Followers

Saturday, April 30, 2011

Bila Terasa lelah

Assalammualikum dan selamat malam semua hehe dah berapa hari tak post apa-apa kat blog aku ni haish maaf la noh hehe :) ok tak pa malam ni khas buat sesiapa yang terasa lelah akan hidupnya meh sini baca apa yang nak aku perkatakan ni erk renung-renungkan dan selamat beramal ok!!


"Jika kamu merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang seperti sia-sia..



Allah S.W.T tahu bertapa keras kamu sudah berusaha.



Ketika kamu sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih..



Allah S.W.T sudah menghitung air matamu"



 "Jika kamu fikir bahawa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu terasa berlalu begitu saja..


Allah S.W.T sedang menunggu bersamamu.


Ketika kamu terasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk menghubungimu...


Allah S.W.T selalu berada disampingmu.


"Jika kamu fikir bahawa sudah mencuba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa-apa lagi....


Allah S.W.T punya jawapannya


ketika segala segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan...


Allah S.W.T dapat menenangkamu"


"Jika tiba-tiba kamu dapat melihat jejak-jejak harapan...


Allah S.W.T sedang berbisik kepadamu.


Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kamu merasa ingin mengucap syukur...


Allah S.W.T telah memberkatimu"



"Orang-orang yang paling berbahagia pun tidak selalu memiliki hal-hal terbaik,mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya."


Wednesday, April 27, 2011

Mana mau cari kedai gunting......

Assalammualikum dan selamat pagi semua hehe sudah bersawang blog aku ni kan? dah dua hari tak update haha ya la tetiba mood nak berblogging ni kian pudar entah la kenapa haha malas pun ada nak berblogging lagi hurm, lagi satu sebab  tengah sibuk edit video ni huh tu yang tak sempat nak berupdate hehe,ok baiklah pagi ni aku nak kongsi cerita dengan ampa semua pasal satu benda ni yang memang dah bermain dimindaku ini cewah sudah lamanya. So hari ni aku nak tanya pendapat hampa semua ok! aku ni bukannya pandai sangat so nak la tanya pendapat kengkawan semua harap dapat share lah yea :)


Ok macam ni cuba tengok tajuk entry aku tu? Mana mau cari kedai gunting......? gunting apa? haha ini bukan gunting kain ok! tapi ini gunting rambut atau potong rambut err..? haha aik pelik  sudah dengan gunting atau potong rambut haha :P nak cari kedai gunting  rambut la haha. Serius nak cari kedai gunting area dekat rumah aku ni susah yang melayu susah sangat mengapakah? haish (- _- ) 


Kebanyakkan kedai majoriti kaum cina dekat area rumah aku ni apakah susah nak cari kedai yang melayu? adess la hurm kadang-kadang aku terfikir gak kalau nak gunting rambut dekat kedai cina ni kebanyakkan yang aku tengok lelaki cina, perempuan cina sikit aja kenapakah? kenapa perlu ada lelaki cina yang perlu gunting rambut? bagi kaum wanita pula yang bertudung nak gunting rambut macam mana? kalau ada lelaki cina tu erk? rambut tu kan mahkota wanita aurat tu kot kan ke aku yang silap? haha


Aku kalau pi gunting rambut kalau ada lelaki mampus kesudah aku tak gunting rambut miahaha aurat kot sebab aku pakai tudung! hurm aku nak tanya la kan macam mana nak bendung ni erk benda macam ni erk ka memang tak leh dah? hurm walau dengan kaum cina sekalipun yang lelaki tu la hurm benda ni dah lama aku fikir tapi tak terkeluar lak nak tanya hari ni baru terasa nak tanya pendapat hampa semua. Kawan aku cakap kalau susah sangat hang ajak kawan hang ka? kak hang ka? mak hang ka? pi krusus gunting rambut haha sengal la kawan aku kahkah tapi ada ka erk? kahkah :P


Ok aku harap ampa semua boleh la bagi pendapat sikit kalau nak share la kan pada aku yang tak tahu apa-apa ni yang lagi jahil ini ok harap ampa semua dapat bagi pendapat lah yea ok!!





Sunday, April 24, 2011

1 Tube & Youtube

Assalammualikum dan salam sejahtera semua ok ketika dan saat aku tengah chit chat dengan member aku di FB tetiba member aku suruh tengok 1 video lawak katanya dan alkisah aku tengok link yang dia bagi tu adalah youtube? adess awatnya cheq bagi video dari youtube? cheq tak leh bukak la sebab dekat pejabat cheq tak leh bukak  youtube la kena block haha.Pastu aku tanya member aku tak da ka cerita lawak tu dalam 1 tube? tau member aku kata apa? huh 1 tube tu apa pulak dah?


