah,yang penting pemakaian kita tu mestilah kena dengan majlis yang ingin kita pergi dan bagi kaum muslimah sudah tentu-tentunya yang menutup aurat dan disyariatkan..


Hari ni kak Fa nak tunjuk la sikit tudung yang abstract..tau apa? huh ni nak cerita la ni πŸ˜‚ala yang corak abtract sikit tu,corak yang tak banyak sangat dia hanya ada di bawah keliling sahaja tau!! menarik sangat coraknya tu..kak Fa suka sangat tudung yang baru ni dari Escraves tampak menarik tetarik dan menonjol coraknya tau 😎



Tudia..tudia modelnya cun mengenakan abstract premier by Escraves



Mari kak Fa kenalkan Abstract Premier by Escraves yang cantik vavavomm ni 😎 Tadaaaa..kecheng..kechenggg shine-shine diamond berbunyi eh-eh merepek ja kak Fa ni kan? jom usha tengok eh..


Nama diberi Aisyah (hijau turquoise)


Nama diberi Khadeja 


Nama diberi Fatema (Biru)



Nah akak kasi tengok mereka yang sudah mencuba & membeli instant shawl dari escraves yang baru ni...Tadaaa...πŸ‘‡





Ada lagi tapi kak Fa kasi up ini ja dulu yekk πŸ˜ƒ suka tak?mesti la suka kan? corak tak penuh sangat kan? i is in love gitu dengan tudung yang baru ini lo..


snap pic tudung dedekat sikit πŸ˜ƒ



berminat tak? if berminat direct Whatshapp sis yea 😎 nak info lagi boleh terus klik-klik mesej kak Fa nohhh...





Tuesday, May 2, 2017

Kempen Makan Cili?

hye semua nak bagitahu ni FAMA lancarkan satu kempen tau? kempen dimana anda perlu makan cili tempatan? tudia jenuh kan? nak makan cili? bagi sesiapa yang memang pengemar cili boleh la ya dak?


Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) melancarkan Kempen Lebihkan makan cili tempatan bagi mengimbangi kejatuhan harga cili tempatan di pasaran. Rasanya cili tempatan ni dah banyak..ramai saja pengusaha yang menanam dan menjual cili tempatan..tak perlu sesusah nak beli yang import tu..lagi mudah dan senang cerita...baik korang tanam pokok cili dekat rumah..senang nak makan pergi ja petik dekat luar rumah wakakaka πŸ˜„


Pergghhh...berapi i olls rasa kalau makan hahaha 😌



Cili tempatan adalah cili premium yang mempunyai rasa lebih enak dan lemak serta mempunyai akti oksidan yang tinggi. Tudia..baru harini kak Fa tau yang sebenarnya banyak kelebihan cili tempatan ni eh? hakak tak makan cili takut pedas..tapi kalau buat sambal akak okey ja la..kalau cili semata memang tidak la kan? kahkah...itu bukan kak Fa la namanya..kalau makan cili saja !!




Dengar kata kempen ini akan diadakan di seluruh negara khususnya di Pasar Tani dan cawangan FAMA. Jika nak dibandingkan cili import ni sebenarnya lebih murah lagi tau !! tapi kualiti cili keluaran tempatan lebih baik. Malaysia juga merupakan produk berkualiti premium dari segi jenis sayurannya.



So marilah kita makan cili tempatan dari cili yang import punya okey? support produk dari Malaysia punya yekkk...justeru itu mari kita membantu 2,000 pengusaha menerusi Program Agroprenuer ini !!! 




P/S : Jangan pergi sental makan cili saja kruppp...kruppp lak..pengsan nanti 😣



Monday, May 1, 2017

Tema Raya 2017 (Part 1)

Assalammualaikum dan selamat tengahari...lama tak bersiaran ececece πŸ˜ƒ amaklumlah cuti sakan sempena cuti hari pekerja kan? tapi 1 mei 2017 hakak kerja juga..tapi kejap saja sampai pukul 1 tengahari hehe..korang pergi mana cuti-cuti ni? kak Fa pergi kuantan ada kenduri sikit..kejap ja..isnin pagi kak Fa dah balik..lepas tu ha kerja pula hoho...tapi best sebab tak ada la bosan kan duduk rumah saja ya tak?


Ha ni nak bagi tahu, puasa dah dekat persiapan untuk raya dah selesai? aippp-aippp tapi jangan lupa...bagi sesiapa yang belum ganti puasa tu lelekas la eh? kak Fa dah selesai dah!! awal-awal lagi..senang tak kalut nak bayar puasa last minit gitu...selalu orang akan buat sesiap persiapan nak raya ni kan? dari baju nak tempah ka nak beli ka? kuih raya nak buat atau nak tempah ka? ya dak? ada juga kekadang last minit saja membeli kahkah πŸ˜‹


Ada yang kalut nak bertema bagai lah? macam-macam tema setiap tahun? ada sesetengah tu tak bertema untuk pun!! main carca merba saja pun boleh wakakaka 😁 yang carca merba tu kak Fa la salah satunya muahaha...aipp-aippp jangan gelak sangat na..peduli lak carca merba kan? hentam saja la labu..asal masuk sudah...


Bagi yang ramai suka bertema-tema baju untuk di hari Lebaran tahun ni meh kak Fa syorkan korang tema apa yang menjadi pilihan atau trend terkini wahhhh cewahhh pulun aihhh!!


Kak Fa nak syorkan terutamanya bagi wanita la kan? of cause la..tudung !! kak Fa suka pelbagaikan tudung dalam setiap pemakaian kak Fa...Boleh dikatakan pelbagai jenis tudung kak Fa ada..bawal? shawl? aihhhh semua kak Fa pakai tau!! 

the latest kak Fa nak syorkan tudung yang kak Fa pakai ni tau? cantik..kak Fa suka sangat material dan inner attach tu..dan juga warnanya..sangat wow semuanya !! nak tahu tudung apa? huh...meh kak Fa kenalkan tudung instant shawl by Escraves (EASY ROSSY) 


Nurkilan dari hati dan sanubari kak Fa bila tengok tudung trend terkini by escraves easy rossy warna seperti GAMBAR dibawah πŸ‘‡





Dihari bahagiaku...Hatiku berbunga-bunga bila memakai tudung easy rossy (Arctic Rose) 😍🌷

Mudah & cepat sebab tinggal sarung sahaja !! terus nampak glammm gitu ☺️ 

Mari nampak glamm dengan easy rossy by Escraves 😘

#Escraves
#TeamLM
#Easyrossy


Tudia nampak glamm tak? glamm sangat tau korang warna ni!! korang kena cuba..belum cuba belum tahu bukan? Menariknya easy rossy ni :


πŸ’šMenggunakan Material Chiffon Panora
πŸ’šTidak Panas
πŸ’šTidak Jarang dan Mudah digayakan
πŸ’šSarung-sarung dah siap cantik & boleh keluar jejalan pergi shopping atau pergi kerja
πŸ’šPaling seronok, awning terbentuk elok,SIAP attach lagi dengan shawl tu


Banyak lagi pilihan warna...




Berminat tak? sah-sah ramai syok tengok warna-warna yang ada ni bukan? sebab tudung ni easy to wear tau..sarung-sarung dah cantik youallss πŸ˜‰ kalau berkenan jangan melopong saja tengok tau !! meh klik-klik whatshapp hakak www.wasap.my/60134294786 tau jangan duk tengok saja...kang melepas warna yang korang berkenan tu !! susah hakak nanti hahaha...




TO BE CONTINUE Tema Raya 2017 (Part 1)




PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...