Followers

Thursday, November 29, 2012

TRILOGI CINTA 2

Salam jumaat dan salam 1 malaysia ecece =) ok hari ni nk story pasal cerita 'TRILOGI CINTA 2',ha sekarang dh ada sambungan cerita tu tau.Cerita ni adalah arahan dari rosyam nor, sebelum ni pernah aku buat entry pasal cerita ni. Ada tengok tak? tak? ok kalau tak tengok lagi leh la korang tengok dekat entry sebelum ni di sini trilogi cinta ok? 



cerita ni mula start pada 6 september 2012 =) maaf yea lambat review cerita ni sb lama x menjengah blog sendiri hehe buzy =P ok jangan lepaskan peluang untuk tengok sambungan cerita ni erk di RTM1 pada hari khamis dan jumaat yea,dan jangan lupa juga rebut beli buku dari cerita ni erk hehe =) dengar cerita dah ada dipasaran ada yang dah beli? nak gi cari buku ni nanti 





Monday, November 26, 2012

teater komedi

Assalammualikum dan selamat tengahari buat semua hehe, dah lama rasanya saya tak update blog bukan? maaf la yea agak bz sem ni haha dikesempatan dah cuti ni leh la berupdate blog ya dak? hehe ok baiklah hari ni nak story la sikit pasal teater muzikal komedi yang dibuat oleh pelajar-pelajar semester 5 dekat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin dimana disitu juga saya belajar :) teater itu bertajuk bawang besar bawang kecil. Teater muzikal komedi ini diadaptasikan dari cerita bawang merah bawang putih, tapi jalan ceritanya diolah sikit :) 

Teater ni dibuat pada waktu malam di Dewan Kuliah Utama di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin,dibawah ni adalah poster teater itu.


Kebetulan pada masa teater ni nak dipentaskan time tu saya dan rakan-rakan yang lain tak sibuk,jadi rebut peluang untuk tengok cerita tu dan dapat la tengok cara mereka mempesembahkan teater itu,ya la semester depan kan nak buat pementasan teater juga huhu so kitaorang semua pergi la tengok cerita tu


Ini dia tiket masuk teater komedi bawang besar bawang kecil :)
 tiket masuk percuma hehe



Best sangat teater bawang besar bawang kecil ini,tak sia-sia gi tengok hoho :) lawak sangat hehe maaf la yea tak da pic time mereka buat pementasan sebab tak bawa kamera time tu lupa -.-' good job buat anak seni production yang telah mempersembahkan sebuah teater komedi yang menarik dan best sangat tahniah buat semua semester 5 kerana berjaya mementaskan teater dengan jayanya tahniah!



p/s : semester depan daku pula kena buat pementasan camtu aiyok -.-' seram huhu


Monday, June 11, 2012

PENGALAMAN BELAJAR BERMULA DARI BAWAH! [Part 1]


Assalammuaikum dan hi semua ok hari ni nak becerita la sikit pengalaman saya belajar yang bermulanya dari bawah! Ok bagi pandangan saya tidak salah jika kita hendak belajar bermula dari bawah ni, apa yang bermula dari bawah? HAHA ya bermula dari peringkat yang kecil-kecil. 

Maksudnya disini adalah ketika baru habis lepasan SPM suatu ketika dulu saya mendapat keputusan SPM macam biasa-biasa saja ada A pun 1 aja. 0_o agak kecewa dan terasa sedih apabila target yang nak dicapai itu tak dapat tapi orang lain happy sebab mencapai target dan banyak A tapi saya redha, Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi sebab semuanya lulus Amin.Tetapi saya bangkit dan selepas itu saya pun mengisi la borang online untuk menyambung pelajaran saya ke IPTA. 

Nak tau apa yang diapplykan? Hehe saya apply masuk Politeknik dan Kolej Komuniti saja,nak apply U macam tiada keyakinan la pula still masih rasa tiada keyakinan diri waktu dan ketika itu hoho so sementara menunggu keputusan itu saya pun kerja buat sementara waktu cari pengalaman ecewah 

setelah itu saya mendapati keputusan yang telah saya isi untuk kemasukan ke Kolej komuniti dulu yang telah keluar keputusannya dulu, fikir dan fikir haruskah saya memilihnya? Tanya mak dan kakak apa yang harus daku buat mak bagitahu minat atau tak nak sambung belajar lagi? Saya? 

Nak la mak sambung belajar..krusus yang saya dapat tu adalah multimedia kreatif ( animasi) ia lebih pada kearah art,nasib dekat sekolah ambil juga la art so ambil keputusan untuk masuk Kolej Komuniti saja rebut peluang yang dapat takut kalau tunggu politeknik punya kang tak dapat melepas pula ya dak? hehe dekat kolej komuniti saya ambil Sijil saja, sebelum ni Kolej komuniti ada sijil dan diploma tau tapi diploma tu setengah Kolej komunti ja ada. Saya belajar dekat Kolej Komuniti ni selama 2 tahun. 