aku gelak besar time dya tanya tu haha o0pss terlebih sudah hehe,pastu aku bagi taw la yang 1 tube tu lebih kurang macam you tube la gak. Tapi yang bestnya 1 tube ni diasasi ecewah oleh rakyat tempatan hehe dan paling best 1 tube ni hehe sebab tak diblock dekat office aku haha dan kita patut support website 1 tube ni  macam-macam video ada hehe 


member aku tu baru taw kewujudan 1 tube hehe so aku perkenalkan lah apa itu 1 tube pada dya ehehe tak pa-tak pa dah taw kan apa itu 1 tube? sapa tak taw? meh aku kenalkan 1 tube tu apa  hehe marilah kita sama-sama memartabatkan website dari rakyat tempatan hehe ^_^ moh la tengok vlog kat bawah ni erk dari salah satu blogger perok ni syamsid hehe rock la yoeb hehe hari nak promote vlog blogger-blogger pulak sapa ada buat vlog lagi? meh nak promote hehe  tengah tenet aku duk elok ni haha mood tak da kerja student semua exam so takdo kerja nak buat haha lapar terus tengok vlog kat bawah tu la haha 

MOOD :  bosan yang amat haha
psst nak pi BW dekat blog yang masih baru hehe




Friday, April 22, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !

Assalammualikum dan salam sejahtera semua haha ok hari ni weekend so aku blogwalking ja la kerja aku hehe pastu on blog tup tup tengok kat dasbord  ada segmen lak dari benashaari hehe pastu aku pon pi la  tengok [ tak nah tak pi tengok kot ] hehe ,segmen apakah la kan kali ni? macam-macam segmen yang abg ben buat kan? hehe lepas ja tengok apa segmennya itu terasa nak la plak join kan diri sebelum keluar ni, keluar pi cari barang rumah haha so nak la aku join gak dari tak da entry langsung kan? nak gak kenal-kenal dengan blogger-blogger lain dari segmen tu so moh tengok kat bawah ni erk



header abg ben yang baru [ biru-biru i like ^_^ ]


soalan yang perlu dijawab?


Siapa yang mempengaruhi anda untuk membuat blog?

  • ok orang yang pertama pengaruh aku buat blog adalah cheda yang mau kurus :) huh dya yang first membuat aku terpengaruh dengan blog ni dya ada blog dan aku tengok asyik ja update kat opis ni tapi lately ni idok la plak hehe dya ni juga macam big bos kat tempat  kerja aku gak la ganti big bos nun di KL nuh haha

  • orang yang kedua pengaruh aku pulak adalah sepupu aku haha akak akma yang makin bahagia hehe dya banyak tolong aku dalam buat design blog ni banyak gak la aku asyik tanya kat dya hehe lama-lama duk syok lak buat blog ni dari apa yang dia duk bagitaw dan tengok dya update,dan rajin gak tag-tag aku ahaha 
 

huh dua orang tu ja la yang pengaruh aku buat blog sampai kini!!kahkah 

Siapakah sumber inspirasi anda ?


  • nak taw sapa sumber inspirasi bagi dalam blogging ni? hehe of cause Abang Ben yang 1, ak ni jenis suka jadi silent reader blog abang ben ni ja  kekadang kalau terasa macam nak tinggal komen tersangat aku tinggal kalau tak aku just be silent reader. Abang ben ni sebenarnya sumber semangat aku nak berblogging aku banyak belajar sikit demi sikit pasal tip dari abang ben bak katanya jadilah kalau satu hari ada 1 entry hehe ^_^ aku banyak belajar dari tip-tip yang diberikan oleh abang ben tu sebenarnya banyak lagi tip-tipnya nak taw? sila pi godek-godek blog abang ben tu, aku selalu ja tengok balik entry lepas-lepas yang aku terlepas macam-macam ada. 
 
  • yang kedua adalah blog akak hanim aku suka cara dan penulisan blog akak hanim tu. banyak kata-kata perangsang dan semangat yang akak hanim bagi dari setiap entry dya, nak taw kata semangat yang mana aku suka?sila baca SELAMAT MENJADI BLOGGER KENTAL dari situ la aku kini kental nak berblogging hehe thanks yea akak banyak kata-kata akak memberi perangsang buat kami :)

huh itu ja la erk abang ben hehe orait DONE !!


Thursday, April 21, 2011

Kawan Makan Kawan

Assalammualikum dan hye semua hehe ok hari ni nak cerita pasal " Kawan Makan Kawan", hurm tu tajuk dalam slot RAUDAH TV9  Semanis Kurma semalam huhu dan kalau diikutkan memang ada yang jenis "Kawan Makan Kawan" ni sebenarnya. Diluarnnya kekadang kita tak nampak tapi Yallah dibelakang kita? Hurm korang fikir-fikir kan lah sejenak. Manusia ni memang susah untuk kita duga pemikiran mereka tapi kita boleh baca dari luarnya juga dan cara dan gaya serta perwatakannya.


