January 23, 2012 7

Anda Bosan?

Assalammualikum dan salam sejahtera semua :) dikesempatan ni aku nak ucap Happy Chinese New Year kepada semua yang menyambutnya ok Gong Xi Fa Cai!! and Happy Holiday ^__^ kepada yang bercuti ok, orite hari ni aku nak berkongsi cerita pasal anda sering merasa bosan? sudah semestinya ramai dikalangan kita akan merasa bosan apabila tidak membuat apa-apa pun kan?

pic pinjam pok cik google ;)


Anda semua jangan risau bila terasa bosan ok? sebabnya bosan yang dialami itu menunjukkan otak anda sedang berfungsi dengan aktif dan berinteraksi dengan baik terhadap persekitaran. The Cambridge Journal Of Education, penulisnya iaitu Teresa Belton dan Esther Priyadharsini, dari East Anglia University, United Kingdom.

Beliau menjelaskan kebosanan merupakan emosi manusia yang mampu bertindak sebagai pusat pembelajaran dan kreativiti individu. Jelas Teresa, rasa bosan muncul kerana otak tidak melihat sesuatu yang baru dan berguna di persekitaran sama ada dari suasana, orang, peristiwa, atau bahan bacaan. Namun jika keadaan sekeliling berinteraksi dengan diri individu kebosanan boleh mendorong seseorang untuk menjadi lebih kreatif dan aktif.

Sekarang anda semua tak perlu risau jika bosan kerana bila kita bosan itu petandanya otak kita sedang aktif ok?


sumber : majalah Harmoni
January 16, 2012 2

Baucer Buku 1 Malaysia!

Assalammualikum dan selamat sejahtera semua hehe dah lama rasanya aku tak update blog idok? ekeke :D ok ari ni aku nak update pasal Baucer buku 1 Malaysia! haah for sure semua student IPTA dan IPTS dah dapat kan Baucer buku 1 Malaysia tu kan? aku dapat minggu lepas hehe tp baru nak update pasal benda ni hehe sb buzy sikit huhu ok akhirnya baucer tu aku dah dapat :) 


Aku dah pergi serve kedai mana yang boleh menggunakan baucer tersebut tapi 1 kedai ja la yang aku pi tengok hehe kedai yang aku serve tu adalah kedai More & Save dekat arau perlis. Kenapa perlis? sebab aku belajar dekat situ la hehe. Tapi dengaq cerita dekat popular Aloq Staq pun boleh guna so korang leh la pi serve tengok hehe :) kebetulan raya cina ni aku cuti so aku ambik kesempatan ni nak balik dan usha kedai buku dekat penang pula :) so kepada semua student jangan lupa pergi la serve kedai buku mana yang boleh terima baucer tu eh?


Baucer tu hanya boleh diterima pakai sehingga 31 mac 2012 saja ok! jangan peram lelama pula baucer tu na? Jutaan Terima Kasih juga aku nak ucapkan kepada Perdana Menteri Malaysia dan juga Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia kerana sudi untuk memberikan baucer tersebut untuk para pelajar...hargai sesangat :)




January 01, 2012 8

yang mana terbaik?

Assalammualikum dan selamat petang semua ^_^ ok hari ni aku nak tanya la kan korang yang mana 1 filem yang terbaik pada 2011 ni? yang latest la yea...yang keluar masa disember 2011 punya ok? mana 1 korang rasa filem dya memang terbaik? ada beberapa filem yang aku nak kongsikan diantarannya adalah:






korang rasa mana 1 filem yang terbaik?hehe sebenarnya ada banyak lagi filem tapi err cukup yang tu dulu kot hoho