Setelah tamat belajar disana duduk rumah kejap tak lama dalam 2 minggu lepas habis belajar tu ada apply kerja dan Alhamdulillah saya dapat kerja tu walaupun kontrak aja dah bersyukur sesangat tau! Hehe then kerja selama 8 bulan saja dah nama pun kontrak ya tak?haha sebelum abis kontrak tu saya ada apply kerja lain la juga sebab apa takut kang dah abis kontrak nanti mesti kena cari kerja juga kan? 

Dalam pada masa saya apply kerja itu ada la juga saya apply sambung belajar nak buat Diploma, apply nak masuk Politeknik saja la, So dah apply kerja baru+apply sambung belajar tu kemudian semasa nak semak keputusan sambung belajar tu malangnya ketika mengisi borang kemasukan politeknik tu dia suruh masukkan kita sijil apa sebelum ni then tetiba kos saya ambil dulu tiada dalam senarai agak terkilan disitu tetapi dek kerana dah beli no pin alang-alang dah saya dah isi semua bubuh la saya dulu sijil IT padahal bukan pon dah tiada dalam senarai kos saya ambil dulu tu huhu terkilan disitu tapi tak mengapa terus bekerja...

AKAN BERSAMBUNG SEBAB PANJANG SANGAT NAK CERITA HEHE 

Tuesday, May 8, 2012

novelis and kartunis?

Assalammualikum semua,dah lama rasanya tak update blog kan?hehehe amaklum lah sebelum ni agak buzy ngan final projek dan bebagai2 lagi kerja :) dikesempatan yang free ni aku nak la gak update blog yang dah bersawang ini uhuhu, dah lain eh rupa blog ni eh?dah upgrade eh? cheq baru tau haha

orite hari ni nak story pasal novelis dan kartunis? apa itu novelis? dan apa itu kartunis? ahaha korang semua mesti tau kan novelis itu adalah penulis novel dan kartunis itu plak adalah pelukis kartun :) ha baru-baru ni ada Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur(KLIBF 2012)kan?anda semua pergi tengok tak? mesti ramai bukan yang pergi? aku tak dapat pergi sebab jauh sangat hanya mampu tengok dalam FB ja, orite ini ada beberapa pic suasana di hari kejadian yang sempat aku tengok dalam FB :) tapi ni pic di booth gempak starz aja yea...

Gempak Starz :)

awesome kan? T__T

kenal tak? ini sesi bersama Keith
  


autograph bersama keith artis komik lawak kampus :)


hanya gambar artis komik ja yang dapat aku tunjuk dekat korang hehe :) sebab aku peminat cerita komik kekadang ja layan novel ni huhu kalau nak tengok peminat novel boleh la tengok dekat blog akak sunah dan blog abg nadh pasti korang nangis tengok pic dengan Ramlee Awang Murshid ( RAM ) dan autograph dya  uhuhu aku pun nangis dalam gembira haha 

P/s : Jangan lupa beli buku dari keith tu yea haha me dah beli muahaha :p




Thursday, February 23, 2012

Shooting Video Korporat

Assalammualikum dan salam 1 malaysia :) sekejap rasanya dah hari jumaat kan? cuti aku pun dah nk abis sadisnya -.-' ok hari ni nak cerita pasal shooting  Video Korporat ha baru tau bila keluaq shooting ni teramatlah penatnya sebab nak membawa segala pekakas untuk shoot ha baru hang tau ka efa oi? huhu..walaupun penat namun aku happy sebab itu yang 1st timenya aku keluar shoot untuk buat video korporat, tau apa video korporat tu? nanti aku cerita ok!

Ha kelas yang kena shooting ni adalah kelas cinematograhy, kelas tulah yang paling aku rasa lama lah nak tau berapa lama? dari 8 pagi hingga 1 kahkah ;p lama bukan? ada kebebasan sikit kelas tu sebab lec akan suh keluaq shooting then leh la sekali makan-makan sebabnya kelas aku  full lepas luncuh time terus ada kelas lagi dan lagi hehe



itu dia geng-geng 1 kumpulan dengan aku lalala ;p


kemai lagi semua pose kan..haha nampak ja senang nak shooting tapi-tapi T__T terasa banyak susah because still begining huhu...kumpulan kitaorang memilih pusat islam PTSS untuk dijadikan video korporat, will try the best for our team hehe :) video tu belum setel lagi nak kena edit bagai so wait for our team video ok :)

nak tahu macam mana video korporat tu ok aku bagi hint untuk korang tengok salah satu video korporat UTHM library ni i like ok!! smart hehe 



pssst: wait for our team video korporat na hehe :P 

Tuesday, February 21, 2012

boleh ka pakai braces??