Bagi aku berkawan biar beribu tapi nak cari yang jenis tak Kawan Makan Kawan ni susah sikit tapi alhamdulilah selama aku berkawan tak kira la masa dekat tempat belajar ka,tempat kerja ka tidak ada lah lagi yang Kawan Makan Kawan itu lagi syukur sesangat tapi agak takut dan seram ah kalau ada yang macam tu. serius aku katakan memang takut kalau berlaku dekat aku tapi mintak simpang dijauhkan dari orang yang jenis macam tu, kita harus bijak membawa diri kalau berkawan ni, ya la kawan ni kan ada macam-macam jenis kan dari segi perwatakan dan cara mereka. 


Bagi aku sejujurnya aku memang berkawan dengan semua orang tapi aku akur dulu masa sekolah aku memang memilih kawan, aku kawan dengan rakan-rakan yang tak huha-huha maksud aku yang tak hingaq dan tak kecoh dan tak bising dan tak buat hal dalam sekolah itu ikhlas dari aku. Kalau boleh aku nak duk jauh-jauh dari orang macam tu.


Kenapa nak jauhkan dari orang yang macam tu?sebab aku memang tak gemar dan tak boleh nak 1 kepala dengan cara mereka tu. Aku jenis low profile. Biar orang tak kenal aku. Aku tak mau dikenal kerana wanted di sekolah gara-gara buat hal disekolah dan aku tak mau terkena serpihan dan tempias dari mereka yang buat hal disekolah. Kalau dikenali kerana kebaikan tak pa la kot hehe :D



Ok berbalik pada yang jenis kawan makan kawan ni didepan kita bukan main baiklah tapi bila dibelakang duk gata dan macam-macam hal dibuat kan? huh bagi aku la kan yang jenis macam ni la kan mereka ni jeles kot sebab kita ada something yang diorang tak dak dan kita  ada, tak boleh tengok kita lebih ja sikit mula la macam-macam dibuat itu dan ini mengata kita dan burukkan kita kan? haish (-_- ') agamaknya diorang tak senang dengan kelebihan kita kot kan hurm entah alhamdulilah selama aku berkawan tak nah la lagi ada yang jenis kawan makan kawan ni huhu tak taw la kot-kot nanti ada haha adess kalau ada pon buat tak tau dah dekat diorang tu.



Hurm bagi aku pemilihan kawan tu penting kenapa? ya la takut kang jadi macam tu lak 'Kawan Makan Kawan' huh tak ke haru biru jadinya kan? Bukan apa manusia ni kita tak leh duga perangai mereka macam-macam ada ya la rambut hitam ja sama tapi hati lain-lain tak gitu? Aku memang amalkan benda ni dari dulu semua aku kawan tapi aku tengok gak kalau terasa sorang kawan aku dari banyak-banyak tu dah macam lain aja aku just buat der ja dengan apa yang diperkatakan takut karang jadi masalah lain pula. Aku memang tak boleh nak 1 kepala kalau nampak orang tu lain macam sikit haha ni memang ikhlas dari sudut hati aku yang kecil ini.


Sebenarnya bagi aku benda ni boleh dielakkan kalau kita dapat megagak sikit demi sedikit cara kawan kita tu contoh kalau kita tengok perwatakannya tu sedikit demi sedikit hari-hari dah lain macam kan kita leh agak mesti dya di ada something yang tak kena kan? huh dari situ lah kita boleh elak untuk jangan rapat sangat dan bercakap banyak ka atau lebih senang aku katakan elak dari berjumpa? ka aku ni memang kejam? haha atau lebih senang buat bias-biasa ja dengan dya dah kalau perangai dya kian berubah hari demi hari kan? tak salah.


So jauhilah diri kita dari sifat yang jenis 'Kawan Makan Kawan' ni nak jeles buat apa nak tikam dari belakang kenapa? tak perlu itu semua ada dapat apa-apa faedah ka? haha janganlah kita jadi seperti itu 'Kawan Makan Kawan' tu kelak kita yang merana kerana hilang kawan yang dulunya baik dan kita buat jahat padanya dan bila susah? tau pula nak cari kita balik kan? ish--ish sabar ja la dugaan dan rintangan dalam kehidupan ni hurm. Renung-renungkan lah yea semua (-_- )




Wednesday, April 20, 2011

Jangan Selalu Amal Masa Kecik

Assalammualikum dan pagi semua hehe ok pagi ni nak gitaw pasal Jangan selalu amal masa kecik!!apakah? hahaha ni huh tadi kawan mak aku da cerita ppasal anak dya huhu pastu katanya yang anak dya ni suka sangat makan 1 benda ni, bila dilarang lagi dya nak dan si ayah pulak kata tak pa-tak pa kan bila dah sakit sapa yang susah? dua-dua susah haish (-_- ) tau makan apa? huh ni salah satu fav aku haha tapi tak la selalu aku makan,kalau hari-hari makan leh gemok aku da haha



owh coklat bertapa kau sedapnya lahai :)


nak makan coklat ni boleh tapi jangan amalkan memakannya tiap-tiap hari untuk kanak-kanak lah yea yang masih kecik, sebab karang jadi macam kawan mak aku punya anak huh kan dah sakit gigi dan berlobang nak kena tampal pulak. Hurm selalu yang aku taw la kalau tampal gigi kalau berlubang selalu masa darjah-darjah dari apa yang aku tengok ni terbbalik pula,kecik-kecik umur lingkungan 3 tahun dah kena tampal gigi? 


Hurm sebab tu la jangan amalkan memberi kanak-kanak ni makan coklat hari-hari kekadang sudah. Kalau hari-hari nanti susah kan dah masalah. Bagi aku la kan aku memang tak suka gigi ditampal kenapa? haha sebab nampak pelik gigi ditampal dan nampak bekas gigi ditampal adess tak berapa gemar la huhu. So far gigi aku tak pernah ditampal alhamdulilah. Kalau nak makan coklat tu boleh tapi jangan hari-hari dan bila makan coklat tu sila-sila la berus gigi jangan bagi sisa coklat itu tinggal di celah-celah gigi huhu.


Orang tanya betul ka hang tak pernah kena tampal? haiyok betul la,Doktor pon ada tanya sebelum nak check gigi masa kat sekolah dan tahun lepas aku ada appoinment doktor gigi nak pi pakai braces. Doktor tanya gigi ada ditampal tak sebelum ni? Aku jawablah ' tak da la doktor' haha doktor tu terkejut apakah la doktor ni duk tanya ulang kali? tak caya ka huh? haha lepas check baru caya apakah la doktor ni haha


Masa kecik-kecik dulu aku ingat lagi arwah ayah aku pernah memaksa aku dan akak aku suruh gosok gigi dan dia akan check sama ada gosok atau tak lepas makan dan sebelum tidur hehe ingat lagi aku kisah pada ketika itu best pula kenangkan kisah dulu wuwu T__T kalau tak gosok gigi arwah ayah aku akan paksa pi bawa kami adik beradik pi gosok gigi hehehe kenangan tak leh aku lupa wuwu


Dan kenangan yang lagi aku tak leh lupa masa sekolah rendah ni mesti semua excited kan? haha aku lah paling excited time itu tau apa? haha time bila cikgu kata ' murid-murid esok ada doktor gigi  nak mai check gigi, esok jangan lupa bawa berus gigi,bekas buh air dan nak bawa ubat gigi pun boleh'. Huh bab tu yang ku excited sangat hehe :) ya la nak mengosok gigi di sekolah beramai-ramai owh excited sangat kau haha



Aku balik dengan semangat cari bekas air yang comel-comel haha sampai mak aku kata ' nak buat apa cawan comel tu? aku jawab ' tadi cikgu suruh bawa bekas buh air untuk gosok gigi esok', mak aku kata ' la awat nak bawa yang tu? 'aku jawab ' yang tu comel nak hat tu la bawa esok' mak aku jawab ' [sambil gelak-gelak ] baiklah ambik-ambik bawa yang tu.'


Keesokan hari bila pi sekolah semua duk tayang kole [ bekas air ] memasing fuh macam-macam bentuk bekas dan bentuk berus gigi hehe excited habis ah tapi setengah kengkawan aku ni macam tak suka aja nak pi gosok gigi aku pun tanya la ' awat ampa semua sedih?' kawan aku jawab ' takut doktor gigi tengok gigi la gigi kami banyak rosak [ sambil buat muka sebek :( ] aku jawab 'ala takmo la sedih sabar la tak check kot [ ayat sedap hati ] hehe.' Mulalah semua beratur dan doktor suruh bukak  mula dan nak check gigi ,yang kawan aku sorang tu muka dah cuak tengok doktor huhu, so bila dicheck tapi tak semua la lepas tu mulalah agenda mengosok gigi dengan nyayian " bagun pagi, gosok gigi,cuci muka sila sambung hahaha

gosok gigi jangan tak gosok ^_^


Lepas sesi berus gigi mulalah pula sesi megecheck gigi haha kawan aku cuak lagi sekali tadi tak kena sekarang mesti kena, time aku masuk dengan excited entah mengapa duduk atas kerusi yang tak empuknya itu haha dan doktor suruh ngaga mula pastu dya check dan kata 'bagusnya adik gigi elok gosok gigi berapa kali sehari?' aku jawab ' 4 doktor [sambil senyum-senyum ] haha dan doktor kata bagus-bagus haha,lepas tu kawan aku pula punya turn huhu tetiba ketika tunggu kat luar dengar dya reyau [ nangis] uih dah kenapa plak kawan aku tu? lepas dya keluar aku pon tanya la kenapa hang reyau [nangis ] tadi? kawan aku jawab doktor tampal gigi aku sakit ah gigi aku berlobang la wuwu T__T aku jawab 'sabar la sat ja tu sakit nanti elok la '