Sebelum aku nak memulakan cerita leh la korang baca entry ini dulu ok? tajuk aku hari ni boleh ka pakai braces? ramai yang tanya aku,antara dialog yang ditanyakan lebih kurang macam ni:

  • hang nak pakai braces??tak sakit ka?
  • boleh ka wey pakai braces ni??
  • wey orang kata pakai braces leh kurus o0o...
  • bila pakai braces nanti kena pantang makan ang mampu ka??



ha memacam soalan yang member-member aku tanya haha tapi point yang aku nak ambik ni adalah point yang kedua tu " boleh ka wey pakai braces ni??" benda ni yang aku nak kongsi sesama korang semua ok!

Aku ada juga bertanya pada ustazah dekat tempat aku belajar ni tentang hukum memakai braces ni. nak tau apa hukumnya?? ok start lepas aku tanya ustazah pasal hukumnya itu aku balik rumah aku pun google la juga dalil dan hukum memakai braces ni :)


Rasulullah SAW bersabda : Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan perempuan yang minta disambungkan rambut, perempuan yang bertatu dan yang minta ditatu, perempuan yang mengikir gigi dan yang minta dikikir giginya, dan perempuan yang mencabut bulu muka dan bulu kening.

( AL-BUKHARI DAN MUSLIM )



"Dilaknat perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah."

Riwayat ( BUKHARI DAN MUSLIM )


Islam telah membahagikan hukum memakai pendakap gigi kepada dua iaitu harus dan haram. Memakai braces ni akan menjadi haram jika kita nak memakai braces hanya untuk kecantikan dan menjadikan wajah lebih menarik. Namun ia harus sekiranya kita hendak memakai braces untuk menutup keaiban yang ada pada wajah seseorang. Contohnya kedudukan gigi yang terlalu berbeza daripada orang ramai sehingga menimbulkan ketakutan kepada orang yang melihatnya.


Nak tahu lebih lanjut lagi korang leh la pergi tengok dekat hukum pakai braces ni


Monday, February 20, 2012

public phone??

Assalammualikum dan selamat tengahari untuk semua ^.^ ok hari ni aku nak bincangkan pasal telefon awam?? tidak ramai bukan yang memakai telefon awam pada masa kini? berapa peratus saja aku rasa yang memakai telefon awam ini. Sekarang zaman makin serba canggih,kebanyakkannya sudah menggunakan handset dari menggunakan telefon awam bukan?



Jika ditanya pada aku sudah berapa lama aku tak memakai telefon awam?? ya aku agak lama sudah tak menggunakan telefon awam ni yang sebenarnya, terakhir kalinya aku memakai telefon awam ni setelah aku habis SPM, lepas pada itu aku menggunakan handset sudah hehehe...sebab aku dah tak guna telefon awam ni juga adalah kerana kekadang telefon awam ni kerap rosak akibat vandalisme angkara orang yang tak bertanggungjawab merosakkan telefon awam ni sebab tu aku beli handset, kalau tak aku pakai telefon awam ja la...

Aku start pakai handset lepas aku habis SPM, family aku tak mengalakkan aku memakai handset ketika sekolah :) so masa belajar dulu hanya telefon awam yang menjadi satu rangkaian yang boleh aku menghubungi kengkawan hehe kekadang agak terkilan bila telefon awam itu rosak haish...kalau yang telefon buh syiling tu rosak tak pa la gak ni yang guna kad pun rosak?? agak terkilan juga masa aku duk asrama masa sekolah dulu tak leh telefon sesapa huhu...

Ok aku nak tau juga la berapa lama dah anda-anda semua diluar sana dah tak menggunakan telefon awam ni??? start pakai handphone bila?? cer cite sikit pengalaman anda hehe :)


Wednesday, February 15, 2012

Stres Boleh Berjangkit?

Assalammualikum dan selamat petang hehe ^_^ terasa lama bukan aku tak update blog? haha dah bersawang wang2 dah blog aku ni ha wahaha, ini kerana dek ketiadaan masa nak update dan tiada maklumat nak aku sampaikan ekeke :) ok baiklah hari ni aku nak update pasal "Stres Boleh Berjangkit" ?? haah kalau rakan-rakan kita mengalami sakit mata atau selsema kita pasti akan menjauhkan diri kita dari mereka bukan? kita bimbang diri kita juga akan dijangkiti.




Hal yang sama sebaiknya la kan kita menjauhkan juga diri kita dari rakan-rakan yang tengah stres ni tau. Hal ini kerana penelitian terbaru di University of Hawaii menunjukkan bahawa stres juga boleh berjangkit ok! Individu didapati berisiko untuk mengalami stres pasif atau second-hand stres,jika duduk bersebelahan dengan individu lain yang sedang stres.