Huh disini aku nak gitau kalau hari-hari makan coklat pun tak elok kalau nak makan haruslah anda mengosok gigi setelah makan coklat jangan lupa nak gosok gigi udah lah yea nanti gigi lobang nak tampal tak elok. Buat ibu bapa diluar sana jangan kerap bagi anak-anak makan coklat pantaulah mereka. Gigi tu harus dijaga biar ia tampak elok :) amalkan menyuruh anak-anak mengosok gigi setiap hari. Gigi tu penting kalau sakit gigi habis semua mood spoil dan sakit segala bagai huhu



moh gosok gigi sampai sinar-sinar ada ka? hahaha (^_ ^ )

Bila Ditanya tentang Warna

selamat hye semua haha memalam baru nak buat entry haha idea lum jelma pagi dan petang tadi sebab blur dengan keadaan sekeliling haha kerja blur ja aku kan haha haish -_- abaikan ok baiklah seperti tajuk entry aku tu pasal warna huh!!jangan tanya aku bab-bab warna yea sebab aku tak reti memilih warna kalau aku minat yang 1 warna tu yang tu ja la aku beli haha betul ka? haha


ok kalau bab-bab warna ni pernah gak la orang duk tanya aku tentang pemilihan warna baju, alkisah dulu pernah member aku  duk memilih dan mencuba pakai baju dan ada ka patut member aku tu tanya aku pasal warna  baju kat aku? tak patut sungguh kau tanya warna dekat aku haha taw macam mana dya tanya?


 cer baca dialog tu lebih kurang macam tu ah


aku jawab apa? ' hang yang nak pakai baju tu bukan aku,ang la pilih', aku cakap macam tu terus ja haha taw kenapa? sebab aku malas kalau pilih dan bagi cadangan sat lagi duk tak puas hati so pilih la sendiri jangan tanya aku ok? haha pemilihan baju ni memang la susah, ada yang tak suka tengok orang pakai benda-benda pelik contoh pic aku kat atas tu yang huduh benor la aku tengoknya haha bosan punya hal huhu, kan baju warna merah? kasut warna merah? pelik tak kalau pakai macam tu? hahaha ada kata pelik dan ada kata tak,katanya fesyen huhu macam-macam fesyen la sekarang aeh 



So bagi hampa pemilihan warna perlu ka? atau macam mana erk? nak taw gak la aku macam mana bagi pandangan orang lain hehe :D

Monday, April 18, 2011

Esok Akan Dihantar

Assalammualikum dan hye semua hurm sorry lah yea pada semua pemenang SEGMEN IQ ANDAhari tu yea hurm pada pemenang-pemenang segmen IQ ANDA hari tu aku minta maaf bebanyak yea sebab aku tak hantar lagi hadiah yea mohon ampun dan maaf yea aku sedih ni huh sebab2 wuwu T___T ingat tak kami ada Review Hadiah hari tu? tak ingat mai tengok balik wuwu si turtle tak da stok dah kami jenuh cari lepa duk kata nanti ada la apa la grrr...penat tunggu taw adess T__T so aku ambik keputusan aku tukar hadiah turtle tu dengan keychain ok!!!boleh erk jangan la marah wuwu T__T sorry sesangat ye aku terus beli untuk hampa yang menang tu ni la keychainnya comel tak?




So aku takmau tangguh dah sebab semua dah ok dan rasa kecewa pon ada sebab hantaq lambat sabar na hampa-hampa yang menang tu yea  T__T  jangan marah taw aku bukan takmau bagi tapi tu la grrr....si turtle tak da stok macam-macam pulak alasan orang tu bagi kata stok tak da lagi then pi lagi pun tak da kata la tak jual terus kan senang tak yah aku ternanti-nanti selalu pi tengok kat kedai kome taw adess sabar ja la,ok la esok aku akan hantar yea aku hantar dua dulu pastu dua lagi then nanti semua pemenang akan dapat yea dont worry ok aku akan bagi punya yea hehehe



sabar jap eh + jangan marah eh T__T






 

Sunday, April 17, 2011

Kurangkan makanan ringan

Assalammualikum dan selamat tengahari semua hurm semalam ada tengok tv [ berita ] nak taw tentang apa? tentang makanan ringan yang dijual di kantin sekolah, Menteri Kesihatan pun ada bagitau yang makanan contoh macam nasi lemak tu perlu dikurangkan jual tiap-tiap hari kalau boleh seminggu sekali ka macam tu la,mengikut BMI nisbah berat (dalam kilogram)dari buku rekod pelajar-pelajar terutama pelajar sekolah rendah lah yea,mereka mengandungi obesiti so perlu dikurangkanlah memakan makanan ringan.


Ibu bapa juga harus memainkan peranan yang penting untuk memastikan anak-anak tidak terlalu kerap membeli makanan ringan contoh macam cekedis twister la, cheese la coklat la dan lain-lain yang berkaitan dengan makanan ringan, Ibu bapa perlu memantau anak-anak sejak dari kecil lagi jangan terlalu mengikut kehendak anak-anak yang ingin memakan makanan ringan ini ketika kecil, takut mereka akan terbiasa mahu membeli saja makanan ringan itu.


Kalau perlu lebih elok kalau ibu bapa memasak dan memberi anak-anak bekalan untuk dimakan disekolah terutama anak-anak yang masih bersekolah rendah,Berikan lah makanan yang seimbang untuk menjaga kesihatan anak-anak. Kurangkan makan yang boleh menyebabkan obesiti.


Obesiti boleh dielakkan jika kita mengikut permakanan yang seimbang, jika permakanan tak seimbang maka perkembangan anak-anak akan tidak seimbang juga. So ibu bapa perlu memainkan peranan yang penting untuk menjaga perkembangan makanan anak-anak. Kesihatan itu penting dan perlu dijaga ketika masih kecil. Mulai dari detik ini diharap ibu bapa perlu lebih teliti dalam memberi permakanan pada anak-anak,berilah makanan yang seimbang!!


MARILAH KITA MENJAGA KESIHATAN MOGA KITA SEMUA SIHAT JIKA MEMAKANAN MAKANAN YANG SEIMBANG.

" SAYA NAK CUPCAKES ITU! "

Assalammualikum dan morning semua huh pagi ni terasa ingin join GA la pula nak taw dari sapa? dari eman fuyo0..best wo0  hehe so kami nak join GA " SAYA NAK CUPCAKES ITU!" .Sedap meh tengok cupcake tu comel lagi designnya hehe tapi GA ni hanya khas buat ahli-ahli dari KBU[ kami blogger utagha ] hehehe yang lain tak leh join ok!!kata eman huhu eceh senang ja kalau nak join so pada semua ahli KBU mai la join GA eman ni hehe nak taw lanjut KLIK GA DARI EMAN

itu dya inchik eman ^_^ lawa header dya



  • kami jadi follower yang ke 62 untuk blog Coco chip cupcake tu taw eman  hoyeye
  • ok kami  join KBU pada bulan February 2011 [ baru lagi kan? ] taw pasal KBU kat blogsolihinzubir  hehe kalau tak taw la kewujudan KBU tu dan diinvite masuk ke group KBU oleh cahaya wany ni hehe ok tu ja kan eman? 
  •  kami orang Penang hoyeye ok done!

Friday, April 15, 2011

" Giveaway from Moscow by Miszlullaby"

assalammualikum hye semua selamat petang yes dah tumpang ada orang tag aku dalam satu GA ni so aku nak join thanks a lot to eimah sebab tag saya yea thanks very-very much yea hohoho so moh la kita join GA yang jauh nun dari moscow yea. Huhuhu nak join? sila terjah blog si cantik lagi manis ni miszlullaby
suka tengok header blog dya sungguh lawa (^_^ )


Tetiba terasa teruja nak join yea la GA dari nun moscow bila tak taw nak sampai. wuwu T__T ahaha, Tak pernah-pernah join GA nun dari jauh so apa lagi aku nak join ah simple ja tak yah pantun-pantun segala bagai ngee :D so miszlullaby yang comelhari ni kami join GA dari kamo yea (^_^ )


 kena tag so aku main rembat ja pilih ampa kena join gak
[ sambil buat muka sebek :( ] hahaha




syantique

fad

Thursday, April 14, 2011

Anime Malaysia hebat!!

Assalammualikum dan hye semua hurm pagi tadi masa on ja blog tengok kat dasboard ada la satu blogger ni baru update blog nak taw sapa blogger tu? huh blogger yang rajin duk buat design si af ni update pasal kartun animasi malaysia mula berbicara nak taw apa yang dibicara kan? gahahaha geng animasi chit chat af ko tipu aku ka? betul ka tu? adess la >_< huhu tapi ada ka? ahaha tak pa nanti aku pi spot check tengok betulkah itu hahaha.


tapi paling best bila aku tengok hasil karya anak seni tempatan yang membuat animasi ni pergh hebat kau tak caya? anda kena percaya kerana animasi tempatan ni hebat  la sapa kata tak hebat? kira sama tanding gak la dengan anime di luar negara tu eceh, moh la kita mermatabatkan hasil karya rakyat tempatan so mari kita tengok hasil karya dari Rebirth Project ni ok? nak tengok website mereka? moh kita terjah blog ini dan juga fb lepa Rebirth Project


salut la sama korang ni terbaik dan hebat good luck dan moga berjaya.