Ketua kajian, profesor Elaine Haifield, menjelaskan individu mampu meniru ekspresi, postur tubuh, suara dan mimik wajah orang lain dalam tempoh singkat sehingga mereka mampu merasakan emosi individu-individu di sekeliling mereka.

Jelasnya lagi, sifat manusia yang mampu menyerap emosi individu di sekeliling mereka membuatkan  mereka juga mengalami stres dan mula menfokuskan fikiran pada perkara-perkara negatif. Lebih serius, bukan hanya sikap negatif individu stres yang mampu diserap tetapi mereka juga cenderung untuk melakukan bahasa tubuh individu stres seperti mengerutkan wajah ketika bercakap.


pesanan: bila stress tu jangan duk dedekat kengkawan na ;p

mood : Mau Balik kampung jumaat ni cuti seminggu weee -.-'

Monday, January 23, 2012

Anda Bosan?

Assalammualikum dan salam sejahtera semua :) dikesempatan ni aku nak ucap Happy Chinese New Year kepada semua yang menyambutnya ok Gong Xi Fa Cai!! and Happy Holiday ^__^ kepada yang bercuti ok, orite hari ni aku nak berkongsi cerita pasal anda sering merasa bosan? sudah semestinya ramai dikalangan kita akan merasa bosan apabila tidak membuat apa-apa pun kan?

pic pinjam pok cik google ;)


Anda semua jangan risau bila terasa bosan ok? sebabnya bosan yang dialami itu menunjukkan otak anda sedang berfungsi dengan aktif dan berinteraksi dengan baik terhadap persekitaran. The Cambridge Journal Of Education, penulisnya iaitu Teresa Belton dan Esther Priyadharsini, dari East Anglia University, United Kingdom.

Beliau menjelaskan kebosanan merupakan emosi manusia yang mampu bertindak sebagai pusat pembelajaran dan kreativiti individu. Jelas Teresa, rasa bosan muncul kerana otak tidak melihat sesuatu yang baru dan berguna di persekitaran sama ada dari suasana, orang, peristiwa, atau bahan bacaan. Namun jika keadaan sekeliling berinteraksi dengan diri individu kebosanan boleh mendorong seseorang untuk menjadi lebih kreatif dan aktif.

Sekarang anda semua tak perlu risau jika bosan kerana bila kita bosan itu petandanya otak kita sedang aktif ok?


sumber : majalah Harmoni

Monday, January 16, 2012

Baucer Buku 1 Malaysia!

Assalammualikum dan selamat sejahtera semua hehe dah lama rasanya aku tak update blog idok? ekeke :D ok ari ni aku nak update pasal Baucer buku 1 Malaysia! haah for sure semua student IPTA dan IPTS dah dapat kan Baucer buku 1 Malaysia tu kan? aku dapat minggu lepas hehe tp baru nak update pasal benda ni hehe sb buzy sikit huhu ok akhirnya baucer tu aku dah dapat :) 


Aku dah pergi serve kedai mana yang boleh menggunakan baucer tersebut tapi 1 kedai ja la yang aku pi tengok hehe kedai yang aku serve tu adalah kedai More & Save dekat arau perlis. Kenapa perlis? sebab aku belajar dekat situ la hehe. Tapi dengaq cerita dekat popular Aloq Staq pun boleh guna so korang leh la pi serve tengok hehe :) kebetulan raya cina ni aku cuti so aku ambik kesempatan ni nak balik dan usha kedai buku dekat penang pula :) so kepada semua student jangan lupa pergi la serve kedai buku mana yang boleh terima baucer tu eh?


Baucer tu hanya boleh diterima pakai sehingga 31 mac 2012 saja ok! jangan peram lelama pula baucer tu na? Jutaan Terima Kasih juga aku nak ucapkan kepada Perdana Menteri Malaysia dan juga Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia kerana sudi untuk memberikan baucer tersebut untuk para pelajar...hargai sesangat :)




Sunday, January 1, 2012

yang mana terbaik?

Assalammualikum dan selamat petang semua ^_^ ok hari ni aku nak tanya la kan korang yang mana 1 filem yang terbaik pada 2011 ni? yang latest la yea...yang keluar masa disember 2011 punya ok? mana 1 korang rasa filem dya memang terbaik? ada beberapa filem yang aku nak kongsikan diantarannya adalah:






korang rasa mana 1 filem yang terbaik?hehe sebenarnya ada banyak lagi filem tapi err cukup yang tu dulu kot hoho

PAKEJ PHOTOGRAPHER

Hye semua…maaf lama rasanya tak on blog kak fa ni..amaklumlah bulan puasa I is sibuk sikit dan kebetulan habis dah praktikal kan? So menyib...