Wednesday, April 13, 2011

formal atau tak formal

Assalammualikum dan pagi semua huh hari ni nak cerita pasal formal atau tak formal fahamkah? ahaha ok seperti mana yang diketahui berformal ni contoh anda bekerja di dalam pejabat mestilah berpakaian formal betul tak? huh lagi satu kalau pergi sesuatu majlis yang berformal mesti pakai pakaian yang formal juga kan?


Pakaian berformal tu contoh bagi lelaki pakai kemeja dipadankan dengan seluar slack manakala kasut pula bertutup [ bukan kasut sport yea ] ini kalau yang kerja duk dalam pejabat lah kan. Tapi sekarang aku tengok jarang dah berkasut macam ni


pinjam pok cik google [ kasut bertutup ]



Bagi pakaian formal wanita pulak yang bekerja di dalam pejabat selalunya memakai baju kurung atau kemeja dan seluar slack serta kasut bertutup tapi jarang dah aku tengok yang pakai kasut macam ni



pinjam pok cik google [ kasut yang bertutup ]


Jarang dah yang ikut semua ni huhu main redah ja tapi ok la kot lagi tapi yang tak leh diterima kalau pi sesuatu majlis formal apakah memakai kasut sandal boleh? sandal pergi ke pantai tu, agak pelik aku sebab tak sesuai dengan tempat dan majlis yang diadakan contoh kalau buat majlis di hotel huh leh terima tak? itu pendapat yang aku tanya pada pendapat orang ramai la. Pernah dulu masa majlis di hotel ada orang tegur sorang ni sebab dya bersandal macam pergi pantai.
Seperti semua tahu pakaian tak formal tu bebas boleh ja redah pakai jean ka, t-shirst ka,kasut sandal ka dan sebagainya. Itu bagi yang tak formal la kan semua tahu kot kan?


Apakah pendapat anda pabila pergi ke majlis berformal dan etika berpakaian dan berkasut yang boleh dan tidak boleh, apakah itu salah atau macam mana? Ramai yang ditanya semua kata mesti mengikut atur cara. Apa pendapat anda-anda semua pulak?



Tuesday, April 12, 2011

Review Blog

Assalammualikum dan hye semua huh mood hari ni nak review blog orang ja hehe boleh kah? huhu yes boleh lah yea ngee ok baiklah pagi ni nak review blog akak sorang ni yang memang sangatlah teringin nak berjumpa dengan akak cgg ni ,kenapa? sebab suka cara penulisan dalam entry dan dan cara penyampaian dalam entry blog akak cgg tu menusuk ke hati dan menjadi iktibar buat aku,ketabahan dya dan caranya aku suka sangat. First kenal blog akak cgg ni aku jadi silent reader aja selalu gak akak cgg tukar template blognya. Nak taw sapa akak cgg tu? ni kali kedua aku review ni huhu best blog akak cgg ni memberi kata-kata perangsang buat orang ramai :D termasuk aku hehe


itu dia akak cgg kita dengan husbandnya 



seronok aku tengok cara akak cgg ni sebenarnya akak cgg ni seorang lawyer ok salut sama akak, kata-kata akak cgg dalam entry blog sungguh megagumkan kalau dihayati sungguh menusuk dihati ikhlas dari sudut hati ini pernah tersebak baca entrynya memberi semangat pada anak-anak yatim terharu membacanya nak tau entry  mana ok mai tengok ketabahan dan liku-liku hidup akak cgg ok!


Akak cgg ni pernah masuk tv sebelum ni tak caya? mai tengok LIVE ON TV , aku dapat taw yang akak cgg nak masuk tv tu dekat entry bakal bersiaran. Sebelum ni pernah dah aku review blog akak cgg, tak caya? klik nama Akak CGG


aku suka baca semua entry akak cgg ni sebab banyak bagi kata-kata semangat, nak taw lanjut pasal akak cgg ni boleh lah pergi melawat dan menjengah ke blog akak cgg dan kepada semua blogger meh baca entry akak cgg yang ni blogger kental.


sekian review blog pada pagi hari wait untuk review blog lain pula siapa? tunggu la ok bye2 selamat bekerja dan menjalankan tugas anda semua

tutorial text yang simple

assalammualikum semua hurm idea tak da nak buat apa pun tak taw so bosan-bosan kat opis ni tercetuslah satu tutorial yang simple haha orang lain pun taw buat la efa oit hang baru nak nak taw buat ka? hahaha adess la so meh nak kongsi cara nak buat text jadi macam ni untuk korang semua huhu maaf lah yea bukan pro sangat just share-share yea kengkawan semua :D moh tengok text yang macam mana tu erk simple gila2 sangat heh huhu ni dikala bosan yang amat T__T

text effect yang simple gila-gila simple yang ala-ala shine


step 1 - ada photoshop on ja,pastu file,new, size ikut ampa pilih transparent yea


step 2- type apa-apa ja pastu dan pilih warna ikut ampa disini double klik then pilih ja warna apa ok



step 3 -klik icon layer yang ni
klik pada anak panah tu [ double klik ]


step 4 - bila klik akan keluar macam ni

klik pada kotak sebelah tulisan drop shadow tu dan ikut semua structure dan quality yang dibuat

step 5 - klik pada kotak sebelah tulisan bevel and emboss,ikut semua structure dan shading yang dibuat


step 6 -klik pada kotak sebelah tulisan satin dan ikut semua structure yang dibuat


dekat kotak warna biru tu boleh tukar warna yea :)



ok itu saja untuk kelas petang ni haha kelas ka? miahaha kalau ada masalah untuk buat tutorial yang diatas tu sila bagitaw yea huhu maaf tutorial yang tak seberapa just saja2 nak share huhu

Monday, April 11, 2011

ukur baju di badan sendiri

hurm pernah dengar kan pepatah macam tajuk entry aku ni? tadi duk kecoh-kecoh pasal benda ni kat opis aku hurm macam-macam lak dikecohkan. Mengapa dikecoh? huh sebab ukur baju di badan sendiri, bagi aku kalau rasa mampu untuk membeli sesuatu barangan yang mahal tak pa ni tak aku tengok setengah tu beli ikut dan ja tak tengok mahal atau tak. Kalau rasa tak mampu tu jangan beli la kalau agak rasa ia mahal betul tak? ikut pada kemampuan kita untuk berbelanja ketika membeli ni. Kalau kaya tak pa la. Bersyukur dengan apa yang ada.


Alkisah tuptup pi pinjam dekat member-member tak cukup pinjam member pi pinjam ahlong? wo0t yang tu nak cari nahas la kan kalau pi pinjam ahlong adess,jangan la ampa semua pi pinjam dengan ahlong ni sebab nanti naya ja taw sebab  ada bunganya kalau pinjam dan bunga itu akan naik so bertambah lah duit ampa yang kena bayar tu huh tak ka naya. Hurm lagi satu yang ni dah taw tak berapa nak mampu tu janganlah pi buat kad kredit ,bila buat kad kredit ni bila dah habis duit dalam tu huh kan kena  block dan bila dah block kena la pula bayar gak kan?


So dekat sini aku nak bagitau la termasuk aku ampa semua kena la ukur baju di badan sendiri ok!! kalau tak haru jadinya tambah-tambah yang dah kahwin tu ok



Sunday, April 10, 2011

Sebab Apa Berblogging?

Assalammualikum dan pagi semua huh semalam aku ada post satu status dekat wall KBU nak taw apa aku post? ia ada kaitan dengan tajuk entry aku pada pagi ni hurm sebenarnya dah lama aku nak tanya tapi tak terkeluar pulak haha ok tak pa semalam terkeluar dan bertanya pada semua Blogger-blogger di KBU nak taw aku tanya yang macam mana?


sila zoom kalau tak jelas :)


banyak feed back aku dapat dari pertanyaan itu antaranya: 



  • si onie lagi cun ni siap nak buat entry nak taw sebab apa dya berblogging? moh kita serbu si meaw-meaw comel ok hehe 


sebab berblogging macam diari 



akak shida lak kata tau nak habaq lagu mana :) moh serbu akak yang lagi peramah ini akak shida yang peramah

kak sunah kata untuk kepuasan tertanya lagi aku kepuasan macam mana then terkeluar lak akak sunah kata

akak sunah kata macam ni lepas dari tu siap buat entry pasal kepuasan 


so mari kita tengok benda apa yang dikatakan kepuasan oleh akak sunah yang semacam ramahnya, ok ingatkan itu aja yang bagi feed back tapi ada lagi


akak ranger muslimah kita pun berkata-kata macam ni  moh la gak kita pi serbu blog akak aimaa yang penuh entry yang menasihati kita
si admin KBU ni sama ja jawapan dengan akak sunah moh kita serbu admin yang comel lagi kuit ni 
si din ni lak kata macam ni pulak moh la kita serbu blogger yang rajin buat vlog yang letop

si teka teki misteri ni pulak cakap macam ni huhu 

ok bagi ampa yang lain lak kenapa berblogging? dah berapa berblogging? apa yang ampa dapat? aku berblogging sebab aku duk explore tutorial dan dari situ aku duk keluar masuk blog orang huhu dan start dari itu aku berblogging dari 2010 tapi time tu aku tak aktif sebab aku kerja pembantu penyelidik kerja aku  time tu ada malam so no time to berblogging. Aku start aktif  tahun 2010 dekat dalam bulan 10 or 11 aku aktif dan mula menggilai berblogging. macam satu platform untuk aku memperbaiki penulisan dan cetus bakat terpendam la kononnya muahaha tapi belum tercetus lagi ok!!kehkeh :D happy-happy berblogging semua.